Medvedev pune tunurile pe primarul Moscovei

de | sept. 28, 2010 | Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a semnat, marti, decretul privind incetarea atributiilor primarului Moscovei, Iuri Lujkov, a informat Biroul de presa al Kremlinului, citat de agentia de presa KARADENIY PRESS. “Lujkov Iuri Mihailovici este destituit din functia de primar al Moscovei in legatura cu pierderea increderii presedintelui Federatiei Ruse”, se arata in decret.

medvedev iuri
Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a semnat, marti, decretul privind incetarea atributiilor primarului Moscovei, Iuri Lujkov, a informat Biroul de presa al Kremlinului, citat de agentia de presa KARADENIY PRESS. “Lujkov Iuri Mihailovici este destituit din functia de primar al Moscovei in legatura cu pierderea increderii presedintelui Federatiei Ruse”, se arata in decret. Medvedev l-a desemnat primar interimar al capitalei ruse pe Vladimir Resin, prim-viceprimar al lui Lujkov. “Actualul decret intra in vigoare din ziua semnarii sale”, subliniaza Biroul de presa al Kremlinului. Mandatul de primar al lui Iuri Lujkov ar fi expirat in vara anului 2011. Iuri Lujkov a revenit luni dintr-un concediu de o saptamana si a deschis lucrarile conferintei UNESCO privind educatia timpurie a copiilor, care se desfasoara la Moscova. inainte de plecarea sa in concediu, in Austria, primarul s-a consultat cu Kremlinul, iar presa a scris ca presedintia rusa i-ar fi dat edilului timp “de meditatie”, pentru a se decide sa-si prezinte singur demisia. Revenit din concediu, insa, primarul a afirmat ca nu intentioneaza sa demisioneze “de bunavoie”.

Razboi intre Kremlin si primaria Moscovei

Mass-media ruse au evocat, in ultimele saptamani, un “razboi” intre primarul Moscovei si presedintele rus, in contextul unor critici din partea Kremlinului la adresa edilului. Membru al partidului de guvernamant “Rusia Unita”, Lujkov era sustinut de premierul rus Vladimir Putin, nu insa si de presedintele Dmitri Medvedev. Astfel, in luna august, cand Rusia era mistuita de incendii, iar Moscova se asfixia de fum, edilul, aflat in concediu, a fost nevoit sa revina la serviciu. Kremlinul l-a criticat, transmitand ca nu ar fi trebuit sa plece la odihna in timpul situatiei de mediu dificile din capitala si ca s-ar fi cuvenit sa-si intrerupa concediul mai devreme. Expertii politici au afirmat ca Lujkov a declarat razboi Kremlinului si ca el nu este loial tandemului Medvedev-Putin, ci doar lui Putin, scria recent Novaia Politika, adaugand ca premierului ar putea sa nu-i placa acest “devotament exclusivist”, prin care primarul isi urmareste, totusi, propriile interese.

Putin da verde

Premierul rus Vladimir Putin a declarat ca primarul Moscovei demis marti de Dmitri Medvedev ar fi ar fi trebuit sa actioneze la timp pentru a-si normaliza relatiile cu presedintele, scrie Ria Novosti. “Primarul este un subordonat al presedintelui, nu superiorul lui. Lujkov ar fi trebuit sa faca la timp demersurile indispensabile pentru normalizarea situiatiei”, a comentat Putin. “Lukov a facut multe pentru dezvoltarea Moscovei si este o figura emblematica a Rusiei contemporane. insa este evident ca relatiile sale cu presedintele nu au fost bune”, a adaugat Putin.

Avalansa de critici

Lujkov a fost aspru criticat de societatea civila, de opozitie si organizatiile ecologiste pentru o serie de decizii, cum ar fi constructia unei autostrazi prin padurea Himki, planul de dezvoltare a orasului pana in 2025, catalogat drept “condamnarea la moarte a Moscovei”. Potrivit proiectului, centrul Moscovei devine, in intregime, zona de constructii pentru birouri. La toate acestea, se adauga frecventele acuzatii de coruptie, in contextul in care sotia sa, Elena Baturina, are numeroase afaceri in Rusia si in strainatate, si este in topul Forbes al celor mai instarite femei din lume.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *