Minoritatile schimba echilibrul de forte din Romania

, ,
 

Guvernul român a picat testul moţiunii de cenzură, în contextul în care formaţiunile din opoziţie au profitat de nemulţumirea populară cauzată de măsurile de austeritate şi corupţie. Iar echilibrul de forţe din politica românească s-a făcut şi cu votul unor reprezentanţi ai minorităţior naţionale.
La Bucureşti, 235 de parlamentari au votat vineri împotriva premierului Mihai Răzvan Ungureanu, cu patru mai mulţi decât era necesar pentru întrunirea majorităţii.Şi-au exercitat votul şi Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor, precum şi deputaţii Niculae Mircovici şi Amet Aledin, membri ai grupului. Liderii partidelor din coaliţie recomandaseră ca parlamentarii formaţiunilor care susţin Guvernul să nu îşi exprime votul la moţiunea de cenzură.
Preşedintele PDL, Emil Boc, a acuzat grupul minorităţilor naţionale că „a lucrat pe la spate” Guvernul, spunând că susţin guvernarea, dar votând moţiunea de cenzură. „Dacă grupul minorităţilor naţionale nu ar fi votat moţiunea de cenzură, Guvernul ar fi rămas în exerciţiu. Mi se pare incorect pentru un participant la guvernare să nu fie fair-play”, a spus Boc. El a precizat că reprezentanţii minorităţilor naţionale ar fi trebuit să spună în coaliţie că nu mai susţin Guvernul, afirmând că este „un gest de profundă ineleganţă şi lipsă de demnitate”.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, după ce s-a întâlnit cu deputaţii reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, că nu a negociat cu aceştia susţinerea pentru un eventual Cabinet al USL, ci le-a mulţumit pentru participarea la votul moţiunii de cenzură. „Nu am negociat nimic. Am prezentat încă o dată poziţia noastră de respect şi de colaborare întotdeuna şi le-am mulţumit că au participat la vot”, a spus Ponta.  „Am venit să-i asigur pe domnii de la minorităţi că nu există şi nu va exista niciodată din partea USL vreo atitudine împotriva celor de la minorităţi”, a menţionat Ponta la finalul întâlnirii.
Precizând că nu ştie cum au votat reprezentanţii grupurilor minorităţilor, împotriva sau pentru adoptarea moţiunii, liderul social-democrat a declarat că apreciază faptul că aceştia au răspuns la un apel de bun simţ de a participa la vot.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *