Mercenarii moldoveni din Donbas, monitorizați atent de SBU și SIS

, , , , ,
 

Activitatea de mercenariat din R. Moldova către estul Ucrainei este foarte bine monitorizată de către serviciile speciale din cele două țări, în special cea din regiunea separatistă transnistreană. Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldovei (SIS) că a identificat 62 de persoane, mai ales din regiunea separatistă a Transnistriei, care au legături cu activitatea de mercenaria în estul Ucrainei, relatează portalul de știri Balkan Insight.

Până în prezent de către ofițerii de informații și securitate au fost identificați 62 de cetățeni ai Republicii Moldova implicați în activități de mercenariat (…) De menționat că, 17 mercenari au fost deja condamnați de către instanțele judecătorești ale Republicii Moldova”, se menționează în răspunsul SIS la solicitarea de presă a Balkan Insight. 

O anchetă jurnalistică de la RISE Moldova realizată la începutul acestui an a arătat, de asemenea, modul în care cetățenii moldoveni merg să lupte atât pentru separatiștii din Donbass, cât și pentru batalioanele ucrainene, unii pentru bani și alții din motive ideologice.

Expertul în securitate, Rosian Vasiloi, a declarat pentru Balkan Insight că serviciile de informații din Moldova și Ucraina au lucrat împreună timp de câțiva ani pentru a opri acest fenomen. El a adăugat că majoritatea luptătorilor provin din regiunea separatistă transnistreanăși din regiunea autonomă a Găgăuziei, dar și din unele zone ale raioanele de vest ale R. Moldova, cum ar fi Ungheni, aproape de granița cu România.

“Unii sunt foști soldați care provin din forțele armate ale Moldovei, fie din partea Ministerului Apărării, a Jandarmeriei, fie și a Poliției, și care nu mai au nevoie de pregătire militară specială”, a adăugat Vasiloi.

SIS mai precizează că depune eforturi împreună cu partenerii externi pentru a opri acest fenomen. În iulie 2014, la scurt timp după ce Rusia a preluat Crimeea din Ucraina, fostul șef al KGB-ului din Transnistria, Vladimir Antiufeev, a devenit vice prim-ministru al autoproclamatei Republicii Donetsk, în estul Ucrainei.

În cursul anului 2017, soldații ruși staționați în Transnistria și forțele separatiste loiale Tiraspolului au efectuat în jur de 200 de exerciții militare comune. Rusia păstrează aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria drept “pacificatori” și în Grupul operativ al trupelor rusești (GOTR).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *