Merkel pune frana aderarii Serbiei la UE

, , ,
 

Serbia-UECancelarul german Angela Merkel a apreciat că Serbia nu întruneşte deocamdată condiţiile necesare pentru a deveni candidat oficial la Uniunea Europeană, mai ales din cauza tensiunilor din nordul Kosovo. „Drumul spre Europa trece prin normalizarea relaţiilor cu Kosovo”, a declarat în aplauzele audienţei Angela Merkel, în faţa parlamentului german. „UE şi Germania au formulat exigenţe concrete. Regret profund faptul că Serbia nu a dat curs pînă acum în mod suficient” acestor exigenţe, a spus cancelarul german. „De aceea, condiţiile pentru obţinerea statutului de candidat nu sînt întrunite”, a adăugat Merkel.
Nordul Kosovo, locuit în majoritate de etnici sîrbi, a fost, lunea trecută, scena unor ciocniri între membri ai comunităţii sîrbe şi ai Forţei NATO din Kosovo. Aceste ciocniri au fost de o amploare fără precedent, 11 soldaţi austrieci şi 19 germani din KFOR  fiind răniţi.
Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord vineri pentru a gestiona împreună toate punctele de trecere din nordul Kosovo, unde au avut loc ciocniri între sîrbi şi KFOR, a anunţat Uniunea Europeană, transmite Agerpres. „Părţile au ajuns la un acord cu privire la un concept avansat de Uniunea Europeană pentru gestionarea în comun a punctelor de trecere”, a anunţat UE într-un comunicat.
„Aceasta înseamnă că părţile vor stabili în mod progresiv posturi de control comune, integrate şi unice dintre toate punctele de trecere”, potrivit comunicatului. Acest proces „va fi aplicat progresiv cît mai curînd posibil”, precizează el. Forţa UE în nordul Kosovo, EULEX, „va fi prezentă, în conformitate cu mandatul ei”, pentru a superviza acordul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *