Mihai Ghimpu cere ajutorul NATO pentru retragerea trupelor ruse

de | nov. 15, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Info Militar, R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, prin care cere ca Alianta Nord-Atlantica sa sustina retragerea trupelor armate ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Armata rusa din Transnistria, amenintare la adresa securitatii Republicii Moldova

Armata rusa din Transnistria, amenintare la adresa securitatii Republicii Moldova

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, prin care cere ca Alianta Nord-Atlantica sa sustina retragerea trupelor armate ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Anterior, Mihai Ghimpu a solicitat sprijinul presedintilor de parlament prezenti la Conferinta Mondiala de la Geneva pentru retragerea neconditionata, imediata si transparenta a armamentului si munitiilor de pe teritoriul Republicii Moldova.
„Desi au trecut 20 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova si desi Rusia s-a angajat sa isi retraga fortele armate de pe teritoriul tarii noastre, acestea se afla si in prezent in Republica Moldova, incalcand, astfel, normele de drept international si Constitutia” Republicii Moldova, a declarat Ghimpu, intr-o intalnire cu jurnalistii. In afara de faptul ca trupele ruse de pe teritoriul moldovean reprezinta „un pericol la adresa securitatii cetatenilor”, ele submineaza eforturile comunitatii internationale de solutionare pe cale diplomatica a conflictului transnistrean, apreciaza presedintele moldovean. „Solicit sprijinul NATO pentru a nu admite o asemenea nedreptate. Principiul acordului statului gazda poate deveni o parghie de santaj in mainile Rusiei, care ar putea santaja Republica Moldova (afirmand ca), in cazul in care aceasta nu-i ofera acordul pentru prezenta militara rusa, Rusiei nu-i mai ramane de facut decat sa recunoasca (independenta) Transnistriei”, a spus el. „Imi exprim speranta ca (solicitarea) retragerii imediate a fortelor ruse va fi auzita si sustinuta. Solicit sustinerea dumneavoastra fata de statul nostru, care doreste sa traiasca pasnic pe teritoriul sau”, se arata in finalul scrisorii adresate de Ghimpu lui Anders Fogh Rasmussen.

Text integral

In contextul discutiilor actuale cu privire la revitalizarea „Tratatului privind fortele conventionale din europa” si pregatirile pentru Summit-ul OSCE de la Astana, ma adresez Dumneavoastra in legatura cu un subiect de extrema importanta pentru securitatea si viitorul Republicii Moldova, si anume cel al retragerii trupelor ruse de pe teritoriul statului nostru.
Desi au trecut aproape 20 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova si Federatia Rusa s-a angajat atit pe plan bilateral, cit si multilateral, de exemplu, la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999, sa-si retraga formatiunile militare de pe teritoriul statului nostru, acestea continua sa se afle in raioanele de est ale republicii Moldova, violind normele de drept internationale si Constitutia Republicii Moldova, care interzice dislocarea de trupe straine pe teritoriul suveran si independent Republica Moldova.
Trupele ruse pe teritoriul statului nostru nu sunt doar o sursa permanenta de pericol la adresa securitatii Republicii Moldova, dar si de alimentare a separatismului transnistrean, dat fiind faptul ca liderii separatisti de la Tiraspol vad in prezenta trupelor ruse, dislocate in regiune, un suport moral, politic si material al actiunilor lor. In consecinta, trupele ruse pe teritoriul Republicii Moldova submineaza grav eforturile comunitatii internationale orientate spre reglementarea conflictului pe cale pasnica.
Ar fi regretabil ca, in cadrul discutiilor purtate la Viena si Bruxelles privind revitalizarea „Tratatului privind fortele conventionale din Europa”, sa se incerce „salvarea” acestui document important pentru securitatea europeana trecindu-se cu vederea neindeplinirea de catre Rusia a angajamentelor sale de la Istanbul cu privire la Republica Moldova. Revitalizarea tratatului amintit nu se poate face cu acest pret si Va solicit sprijinul pentru a nu admite o asemenea nedreptate fata de statul meu.
Ideea de a prezenta „principiul acceptului statului gazda” drept o substituire in textul „Tratatului privind fortele conventionale din Europa” a angajamentelor luate de Federatia Rusa la Istanbul in privinta retragerii trupelor ruse din Republica Moldova, nu este convingatoare. Acest principiu nu este unul nou, el continindu-se si in textul „Tratatului privind fortele conventionale din Europa” adaptat. Mai mult, el se contine si in Codul de Conduita al OSCE privind aspectele politico-militare ale securitatii si acest lucru nu a impiedicat Rusia sa-si mentina trupele ilegal in asa zisa republica transnistreana.
La Istanbul Rusia s-a angajat sa-si retraga trupele intr-o perioada concreta de timp, pe cind „principiul acceptului statului gazda” nu presupune retragerea trupelor, ci aflarea lor in Transnistria cu acordul statului gazda. In consecinta, „principiul acceptului statului gazda” poate deveni o pirghie de santaj in miinile Federatiei Ruse in relatiile cu Republica Moldova. Federatia Rusa va putea santaja Republica Moldova in sensul ca, daca aceasta nu-si da acordul sau pentru prezenta militara rusa in Transnistria, atunci Rusia nu-i ramine altceva de facut, decit sa recunoasca Transnistria pentru a obtine „principiul acceptului statului gazda” de la pretinsa „republica moldoveneasca nistreana”. Amintim ca in prezent Moscova sustine ca nu are nevoie de acordul Georgiei pentru a-si mentine trupele in Abhazia si Osetia de Sud, pentru ca are acordul acestor doua entitati nerecunoscute.
In sfirsit, Rusia va continua sa sustina ca dat fiind faptul ca „principiul acceptului statului gazda” se contine intr-un tratat, care se refera sa armamentele conventionale, principiul amintit ni se refera la trupele ruse dislocate in Transnistria, pentru ca acolo nu mai sunt arme conventionale.
Imi exprim speranta ca in cadrul negocierilor actuale privind regimul de control al armamentelor, pozitia Republicii Moldova privind prezenta ilegala a trupelor ruse pe teritoriul sau – si anume retragerea imediata, ordonata si completa a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova – va fi auzita si luata in seama de catre statele parte la „Tratatul privind fortele conventionale din Europa”. Altfel, ratificarea acestui tratat, chiar si „revitalizat”, va fi problematica.

Excelenta,

Pornind de la cele mentionate mai sus, solicit sustinerea Dumneavoastra pentru cauza statului nostru, care doreste sa traiasca fara trupe straine pe teritoriul sau in pace si liniste. Sunt ferm convins ca retragerea completa a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova va crea premisele necesare pentru reglementarea conflictului transnistrean pe cale pasnica si va contribui, inclusiv, la consolidarea stabilitatii si securitatii in regiune”.

Armata de ocupatie

Anterior, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a solicitat sprijinul presedintilor de parlament prezenti la Conferinta Mondiala de la Geneva pentru retragerea neconditionata, imediata si transparenta a armamentului si munitiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, deoarece „aceasta armata indirect sprijina autoproclamata republica transnistreana, care este o gaura neagra pentru bugetul Republicii Moldova si o zona de instabilitate nu doar pentru noi, ci si pentru intreaga Europa”. „De ce am ajuns cel mai sarac stat din Europa? Nu numai din cauza ca nu au fost promovate reforme democratice la timpul potrivit, ci si din cauza ca astazi pe teritoriul republicii continua sa stationeze, fara consimtamantul nostru, o parte din acea armata de ocupatie si munitiile ei, incalcand hotararea de la Istanbul din 1999 si Constitutia Republicii Moldova, care prevede statutul de tara neutra”, se mai arata in discursul rostit de Presedintele Mihai Ghimpu, preluat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Potrivit Presedintelui, Republica Moldova, de fapt, implineste doua varste. Pe de o parte, anul viitor sunt 20 de ani de la adoptarea Declaratiei de Independenta, iar, pe de alta parte, are varsta de 70 de ani, deoarece 50 de ani a existat ca republica sovietica socialista moldoveneasca, formata prin hotararea Sovietului Suprem al URSS la 2 august 1940 la Moscova, ca rezultat a ocupatiei din 28 iunie 1940.
Mihai Ghimpu a participat la Conferinta Mondiala a Presedintilor de Parlament, care s-a desfasurat la Geneva in perioada 19-21 iulie 2010. Conferinta este cel mai important summit mondial cu participarea presedintilor de parlament din toate statele lumii, care are loc odata la 5 ani.

Armata rusa ramane in Transnistria

Federaţia Rusă este uimită de încercările de a o înlătura de la procesul de reglementare a diferendului transnistrean, a declarat recent, în cadrul unui briefing de presă la Moscova, reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Nesterenko, citat de mass-media. Potrivit lui Andrei Nesterenko, în ultimul timp în mass-media a apărut un număr mare de informaţii privind prezenţa armatei ruse în Moldova. „Ne miră faptul că în această situaţie complicată, în care procesul de negocieri este întrerupt din 2006, apropo la iniţiativa părţii moldoveneşti, Rusiei i se propune cu insistenţă să-şi întrerupă participarea în una dintre cele mai efective operaţiuni de menţinere a păcii”, a spus oficialul rus. În opinia lui Nesterenko, compromiterea operaţiunii de pacificare va duce părţile conflictuale direct spre învrăjbire, ceea ce ar declanşa un nou val al confruntărilor. Diplomatul a amintit că de 18 ani, de când în zonă se află trupele ruse de menţinere a păcii, în regiunea transnistreană nu a curs sânge şi nu a fost efectuată nicio împuşcătură. „Considerăm că unii politicieni miopi, care doresc să discrediteze rolul pacificatorilor ruşi, urmăresc doar interese înguste, zădărnicind procesul de negocieri în soluţionarea conflictului transnistrean”, a mai declarat oficialul.
Surse militare oficiale de la Moscova, citate de mass-media, au mai subliniat ca in cele 15 puncte de control îşi îndeplinesc serviciul 402 pacificatori militari din Rusia, 492 militari din Transnistria, 355 de observatori din Moldova şi 10 observatori din Ucraina.

Share our work

1 Comentariu

  1. Mircea Andrewuita

    Nu a curs sânge si nu a fost efectuată nicio împuscătură, dar nu au garantat deschiderea de sectii de votare pentru cetatenii moldoveni care isi doresc sa participe la vot. Fara a mai vorbi de neinterventia cand nistrenii au interzis deschiderea si predarea in scolile cu predare in limba raomana.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *