Merkel cere Serbiei sa renunte la Kosovo

, , , ,
 

kosovo1Germania a îndemnat luni Serbia să pună capăt susţinerii etnicilor sârbi din Kosovo şi să încerce să lanseze un dialog cu guvernul de la Pristina.
“Trebuie să existe soluţii pentru un comerţ liber şi pentru cooperare la frontiere şi nu suntem interesaţi să existe structuri paralele sârbe în Kosovo”, a declarat presei cancelarul german Angela Merkel, după convorbiri purtate la Pristina cu premierul kosovar Hashim Thaci. Angela Merkel a pledat totodată pentru îndepărtarea baricadelor ridicate în această vară de etnici sârbi în nordul Kosovo, în apropierea graniţei cu Serbia.
Cancelarul Angela Merkel a menţionat că a discutat cu preşedintele Serbiei, Boris Tadic pentru a găsi modalităţi de normalizare a relaţiilor cu Kosovo. “Am dori ca, la rândul său, Kosovo să contribuie în acest sens şi să-şi continue contactele cu Serbia şi cu preşedintele Tadic”, a spus Angela Merkel. În ce-l priveşte, premierul din Kosovo Hashim Thaci a declarat luni că susţine un dialog atât cu etnicii sârbi din nordul Kosovo, cât şi cu Belgradul.
In urmă cu o săptămână, vicepremierul şi ministrul de Interne sârb Iviţa Dacici a declarat că Serbia va putea adera la Uniunea Europeană doar după ce va recunoaşte independenţa Kosovo, declarată în 2008.
“Trebuie să încetăm cu minciunile şi basmele, asta este ceea ce ne cer ei”, a declarat Dacici. Vicepremierul a precizat că UE a cerut îndeplinirea unor noi condiţii de către Serbia, în procesul de aderare, după ce, în 2000, singura condiţie a fost îndepărtarea de la conducere a fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici. “Acum ceva timp, nimeni nu vorbea despre independenţa Kosovo. Unsprezece ani mai târziu nu putem obţine nici măcar statutul de candidat la aderarea în UE. Cine mai trebuie înlăturat de la putere sau transferat la Haga?”, a mai adăugat acesta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *