Militarizarea Rusiei lui Putin se oglindeste si in vanzarile de armament la nivel mondial

, , , ,
 

russian gunsIn ciuda embargourilor economice impus de Occident, Rusia creste in materie de venituri provenite de vanzari de armament la nivel mondial si este pe cale sa intre cu firmele sale in top 10 mondial. Expertii Centrului de Cercetare Internationala pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) opineaza ca politica lui Putin de refacere a industriei ruse de armament incepe sa dea roade. “Cresterea notabila a vanzarilor grupurilor rusesti de armament atat in 2012, cat si in 2013, este datorata in mare parte intreruperii investiţiilor in echipament militar de catre Guvernul rus in anii 2000”, a declarat Siemon Wezeman, cercetator al SIPRI. Cifra de afaceri a marilor intreprinderi rusesti din acest sector a crescut cu 20% in 2013. in schimb, pentru cele 100 cele mai mari grupuri de aparare din lume (fara cele chinezesti, deoarece nu pot fi contabilizate), ea a scazut al treilea an consecutiv, cu 2%, la 402 miliarde de dolari. in Rusia, Tactical Missiles Corporation a inregistrat cea mai puternica crestere in 2013 (118%), urcand pe locul 46 la nivel mondial, crestere urmata de cea inregistrata de Almaz-Antey (34%).

Almaz-Antey, numarul 12 mondial, ar putea sa intre in Top 10, “in care se afla exclusiv producatori americani sau europeni, de la sfarsitul Razboiului Rece”, releva studiul SIPRI. in perioada 2003-2014, Rusia practic si-a dublat bugetul militar – al treilea la nivel mondial. Retragerea trupelor americane din Afganistan si Irak a fost unul dintre motivele scaderii cu 4,5% a vanzarilor grupurilor americane. insa acestea sunt reprezentate de sase firme in Top 10, intre care si Lockheed Martin, care a ramas numarul unu in 2013, urmat de Boeing.

Laude de la Moscova

In ultimii ani, liderii de la Moscova nu au pierdut prilejul de oferi publicitarii cifre in crestere pe aceasta ramura a industriei ruse de armament. Exporturile de armament ale Rusiei au atins pragul de 15,2 miliarde de dolari in 2012, inregistrand o crestere de circa 12% fata de 2011, declara in aprilie 2013 presedintele rus, Vladimir Putin, citat de mass-media moscovita. „In decembrie anul trecut am vorbit despre rezultatele preliminare din sfera militara si a cooperarii tehnice si am fost de acord sa stabilim rezultatele finale in 2013”, a declarat seful statului rus in cadrul unui sesiuni a Comisiei de stat pentru cooperare si tehnica militara cu tari straine. El a mai adaugat ca aceasta „crestere de 12 procente si volumul total al exporturilor de arme din Federatia Rusa catre statele partenere s-a ridicat la 15,2 miliarde de dolari”. „Acesta este unul dintre cei mai buni indicatori in domeniu, si putem sa afirmam cu incredere ca Rusia este unul dintre liderii incontestabili pe aceasta ramura a vanzarilor de arme si echipamente speciale de lupta”, a spus Putin care a mai adaugat ca SUA este inaintea Rusiei pe acest palier.

Piata mondiala de armament si tendintele asiatice

SUA este cel mai mare exportator de armament din lume, dar inca nu si-a anuntat bilantul vanzarilor pe 2012. Potrivit unui raport al Institutului International de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, publicat in martie 2013, SUA si Rusia au ramas principalii exportatori, cu 30% si, respectiv, 26% din piata, urmate de Germania si Franta. Pe locul cinci se plaseaza China cu 5% din comertul mondial in acest sector. Putin a mai declarat ca in prezent Rusia exporta armament in 66 de tari ale lumii si ca sunt semna acorduri de cooperare in sfera tehnico-militara cu 85 de tari iar portofoliul de comenzi pentru produse de aparare se ridica la 46,3 miliarde de dolari. Pe piata mondiala a armamentului, tarile asiatice incep sa devina din ce in ce mai importante. India este in prezent cel mai mare importator mondial de arme conventionale majore, cuprinzand aproximativ 10 la suta din totalul mondial al importurilor de arme. Vecinul sau Pakistanul, cu care are o relatie extrem de dificila, ocupa locul 3. China, care a fost cel mai mare importator de arme intre 2002 si 2006, ocupa acum locul 4, aspect care se explica in mare parte prin faptul ca importa mai putin, dar exporta mai mult, fiind reprezentantul unei tendinte de crestere. In general, Asia de Sud ca regiune, a crescut importurile de arme cu 185 la suta in ultimii 10 ani, cifrele din multe tari atingand valori exorbitante: Vietnam (cu 80 la suta), Indonezia (cu 144 la suta) si Malaezia (cu aproape 300 la suta).

2 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] prilejul de oferi publicitarii cifre in crestere pe aceasta ramura a industriei ruse de armament. Exporturile de armament ale Rusiei au atins pragul de 15,2 miliarde de dolari in 2012, inregistrand o crestere de circa 12% fata de 2011, declara in aprilie 2013 presedintele rus, […]

  2. […] prilejul de oferi publicitarii cifre in crestere pe aceasta ramura a industriei ruse de armament. Exporturile de armament ale Rusiei au atins pragul de 15,2 miliarde de dolari in 2012, inregistrand o crestere de circa 12% fata de 2011, declara in aprilie 2013 presedintele rus, […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *