Minoritatile nationale din Republica Moldova, gata sa studieze limba romana

de | mart. 25, 2010 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Minoritatile nationale ar putea beneficia de programe de stat de insusire a limbii oficiale a Republicii Moldova, relateaza mass-media de la Chisinau, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Chisinaul sprijina integrarea alolingvilor

Chisinaul sprijina integrarea alolingvilor

Minoritatile nationale ar putea beneficia de programe de stat de insusire a limbii oficiale a Republicii Moldova, relateaza mass-media de la Chisinau, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. In acest scop va fi creat un grup de lucru, format din reprezentanti din domeniul invatamintului, culturii si mediului academic, a mentionat astazi, in cadrul mesei rotunde „Integrarea minoritatilor nationale in Republica Moldova”, Elena Beleacova, director general al Biroului Relatii Interetnice de la Chisinau. Oficialul moldovean a mai declarat, citat de mass-media locala, ca Guvernul Republicii Moldova a elaborat Programul de stat privind asigurarea conditiilor necesare pentru studierea si aplicarea limbii oficiale a Republicii Moldova de catre cetatenii alolingvi, in conformitate cu Programul sau de activitate „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare” pentru anii 2009-2013. In cadrul manifestarii au fost examinate problemele referitoare la imbunatatirea calitatii predarii limbii de stat cetatenilor alolingvi din Republica Moldova.
La randul sau, Tatiana Poting, viceministru al Educatiei in Executivul de la Chisinau, a constatat ca este nevoie de a fi examinat posibilitati de relansare a situatiei in planul instruirii lingvistice si integrarii sociale a alolingvilor din republica si ca este necesara o politica consecventa in acest sens din partea autoritatilor, fapt de care nu s-a tinut cont in ultimii ani.

Sprijin ong

Potrivit Luciei Cucu, director al Asociatiei Nationale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM), este necesara elaborarea unei strategii de integrare lingvistica a minoritatilor nationale care sa prevada elaborarea de programe de stat de instruire a limbii de stat pentru alolingvi la toate nivele, de la invatamantul prescolar pana la cel postuniversitar. „Organizatiile nonguvernamentale depun toate eforturile pentru modernizarea instruirii la limba de stat a cetatenilor alolingvi in scopul integrarii lor in viata sociala a republicii. In tara insa sint insuficiente materiale didactice, in timp ce acest program trebuie sa includa nu numai elevii, dar si persoane adulte” a mai declarat Lucia Cucu, citata de mass-media.
Ea a adaugat ca ANTEM se adreseaza tuturor organelor centrale si locale ale puterii din Republica Moldova, solicitand concursul lor la realizarea acestui proiect. Potrivit Luciei Cucu, actuala situatie lingvistica din fosta republica sovietica demonstreaza necesitatea includerii in programul de instruire lingvistica si a cursului pentru studierea culturii si artelor.

Precedent gagauz

Din luna septembrie 2010, 500 de functionari publici vor beneficia de cursuri de insusire gratuita a limbii de stat in cadrul Programului de instruire lingvistica pentru minoritatile nationale din Republica Moldova, sustinut financiar de Inaltul Comisar pentru Minoritati Nationale a OSCE (Haga), relateaza surse oficiale, citate de mass-media. Din 2005 si pana in prezent, de acest program au beneficiat circa 1500 de functionari publici de pe intreg teritoriul tarii. Programul este realizat in 10 localitati urbane si rurale din UTA Gagauzia (n.r.-cursuri frecventate inclusiv de catre guvernatorul UTAG, Mihail Formuzal), in 4 si, respectiv, 2 localitati din nordul si sudul republicii si in municipiul Chisinau.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *