Merkel, favorită pentru conducerea Consiliului European

, , , ,
 
Cancelarul german Angela Merkel, piesă grea în politica europeană

Cancelarul german Angela Merkel, piesă grea în politica europeană

Numele cancelarului german Angela Merkel revine cu insistenţă în vederea conducerii Consiliului European,care reuneşte şefii de stat şi de guverne, la succesiunea polonezului Donald Tusk, după alegerile de la sfârşitul lui mai, relatează AFP, citat de mass-media de la București, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Conservatorii din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi Uniunii Social-Democrate (CSU) şi-au lansat sâmbătă, la Münster, campania în vederea alegerilor europene – pentru prima oară în 19 ani – fără Angela Merkel, care a anunțat anterior că nu va mai candida la funcția de cancelar federal al Germaniei. Acest anunț a dus la apariția speculațiilor privind o posibilă carieră politică la nivel continental a fostului cancelar.

Sibiu, moment decisiv

Înaltul oficial german urmează să fie foarte curtat în cadrul summitului Uniunii Europene (UE) de la 9 mai, cu două săptămâni înaintea înaintea alegerilor. Numele său circulă în vederea preşedinţiei Consiliului, iar opinia sa va fi decisivă în nominalizarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene (CE).

Negocieri urmează să aibă loc în marja reuniunii de la Sibiu, în România.

Preşedintele Consiliului, polonezul Donald Tusk, vrea să tatoneze intenţiile liderilor europeni pe tema succesiunii sale şi a procedurii foarte contestate a desemnării succesorului lui Jean-Claude Juncker la conducerea CE.

Ambiguitate politică

Însă cancelarul german a declarat că nu îşi va depune vreo candidatură la vreun post politic în Germania şi în Europa.

La rândul său, premierul olandez Mark Rutte este citat, de asemenea, ca alt potenţial candidat. Amândoi au dat asigurări în mod public că nu sunt interesaţi de acest post de mediator între statele membre UE, care au adesea interese divergente. Însă acest lucru nu i-a determinat să tacă pe susţinătorii lor.

Desemnarea preşedintelui Consiliului European este prerogativa liderilor europeni. Ea este prevăzută la summitul european prevăzut la 20-21 iunie, la o lună după alegerile europene.

Fostul premier socialist italian Enrico Letta pledează în mod deschis în favoarea desemnării Angelei Merkel la conducerea Consiliului, alimentând zvonuri în acest sens.

Preşedintele Partidului Popular Euroepan (PPE), familia politică a cancelarului şi un apropiat al Angelei Merkel, eurodeputatul alsacian Joseph Daul este, însă, concins că ea nu va candida. ”Eu ştiu că zvonul persistă, dar nu, veţi vedea”, a declarat el într-un interviu publicat de Le Monde. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *