Medvedev nu îl graţiează pe magnatul Mihail Hodorkovski

, , ,
 

Mihail Hordorkovski ramane in inchisoarea siberiana

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a decis să nu îl graţieze pe magnatul Mihail Hodorkovski, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Medvedev a cerut reevaluarea cazului, pe fondul speculaţiilor conform cărora ar fi posibil să îl elibereze pe cel mai bogat om din ţară. Preşedintele Consiliului pentru drepturile omului de la Kremlin a declarat că Medvedev a decis împotriva graţierii cuiva care nu a cerut acest lucru în mod oficial. Hodorkovski a afirmat că cele două condamnări, pentru evaziune de taxe şi delapidare, au fost pedepse pentru ambiţiile sale politice.
Totodata, Medvedev a avizat negativ raportul de expertiză referitor la instituţia graţierii. Graţierea este posibilă fără cererea condamnatului – au apreciat specialiştii în domeniul dreptului constituţional. Şeful statului rus nu a fost de acord cu acest punct de vedere, a relatat postul de radio „Echo Moskvî”.
Nu se stie dacă opinia şefului statului rus, care nu a fost motivată,  mai poate fi schimbata, Consiliul rus pentru drepturile omului urmand sa se reuneasca abia pe 28 aprilie. Eliberarea deţinuţilor politici a fost una dintre cerinţele marilor manifestaţii de la Moscova, care au urmat alegerilor legislative contestate din 4 decembrie 2011.
Încarcerat din 2003, Mihail Hodorkovski a fost condamnat în două procese succesive la 13 ani de închisoare pentru fraudă fiscală, spălare de bani şi deturnare de petrol, într-un caz considerat de mulţi observatori ca o reglare de conturi între putere şi omul de afaceri care a ţinut piept Kremlinului şi a finanţat opoziţia. Sentinţa va expira în 2016.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *