Mihai Ghimpu: Renuntarea la referendum inseamna sfarsitul AIE

de | ian. 26, 2012 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Renunţarea la organizarea unui referendum constituţional în aprilie va însemna sfârşitul Alianţei pentru Integrare Europeană, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu, pentru postul de radio Europa Liberă.

ghimpuRenunţarea la organizarea unui referendum constituţional în aprilie va însemna sfârşitul Alianţei pentru Integrare Europeană, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu, pentru postul de radio Europa Liberă.
Potrivit lui Ghimpu, afirmaţiile unor lideri politici precum că, în Parlament, ar exista 62 de voturi necomuniste în baza cărora ar putea fi ales şeful statului nu corespund realităţii. „Dacă cineva crede că are 62 voturi necomuniste să excludă automat cele 12 voturi PL. Noi nu vom alege niciodată un preşedinte împreună cu grupul Dodon”, a opinat Ghimpu.
Preşedintele liberalilor a menţionat că, dacă vreo componentă a AIE va renunţa la ideea organizării referendumului, asta va însemna sfârşitul Alianţei, dar şi a democraţiei. „Vor veni comuniştii la guvernare sau vor aduce nişte partide satelit. Va fi referendum pentru că Parlamentul nu vrea să aleagă. Nu că nu poate, nu vrea fiindcă mecanismul de alegere a preşedintelui depăşeşte norma democratică”, a spus Ghimpu.
Preşedintele PL consideră că cetăţenii care susţin comuniştii trebuie să ştie că situaţia nu se va ameliora, deoarece ei nu vor avea majoritatea pentru a alege preşedintele şi peste un an vor fi din nou organizate alegeri anticipate.
AIE a anunţat că va organiza un referendum constituţional la care va pune în discuţie simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui, avându-se în vedere inclusiv reducerea pragului electoral care în prezent este de 3/5 din voturile deputaţilor.
Partidul Liberal a şi elaborat un proiect de modificare a Constituţiei, care prevede reducerea numărului necesar de voturi pentru alegerea şefului statului la majoritatea simplă, iar în ultima instanţă să fie ales candidatul care va acumula cele mai multe voturi. PL mai propune reducerea vârstei necesare pentru a putea fi ales preşedinte de la 40 la 35 de ani şi retragerea dreptului preşedintelui de a desemna candidatul la funcţia de premier.
În Republica Moldova a mai avut loc un referendum constituţional, organizat la iniţiativa AIE la 5 septembrie 2010, dar a eşuat din cauza prezenţei reduse la vot, după ce comuniştii şi-au chemat alegătorii să nu participe la vot.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *