Ministerul rus de Externe vizează consolidarea legăturilor cu Republica Moldova

, , , , , , , , ,
 
Viceministrul rus de Externe, Grigory Karasin, a taxat dur Republica Moldova pentru demersurile de retragere a trupelor rusești din Transnistria

Viceministrul rus de Externe, Grigory Karasin, a taxat dur Republica Moldova pentru demersurile de retragere a trupelor rusești din Transnistria

Rusia şi Republica Moldova nu utilizează pe deplin potenţialul relaţiilor bilaterale, care au nevoie de un impuls, a anunţat săptămâna trecută Ministerul rus de Externe, ca urmare a vizitei la Chişinău a viceministrului rus de Externe, Grigori Karasin, relatează mass-media de la Chișinău, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. “Schimbul de opinii a fost focalizat pe starea actuală şi perspectivele relaţiilor ruso-moldoveneşti. Starea actuală a acestora nu corespunde potenţialului existent şi necesită acţiuni comune în vederea redresării şi impulsionării acestora. Dialogul la nivel înalt va crea condiţiile necesare pentru aceasta. Au fost puşi în discuţie paşii concreţi în această direcţie”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Moscova.

Atac diplomatic

În cadrul vizitei în Republica Moldova, în perioada 20-22 martie 2018, Grigori Karasin a avut întrevederi cu preşedintele Igor Dodon, cu premierul Pavel Filip, dar şi cu liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.

Ministerul rus de Externe a mai transmis că Grigori Karasin a subliniat contraproductivitatea apelurilor făcute pe platformele internaţionale, inclusiv la ONU, de evacuare a militarilor ruşi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Karasin a discutat cu oficialii de la Chişinău despre modalităţi pentru “menţinerea poziţiei limbii ruse în Republica Moldova şi consolidarea legăturilor multidimensionale ale diasporei cu ţara lor de origine”.

Transnistria rămâne o fortăreață militară rusă

Transnistria, redută militară rusă

Viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin a dat asigurări autorităților de la Tiraspol că poziția Rusiei referitor la prezența trupelor militare în Transnistria rămâne neschimbată, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Toate aceste declarații nefondate și rezoluții, care sunt prezentate în cadrul platformelor internaționale, cu apeluri privind evacuarea trupelor ruse, sunt nimic altceva decât antrenamente în ceea ce numim arta diplomatică. Acestea nu pot avea consecințe constructive și provoacă, mai degrabă o agravare inutilă a situației în această chestiune. (…)” a declarat Grigori Karasin, la Tiraspol, la o ședință comună cu reprezentanții administrației nerecunoscute transnistrene.

Poziție dură

„Despre acest lucru le-am comunicat direct conducerii R. Moldova și sper că poziția noastră a fost auzită”, a declarat Grigori Karasin, comentând solicitările Chișinăului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. Înaltul oficial rus a mai menționat că această problemă poate fi soluționată doar prin intermediul dialogului direct dintre Chișinău și Tiraspol și în cadrul actualului format de negocieri.

Menționăm că diplomatul rus s-a aflat în perioada 20-21 martie, într-o vizită în R. Moldova. A avut întrevederi cu mai mulți oficiali, inclusiv cu premierul de la Chișinău, Pavel Filip, care a reiterat poziția R. Moldova privind necesitatea finalizării retragerii trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană.

Președintele-rus-Vladimir-Putin-favoritul-absolut-al-cetățenilor-ruși-din-Transnistria-la-alegerile-prezidențiale-din-18-martie-2018

Președintele-rus-Vladimir-Putin-favoritul-absolut-al-cetățenilor-ruși-din-Transnistria-la-alegerile-prezidențiale-din-18-martie-2018

Unitatea lumii ruse, garantată la urma de vot

Viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a lăudat la Tiraspol modul în care au fost organizate alegerile prezidențiale din Rusia în regiune și a subliniat că acest scrutin a demonstrat unitatea luimii ruse pe fundalul presiunilor și provocărilor externe, care au loc acum față de Rusia.

Delegația Federației Ruse, condusă de viceministrul rus de Externe, G. Karasin, a ajuns la Tiraspol, traversând podul Gura Bâcului-Bâcioc. Oaspeții ruși au fost întâmpinați de liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. În cadrul întrevederii dintre cei doi, Grigori Karasin a mulțumit adoministrației de la Tiraspol pentru modul în care au fost organizate alegerile prezidențiale din Rusia. „Organizarea a fost minunată. Într-adevăr, 74.000 de alegători reprezintă 25% din electoratul rus din diasporă. Este un rezultat bun și este important ca acest impuls, care a fost transmis în campania electorală, să nu se piardă, dar să continue prin alte acțiuni concrete”, a menționat oficialul rus.

Grigori Karasin a mai spus că alegerile care au avut loc pe 18 martie au demonstrat unitatea lumii ruse pe fundalul presiunilor și provocărilor externe, care au loc acum față de Rusia.

24 de secții pentru Putin

În altă ordine de idei, diplomatul rus a apreciat pozitiv activizarea procesului de negocieri, subliniind că este solidar cu administrația de la Tiraspol în poziția privind necesitatea realizării practice a acelor înțelegeri care au fost semnate după discuțiile cu Chișinăul.

La rândul său, Vadim Krasnoselski a declarat că pentru Transnistria este foarte importantă opinia Rusiei. „Rezultatul eforturilor comune dintre Transnistria și Rusia a fost o prezență mare la alegerile prezidențiale din Rusia, ceea ce demonstrează atitudinea clară a transnistrenilor față de Rusia și față de procesele politice care au loc în țară”, a declarat șeful administrației ilegale de la Tiraspol.

Menționăm că Rusia a deschis 24 secții de votare în Transnistria pentru alegerile prezidențiale din Rusia la care a fost înregistrată o prezență record, stimulata de autoritățile separatiste prin acțiuni de propagandă și organizarea unor evenimente publice de anvergură. (M.I./N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *