Michael McFaul. Consilierul lui Obama, ambasador la Moscova

, , ,
 

Michael McFaulSenatul l-a confirmat sâmbătă pe Michael McFaul, principal consilier al preşedintelui Barack Obama pentru Rusia, viitor ambasador al Statelor Unite la Moscova.
McFaul este considerat ca unul dintre principalii experţi americani în relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia şi a fost implicat în eforturile administraţiei Obama de a restabili aceste relaţii devenite şubrede cu guvernul de la Moscova.
Fost profesor la Universitatea Stanford, el a fost şi consilier de campanie al lui Obama asupra Rusiei şi Eurasiei înainte de a ajunge la Consiliul Securităţii Naţionale pentru a deveni consilier şef al preşedintelui american. Obama l-a numit pe McFaul pentru postul de ambasador în septembrie trecut, dar un vot al Senatului privind confirmarea lui a fost ţinut în loc de un senator republican asupra politicii Statelor Unite faţă de Rusia.
În noiembrie, mai mulţi senatori s-au adresat comisiei pentru afaceri internaţionale, spunând că nu sunt dispuşi să discute nominalizarea lui McFaul, atât timp cât administraţia nu-şi formulează poziţia pe mai multe chestiuni, printre care negocierile pe tema scutului. Michael McFaul a recunoscut că administraţia americană are în vedere posiblitatea de transmitere către Rusia a anumitor informaţii despre interceptorii de rachete. “SUA analizează informaţiile despre capacităţile apărării antirachetă, printre care faptul că transmiterea către Rusia ar fi în interesul Americii”, a spus el.
Consilierul preşedintelui a încercat să-i liniştească pe republicani, spunând că dezvăluirea unor date despre viteza rachetelor nu ar aduce prejudiciu securităţii naţionale a SUA, pentru că Rusia poate obţine şi singură aceste informaţii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *