Medvedev il va decora pe Dumitru Prunariu

de | apr. 12, 2011 | Federatia Rusa, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintele rus Dmitri Medvedev ii va decora marti pe cosmonautii care au contribuit la explorarea spatiului cosmic, intre acestia numarandu-se si romanul Dumitru Prunariu. Ceremonia are loc in contextul marcarii a 50 de ani de la primul zbor al omului in spatiu, realizat pe 12 aprilie 1961 de Yuri Gagarin.

Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu

Presedintele rus Dmitri Medvedev ii va decora marti pe cosmonautii care au contribuit la explorarea spatiului cosmic, intre acestia numarandu-se si romanul Dumitru Prunariu. Ceremonia are loc in contextul marcarii a 50 de ani de la primul zbor al omului in spatiu, realizat pe 12 aprilie 1961 de Yuri Gagarin. Evenimentul este sarbatorit cu mare pompa la Moscova si in alte orase ale Rusiei – prin expozitii, conferinte si concerte, toate incununate cu un foc de artificii in seara zilei de marti. Dumitru Prunariu este singurul roman care a ajuns in spatiul cosmic, transmite Agerpres. El a efectuat zborul in perioada 14 – 22 mai 1981, la bordul navei cosmice „Soiuz 40” si al laboratorului spatial „Saliut-6”. Cosmonautul roman a realizat mai multe experiente stiintifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiatiilor cosmice, al medicinei, biologiei si psihologiei, dar si al tehnologiilor spatiale. Prin zborul lui Dumitru Prunariu in spatiu, Romania a devenit a noua tara din lume care isi promoveaza capacitatea stiintifica in spatiul extraatmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu. Dumitru Prunariu este presedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extraatmosferic, dar detine si functia de presedinte in exercitiu al Filialei Europene a Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic. Rusia a investit mult in cucerirea spatiului in perioada Razboiului Rece. Zborul lui Gagarin a marcat depasirea de catre Uniunea Sovietica a Statelor Unite ale Americii in aceasta sfera. Cu patru ani mai devreme, URSS a fost prima tara care a trimis un satelit in spatiu, celebrul Sputnik. Dar perioada dominatiei ruse a trecut, Moscova reducand semnificativ, dupa destramarea URSS, investitiile sale in acest domeniu. Programele rusesti au cunoscut esecuri, ultimul vizat fiind sistemul de navigare prin satelit Glonass, concurent al celui american GPS. La sfarsitul lunii decembrie, trei sateliti au cazut in Pacific, nereusindu-se plasarea lor pe orbita, din cauza ca lansatorul a fost supraincarcat cu combustibil. Totusi Rusia vrea sa reia cursul de odinioara. Premierul Vladimir Putin a reliefat saptamana trecuta necesitatea crearii unui program pentru cercetarea Lunii, a planetei Marte si a altor planete din sistemul solar, in cooperare cu alte state. El a cerut agentiei spatiale Roskosmos si Academiei Ruse de Stiinte sa prezinte un asemenea proiect in luna august.

Yuri Gagarin, primul om in spatiu

In anul 1960, dupa un indelungat proces de selectie, Yuri Gagarin a fost ales impreuna cu alti 19 cosmonauti pentru Programul Spatial Sovietic. Alaturi de ceilalti cosmonauti, Gagarin a fost supus la o serie de experimente riguroase menite sa-i testeze rezistenta fizica si psihica. A urmat o perioada intensiva de antrenamente pentru pregatirea zborului in spatiu. Din cei douazeci de piloti selectati pentru programul spatial, rusii l-au ales in cele din urma pe Gagarin si pe Gherman Titov sa continue pregatirile finale. Au contat foarte mult performantele excelente din timpul antrenamentelor, dar si capacitatile psihice ale celor doi – desi la o simulare cu o capsula mica Vostok cei doi piloti au avut unele probleme. In cele din urma, oficialii sovietici au decis ca primul om care va fi trimis in spatiu sa fie Yuri Gagarin. Rusii au luat aceasta decizie tinand cont de infatisarea acestuia, capacitatea sa de a captiva atentia ziaristilor, originile sale rusesti si nu in ultimul rand, chiar numele Gagarin, care era si el, de asemenea, asociat cu aristocratia tarista. La 12 aprilie 1961, cosmonautul rus Yuri Gagarin a reusit sa ajunga pentru prima data in spatiu, devenind un erou national in URSS. Primul zbor pe orbita Pamantului a durat 108 minute si nu a fost lipsit de peripetii. Iuri Gagarin a ajuns in spatiu cu ajutorul capsulei Vostok I. Zborul a durat o ora si 48 de minute, insa timpul petrecut in spatiu a fost de 89 de minute. In tot acest timp, Gagarin a trecut prin momente unice. La reintrarea in atmosfera, au aparut probleme tehnice care i-au pus viata in pericol. Cosmonautul a reusit sa se parasuteze si sa ajunga in siguranta la sol, aterizand aproape de orasul Saratov. Aniversarea celor 50 de ani de la zborul in spatiu al lui Gagarin este motiv de sarbatoare in Rusia, mai ales ca a constituit un moment istoric in batalia cu SUA pentru suprematia tehnologica. Studentii de la scolile de aeronautica din intreaga Rusie vor lansa marti mai multe rachete mici, construite de ei.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri