Migratia ilegala, in atentia Romaniei, Bulgariei si Greciei

, , ,
 

Stefan cel Mare - politia de frontieraCooperarea politieneasca internationala, politica de azil si problemele de migratie au constituit principalele teme pe agenda discutiilor purtate intre Constantin Traian Igas, ministrul Administratiei si Internelor din Romania, Tsvetan Tsvetanov, prim-ministrul adjunct si ministrul de Interne al Republicii Bulgare si Christos Papoutsis, ministrul Protectiei Cetateanului din Republica Elena. Cei trei oficiali au participat miercuri la Atena, la Reuniunea ministrilor de interne din cadrul Trilateralei Romania-Bulgaria-Grecia. Realizarea acestui dialog reprezinta expresia interesului comun pe care cele trei parti il au in abordarea directa a unor problematici de actualitate pentru cooperarea politieneasca internationala, a declarat Traian Igas, care tinut sa multumeasca Greciei pentru sprijinul constant acordat Romaniei pe parcursul procesului de aderare la Spatiul Schengen si a apreciat finalizarea cu succes de Bulgaria a procesului de evaluare Schengen. In ceea ce priveste cooperarea la nivelul FRONTEX, pana in momentul de fata, Romania, alaturi de Germania, a avut cea mai mare contributie, atat din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cat si din punctul de vedere al numarului, al profilelor si al profesionalismului expertilor detasati, in context ministrul Igas subliniind faptul ca „acest lucru demonstreaza angajamentul nostru fata de aceasta zona geografica si fata de gestionarea corespunzatoare a acestei problematici”. In ceea ce priveste politica de azil si probleme de migratie, Romania a transpus la cele mai inalte standarde acquis-ul european in domeniul azilului si dispune de capacitatea de primire necesara procesarii cererilor de azil.

Romania, gata sa acorde ajutor Greciei

In cadrul discutiilor, ministrul roman a exprimat intreaga disponibilitate pentru sprijinirea autoritatilor elene – prin asistenta tehnica, detasare de experti in cadrul echipelor de interventie pentru azil – in demersurile pe care le efectueaza in prezent pentru aplicarea Planului national de reforma. Totodata, ministrul Igas a subliniat necesitatea cooperarii imediate a tarilor terte cu statele membre UE in prevenirea fluxurilor de migratie ilegala, managementul frontierelor externe si readmisia migrantilor ilegali, precum si necesitatea promovarii solidaritatii intre statele membre care se confrunta cu presiuni deosebite. In context, a reliefat necesitatea colaborarii in cadrul FRONTEX si optimizarii schimbului de informatii dintre Grecia, Bulgaria si Romania pe linia combaterii migratiei ilegale si a infractionalitatii transfrontaliere. „Ne exprimam intreaga incredere ca reuniunea trilaterala a ministrilor de interne din Romania, Grecia si Bulgaria va putea aduce un plus de consistenta relatiilor bilaterale, dar si celor ce privesc conlucrarea la nivelul UE si in cadru regional, cu atat mai mult cu cat este cunoscuta preocuparea celor trei state pentru schimbarile din arealul Europei de Sud-Est”, a precizat, in incheiere, ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas. Partea romana a subliniat disponibilitatea MAI de a dezvolta relatiile de cooperare, precum si faptul ca „o cooperare intensificata in acest format ar duce la o mai buna coordonare a eforturilor noastre atat in cazul problemelor regionale, cat si al celor care se discuta la nivelul Uniunii Europene”.

OPV Stefan cel Mare, la POSEIDON 2011

Reuniunea trilaterala Romania – Bulgaria – Grecia fost lansata la 26 august 1995, printr-o intalnire la nivel de ministri de externe, la Ioannina (Grecia). Acest format de cooperare a functionat cu precadere la nivelul sefilor de stat sau de guvern. In 2010 s-au aniversat 15 ani de cooperare in acest format. In ceea ce priveste obiectivele si domeniile de cooperare, pe dimensiunea de stabilitate regionala, acestea vizeaza combaterea migratiei ilegale, a traficului de droguri si a crimei organizate, cooperarea in domeniul afacerilor interne. Romania asigura o participare activa la Operatiunea POSEIDON. Incepand cu data de 24 martie 2011, Nava maritima de supraveghere a Politiei de Frontiera Romane tip OPV (Offshore Patrol Vessel) MAI 1105 – „Stefan cel Mare” participa la Operatiunea Comuna „POSEIDON 2011”, organizata la frontierele maritime externe ale U.E, sub egida FRONTEX, in cadrul proiectului Reteaua Europeana de Patrulare (EPN), actiune la care va participa, conform angajamentelor asumate ca stat membru, si Politia de Frontiera Romana. Astfel, in cadrul acestei operatiuni, echipajul aflat la bord – 25 de politisti de frontiera – executa misiuni individuale de patrulare, cercetare, cautare si salvare, alaturi de celelalte state membre UE participante la misiune, la frontiera maritima a Greciei. Se are in vedere intreprinderea de masuri comune pe linia contracararii fenomenului migrationist la frontierele maritime ale spatiului comunitar, cresterea operativitatii schimbului de date si informatii intre autoritatile de aplicare a legii din aceste tari, precum si un schimb eficient de experienta intre politistii de frontiera europeni. Obiectivul principal al Operatiunii Comune „POSEIDON 2011” este de a contracara fenomenul de migratie ilegala la frontiera externa a Uniunii Europene. Activitatea este o continuare a operatiunilor organizate de Agentia Frontex pentru combaterea migratiei ilegale, in cadrul carora Politia de Frontiera Romania a avut o contributie semnificativa, atat din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cat si din punctul de vedere al numarului, al profilurilor si al profesionalismului expertilor detasati, aprecierile venind atat din partea autoritatilor elene, cat si din partea Agentiei Frontex.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *