Mentorii “dardamandari” romani din Afganistan

de | aug. 16, 2010 | Asia Centrală, Info Militar, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Romania are echipe OMLT in Afganistan. Putini stiu insa ca OMLT este acronimul “Operational Mentoring Liaison Teams”, mai exact, “Echipa Operationala de Consiliere si Legatura”. Pe scurt, “mentorii”.

Soldatii afgani, antrenati de fortele NATO

Soldatii afgani, antrenati de fortele NATO

Romania are echipe OMLT in Afganistan. Putini stiu insa ca OMLT este acronimul “Operational Mentoring Liaison Teams”, mai exact, “Echipa Operationala de Consiliere si Legatura”. Pe scurt, “mentorii”.
Cu se ocupa “mentorii” romani? In primul rand, cu consilierea ANA, un alt acronim: Afghan National Army (Armata Nationala Afgana). Asta presupune instruirea personalului pe domenii specifice de activitate: executarea de operatiuni de asistenta umanitara si cu tenta medicala, in cooperare cu ANA; evaluarea si evidenta nivelului de instruire si capacitatii de reactie, intocmirea si transmiterea rapoartelor; realizarea legaturii intre ANA si celelalte forte ale Coalitiei; executarea de patrule impreuna cu militarii ANA pentru supervizarea actiunilor acestora si castigarea increderii; consilierea militarilor ANA pe linie de operatii de protectie a bazei.
In presa din Romania au aparut materiale legate de echipele OMLT, fara a se cunoaste, insa, foarte multe detalii despre modul in care militarii romani colaboreaza cu cei afgani. Iar putina lumina poate face Observatorul Militar cu un interviu (n.red. – realizat de capitanul Sorin Lungu) cu lt.col. Walli Mohammad Ahmadzai, comandantul Batalionului 2 Infanterie ANA, care lucreaza “de ceva timp cu echipele OMLT romanesti”. Walli Ahmadzai are 27 de ani de experienta in confruntarile cu armata sovietica, cu talibanii si insurgentii actuali si este absolvent al Academiei Militare din Rusia.

Un colonel afgan se destainuieste

“Am avut placerea sa lucram cu aceste doua echipe din cadrul armatei romane si suntem foarte bucurosi de aceasta colaborare. Militarii OMLT au desfasurat o activitate extraordinara in cadrul batalionului afgan. Atat echipa precedenta, cat si aceasta au executat misiuni complexe cu militarii afgani in toata aria de responsabilitate, inclusiv in districtele Mizan, Arghandab si Tarnak wa Jaldak, pe rute greu accesibile si in zone periculoase. Atunci cand am fost atacati de insurgenti, militarii romani au actionat cu curaj, luptand impreuna cu militarii afgani. In semn de respect pentru modul cum au luptat cu inamicul, noi le-am spus „darmandari” (oameni curajosi). Relatiile interumane au fost, de asemenea, extraordinare. Activitatile in comun, pe timp de zi si pe timp de noapte, in conditii meteo vitrege, precum si situatiile dificile aparute au cladit relatii de prietenie deosebite intre militarii afgani si cei romani. Relatiile profesionale intre cele doua structuri au fost excelente, in special gratie capitanului Valentin Butea, loctiitorul comandantului”, a declarat locotenent colonelul Walli Mohammad Ahmadzai.
“Din vara anului 2009, unitatea pe care o comand a fost consiliata de doua echipe OMLT. Conceptul de echipa de consiliere si legatura este o idee foarte buna, aceasta echipa ajutand comanda batalionului si a subunitatilor sale sa invete si sa aplice proceduri NATO de planificare, organizare si executare a procesului de instructie si, mai ales, a actiunilor militare. Implicarea acestor ‘mentori’ este utila in cadrul compartimentelor batalionului si in cazul comandantilor de subunitati. Cu ajutorul militarilor OMLT, nivelul instructiei a crescut, prin executarea modulelor de instructie tactica, instructia tragerii, C-IED, combat life saver, topografie militara. Pe timpul planificarii si executarii actiunilor militare, am cooperat pentru a stabili cursul optim de actiune necesar indeplinirii misiunii”, a continuat ofiterul afgan.
“Suntem recunoscatori militarilor OMLT pentru modul in care au luptat alaturi de noi si apreciem efortul depus de acestia pentru ridicarea nivelului de instruire al Batalionului 2 Infanterie ANA. De asemenea, militarii afgani si populatia locala va multumesc pentru activitatea desfasurata in provincia Zabul. Militarilor OMLT care urmeaza sa soseasca le transmitem un camaraderesc „bun venit” in Afganistan si speram sa continuam relatiile cordiale stabilite cu militarii romani din precedentele echipe OMLT, astfel incat sa fim o forta impotriva inamicului”, a mai spus Ahmadzai.

Domnia razboiului

Cu toate acestea, comandantul Batalionului 2 Infanterie ANA are o rugaminte catre Romania: “echipele OMLT, ca parte a Fortelor de Coalitie, au nevoie de mai mult sprijin logistic. Avand in vedere ca Batalionul 2 Infanterie ANA are subunitati in cinci FOB-uri (Forward Operating Base- Baza Inaintata de Operatii) si cinci puncte de control pe Autostrada A 1 (n.red. – cosmarul patrulelor de militari ai Coalitiei, din cauza IED/DEI -dispozitive explozive improvizate), echipele de mentori care vor fi dislocate in aceste locuri vor trebui sa fie inzestrate corespunzator din punct de vedere logistic. Deoarece majoritatea misiunilor presupune intalnirea cu populatia locala, aceste echipe trebuie sa aiba posibilitatea de a oferi sprijin medical localnicilor pentru a le castiga increderea in fortele de securitate afgane si, mai ales, in cele de coalitie”.
“In prezent, razboiul inca domneste in Afganistan. Este o situatie instabila, dar, cu ajutorul Fortelor de Coalitie, incercam sa restabilim pacea in tara. Armata afgana, politia afgana, politia de frontiera si Serviciul de Informatii trebuie sa actioneze unitar pentru stabilirea unui curs optim de actiune care sa blocheze intrarea insurgentilor in Afganistan, sa le interzica libertatea de miscare si sa stopeze actiunile acestora. Din pacate, trebuie sa luptam impotriva unui inamic ce evita confruntarea directa, tactica favorita a acestuia ramanand atacurile cu dispozitive explozive improvizate. In provincia Zabul, vor avea loc, in perioada urmatoare, alegeri parlamentare, iar insurgentii vor incerca sa impiedice desfasurarea acestora prin intimidarea populatiei locale in exprimarea votului. Va trebui ca fortele de securitate afgane si cele de coalitie sa-si uneasca eforturile pentru a asigura desfasurarea democratica a acestor alegeri”, a incheiat lt.col. Walli Mohammad Ahmadzai.

1.800 de militari romani in Afganistan

Romania a contribuit la procesul de stabilizare a Afganistanului inca din 2002, cand tara noastra s-a alaturat coalitiei conduse de SUA, avand ca scop reinstaurarea libertatii in Afganistan si inlaturarea terorismului din aceasta tara. Dupa preluarea de catre NATO a operatiei ISAF in 2003, Romania si-a sporit gradual contributia la efortul Aliantei, in paralel cu continuarea participarii la operatia “Enduring Freedom”, condusa de SUA. Cei aproximativ 1.800 de militari romani contribuie la realizarea obiectivelor NATO in Afganistan de sprijinire a extinderii si exercitarii autoritatii guvernului afgan pe tot teritoriul tarii si de furnizare a climatului de securitate necesar pentru activitatile de stabilizare si reconstructie.
Prezenta ANA se face simtita acum in aproape fiecare provincie actionand in cooperare cu fortele NATO/ISAF/PRT in misiuni specifice de patrulare dar si cu fortele locale de politie pentru sprijinul actiunilor acestora din urma. Fiecare batalion ANA beneficiaza de o echipa de mentori pentru instruire. Iar plata salariilor se face prin aportul financiar, in cea mai mare parte, al SUA. Nivelul de pregatire si echipare nu permite inca unitatilor ANA sa execute misiuni majore fara asistenta fortelor de coalitie, mai ales la nivel mai mare de batalion.
Responsabilitatea majora instruirii armatei afgane revine echipelor de insotire, Embaded Training Teams (ETT), echipelor operationale de consiliere si legatura, Operational Mentoring Liaison Teams (OMLT) si echipelor de sprijin logistic, Logistic Support Teams (LST).

Noua echipa OMLT

O echipa formata din 40 de militari romani s-a deplasat in teatrul de operatii din Afganistan pentru a participa la instruirea militarilor Armatei Nationale Afgane (ANA) si ii vor consilia pe acestia in linia planificarii operationale si a intrebuintarii fortelor in diferite tipuri de actiuni militare, urmarind obtinerea unui nivel de operationalizare care sa permita ANA executarea misiunilor independent, fara asistenta militarilor din Forta Internationala de Asistenta de Securitate (ISAF), informeaza un comunicat de presa al Ministerului Apararii, preluat de KARADENIZ PRESS. Ceremonia militara de plecare in teatrul de operatii din Afganistan a unei Echipe Operationale de Consiliere si Legatura (OMLT), tip batalion, a avut loc vineri, 30 iulie, la sediul Comandamentului Brigazii 1 Mecanizata “Vasile Lupu”, in prezenta ministrul Apararii, Gabriel Oprea care le-a urat succes militarilor in misiunea incredintata si le-a cerut sa abordeze fiecare misiune cu seriozitate, cu deplina responsabilitate si cu profesionalism, si sa actioneze in baza mandatului primit. “Echipa OMLT tip batalion se afla la a treia rotatie, fapt care demonstreaza profesionalismul si determinarea personalului diviziei si brigazii din care faceti parte, dar este, mai ales, o dovada ca Armata Romaniei isi respecta angajamentele asumate in cadrul NATO, cu rezultate remarcabile”, a declarat ministrul Oprea. De asemenea, ministrul Apararii Nationale le-a transmis militarilor echipei OMLT ca, la finalul celor sase luni de consiliere si instruire, misiunea acestora va contribui la ridicarea nivelului de pregatire a militarilor Armatei Nationale Afgane, astfel incat misiunile incredintate fortelor romanesti, afgane si aliate sa fie indeplinite in conditii foarte bune. Ministrul i-a asigurat ca acasa familiile militarilor vor beneficia de tot sprijinul colegilor din brigada, iar in teatrul de operatii le vor fi asigurate conditiile corespunzatoare ducerii la bun sfarsit a mandatului incredintat.

Share our work

1 Comentariu

  1. catalin

    „Ministrul i-a asigurat ca acasa familiile militarilor vor beneficia de tot sprijinul colegilor din brigada, iar in teatrul de operatii le vor fi asigurate conditiile corespunzatoare ducerii la bun sfarsit a mandatului incredintat”-nu cred pana nu vad. Astept acum sa vad daca se adevereste reducerea sporului de la 130% la 100%, atunci sa vad eu cine ma mai asigura…

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *