Medvedev despre relația cu Ucraina: Nicio gelozie, doar business

, , , , ,
 
Premierul rus, Dmitri Medvedev, avertizeaza dur Ucraina

Premierul rus, Dmitri Medvedev, avertizeaza dur Ucraina

Rusia „nu este geloasă” pe Ucraina, care vrea să se integreze în UE, a declarat primul ministru rus, Dmitri Medvedev, dar le-a sugerat partenerilor ucraineni ca, în viitor, să solicite împrumuturi de la Bruxelles. „Ei ne cer mereu împrumuturi. Dar dacă au o relație atât de bună cu Uniunea Europeană, ceea ce, probabil, nu este rău, atunci să se împrumute de la Bruxelles. Eu cred că este absolut normal, aici nu este vorba de gelozie”, a precizat Medvedev într-un interviu pentru agenția Reuters, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.
Premierul de la Moscova a mai subliniat că Rusia are relații foarte bune cu UE, prezentând datele despre volumul schimburile comerciale care „nu pot fi comparate cu schimburile dintre Ucraina și UE”. „Noi avem schimburi comerciale cu UE de 400 miliarde de dolari pe an. Mai mult cred că au SUA și China. De aceea noi la fel suntem parteneri importanți. Dar un lucru este schimbul comercial, investițiile, și cu totul alt lucru este atunci când trebuie să te ghidezi strict de normele unei uniuni integraționiste”, a subliniat șeful guvernului rus.

Avertisment rusesc

Medvedev a mai precizat că decizia Ucrainei de a semna Acordul de asociere cu UE este una suverană, dar a mai avertizat că în viitor partenerii ar putea fi lipsiți de unele privilegii de care dispun în prezent. „Dacă este să vorbim sincer, astăzi noi avem relații exclusive, speciale cu Ucraina. Aceste relații se bazează pe un șir de privilegii, scutiri care se aplică la livrarea mărfurilor pe piața rusă”, a spus Medevedev, precizând că Ucraina le va pierde dacă se va asocia cu UE și va crea o zonă de liber schimb comună cu UE.
„Noi nu impunem aderarea la Uniunea Vamală, alături de Rusia, Belarus și Kazahstan. Dar Ucraina trebuie să decidă unde îi va fi mai convenabil. Până acum situația era: și acolo, și dincolo. Și aceasta este o poziție. Acum liderii lor au decis că vor să opteze pentru UE. Este o opțiune care merită apreciată, dar trebuie să înțeleagă că și cu noi relațiile vor fi construite altfel”, a explicat premierul rus.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *