Medvedev il ataca dur pe Lukasenko

, , , ,
 

Presedintele rus Medvedev, suparat pe omologul sau belarus Lukasenko

Presedintele rus Medvedev, suparat pe omologul sau belarus Lukasenko

Presedintele rus Dimitri Medvedev a lansat un virulent atac la adresa omologului belarus Aleksandr Lukasenko, aflat in plina campanie, pentru alegerile prezidentiale din decembrie 2010, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Medvedev si-a postat remarcile pe blogul sau, gazduit de site-ul oficial al Kremlinului. Lukasenko este acuzat ca isi construieste campania electorala, pe subiecte antirusesti, acuzatii isterice, blesteme si injurii la adresa Rusiei si a conducerii acesteia, de incercarile peramente de a crea in constiinta publica imaginea dusmanului din afara, transmite RRA, citata de agentia KARADENIZ PRESS. Inainte erau Statele Unite, Europa si Occidentul, acuma a venit randul Rusiei, afirma Medvedev. El il acuza pe Lukasenko ca si-a incalcat promisiunile de a recunoaste independenta Abhaziei si Osetiei de Sud, si chiar de incercarea de a-i denigra, in fata actualului lider rus, pe predecesorii acestuia, Boris Eltin si Vladimir Putin. Medvedev numeste acest comportament, infam si avertizeaza ca Rusia va tine cont de el, in politica sa fata de actualul lider de la Minsk si, totodata, il sfatuieste pe Lukasenko sa se preocupe de problemele interne, inclusiv sa inceapa investigatiile in cazurile disparitiilor unor persoane politice, oponenti si jurnalisti. Declaratiile lui Medvedev survin la cateva zile dupa ce Lukasenko a acuzat Rusia de sustinerea opozitiei belaruse, in actuala campanie.
Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, care conduce fosta republica sovietica de 16 ani, este din nou candidat la propria sa succesiune, in cadrul scrutinului prezidential fixat pentru decembrie, a anuntat recent Comisia Electorala Centrala de la Minsk. “Domnul Lukasenko si-a depus candidatura pentru alegerile prezidentiale din 19 decembrie”, a indicat secretarul Comisiei, Nikolai Vozovik, subliniind ca in total 18 candidati s-au anuntat pentru acest scrutin. Candidatii urmeaza sa se inregistreze la Comisie. Aleksandr Lukasenko a lasat sa se inteleaga de mai mult timp ca va candida pentru un nou mandat, calificandu-si opozantii drept “dusmani ai poporului”. In schimb, Aleksandr Milinkevici, liderul cel mai important al miscarii de opozitie din Belarus, a anuntat ca renunta sa mai candideze in alegerile prezidentiale din decembrie, denuntand in special “o campanie de epurari” lansata de regimul autoritar al presedintelui Aleksandr Lukasenko. Milinkevici, care a primit in 2006 Premiul Saharov al Parlamentului European pentru libertatea de expresie, a explicat de asemenea ca opozitia a pierdut mult din influenta sa din 2007, de cand “au inceput lupte interne”, si ca el nu doreste in acest context sa fie un simplu figurant.
Alegerile prezidentiale in Belarus urmeaza sa aiba loc la 19 decembrie, potrivit deciziei luate la 14 septembrie de parlamentul de la Minsk. Presedintele Aleksandr Lukasenko conduce din 1994 cu o mana de fier aceasta fosta republica sovietica cu 10 milioane de locuitori situata intre Uniunea Europeana si Rusia. Realegerea sa in martie 2006 a provocat proteste in masa, urmate de numeroase arestari in randul militantilor opozitiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *