Militarii ruși se pregătesc să treacă Nistrul: Chișinăul, în alertă

, , , , ,
 

 

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat, vineri, pe site-ul său oficial că va demara la finele lunii, un amplu exercițiu militar de antrenament care prevede forțarea trecerii peste râul Nistru dinspre regiunea separatistă transnistreană către teritoriul R. Moldova, controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău. Autoritățile centrale ale R. Moldova au reacționat imediat și au solicitat trupelor ruse să se abțină de la orice fel e exerciții de această natură.

„Grupul Operațional de Trupe Ruse (GOTR) care află în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a început pregătirile pentru un exercițiu militar ce prevede forțarea râului Nistru. Exercițiul militar ar urma să se desfășoare la sfârșitul acestei luni, cu implicarea a 50 de militari, tehnică de luptă, inclusiv blindate”, se arată în comunicatul Biroului de Reintegrare. Instituția mai precizează că atribuțiile GOTR nu prevăd traversarea obstacolelor de apă, în special, în Zona de Securitate, pe perimetrul căreia este situată şi albia râului Nistru, se mai arată în comunicatul Biroului de Reintegrare.

Apel la abținere

În cadrul ultimei ședințe a Comisiei Unificate de Control, reprezentanţii Republicii Moldova au făcut apel către toate delegaţiile, ca pe timpul concediului estival, să se abţină de la acțiuni unilaterale care ar putea duce la destabilizarea situației în perimetrul Zonei de Securitate. „Cu toate acestea, reprezentanții transnistreni și ai Federației Ruse în CUC, ignorând apelul şi manifestând dezacord cu cele menţionate, se împotrivesc să-și asume responsabilitatea de a evita, pe perioada vacanţei, provocările în Zona de Securitate”, se mai arată în comunicat. Nu este pentru prima dată când trupele ruse fac exerciții cu blindatele, simulând trecerea Nistrului. Chiar în cursul acestui an, astfel de manevre au mai fost efectuate, fapt ce a stârnit reacții puternice din partea Chișinăului.

De altfel, portalul autorităților separatiste de la Tiraspol novostipmr.com anunță, vineri, că forțele transnistrene au încheiat cu succes un exercițiu militar cu tancuri, însoțite de trupe de infanterie. Potrivit scenariului militarii transnistreni au deschis focul asupra „trupelor inamice” care înaintau în teritoriul separatist.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *