Merkel si Medvedev, cu dosarul dosarul transnistrean pe masa la Hanovra

, , , ,
 

Ïðåçèäåíò ÐÔ Ä.Ìåäâåäåâ ñ âèçèòîì â Ìþíõåíå

Autoritatile de peste Prut considera ca Moldova este un test pentru relatia pe care Rusia si-o doreste cu UE, dar sunt constienti ca fara ajutorul partenerilor externi conflictul nu va putea fi solutionat, relateaza portalului Unimedia.md. Presedintele rus, Dmitri Medvedev, si cancelarul german, Angela Merkel, au marti o intrevedere la Hanovra, in Germania, in cadrul careia ar putea fi abordata si problema transnistreana. Oficialii de la Chisinau se arata optimisti si spera ca aceasta discutie va servi drept un argument suplimentar pentru Federatia Rusa de a solutiona conflictul transnistrean. Ministrul afacerilor externe si integrarii europene, Iurie Leanca, a declarat pentru postul de radio Europa Libera ca fara ajutorul partenerilor externi, conflictul transnistrean nu va putea fi solutionat. “Capacitatea noastra de a rezolva problema doar in cadrul acestui dialog cu Tiraspolul e una relativ limitata, fiindca nu vom reusi, cel putin cu regimul de astazi de acolo, sa discutam si sa gasim un compromis rezonabil, care ar consolida statalitatea Republicii Moldova doar prin acest dialog. Si atunci e nevoie de sprijinul din afara”, a explicat Leanca intr-un interviu. Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a sosit luni la Hanovra pentru a participa la consultarile anuale germano-ruse la nivel inalt, cunoscute si sub numele de “Dialogul de la Petersburg”. Medvedev si Merkel au abordat subiectul problemei transnistrene si in octombrie 2010, in cadrul reuniunii trilaterale dintre Medvedev, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

Test de compatibilitate

La randul sau, vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, sustine ca pentru Rusia, Republica Moldova este un test pentru relatia pe care si-o doreste cu UE. “Germania, incepand cu anul trecut, s-a implicat mult mai intens in solutionarea conflictului transnistrean si in relatia cu Federatia Rusa a propus cazul Republicii Moldova sa fie un test pentru relatia pe care si-o doreste Federatia Rusa cu Uniunea Europeana. O asemenea abordare din partea Germaniei este una foarte benefica procesului, fiindca astfel conflictul transnistrean a intrat in topul agendei relatiilor dintre Bruxelles si Moscova, dintre Berlin si Moscova”, a declarat Carpov, citat de aceeasi sursa.

Deblocare asteptata

Acesta sustine ca in urma intrevederii dintre Medvedev si Merkel, “ceasul relatiilor” Chisinau-Tiraspol ar putea fi repornit, ceea ce ar insemna, pentru inceput, reluarea negicierilor oficiale in formatul 5+2. Urmatorul pas dupa reluarea negocierilor oficiale ar fi discutiile asupra statutului regiunii transnistrene, dar si retragerea munitiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, o problema veche, in care, potrivit lui Leanca, Federatia Rusa deocamdata nu da dovada de suficienta vointa politica. Rusia doreste crearea unui comitet de nivel inalt pentru cooperare in probleme de securitate si politica externa cu UE, precum si eliminarea vizelor in UE. La randul sau, Germania ar putea accepta aceste solicitari, in schimbul retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republici Moldova. Discutiile de la Hanovra sunt, cel putin la nivel declarativ, preponderent pe teme economice. Dependenta Germaniei de gazul rusesc pare sa fi crescut odata cu renuntarea la energia nucleara, ceea ce ar putea da Moscovei o parghie suplimentara in negocieri, fapt ce nu este tocmai pe placul Chisinaului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *