Medvedev cere reanalizarea dosarului Hodorkovski

, ,
 

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut luni parchetului general rus să analizeze, până la 1 aprilie, temeinicia sentinţelor pronunţate împotriva unor cetăţeni ruşi, între care şi fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski.
Medvedev a semnat o listă de solicitări, formulate în urma întâlnirii pe care a avut-o la 20 februarie cu liderii partidelor de opoziţie neînregistrate, menţionează Interfax. Potrivit documentului, Medvedev dispune “analizarea, în ordinea stabilită, a legalităţii şi temeiniciei sentinţelor justiţiei pronunţate împotriva unor cetăţeni ruşi”. În anexa documentului sunt trecute 32 de nume, între care şi al fostului patron al grupului petrolier Iukos, condamnat la 13 ani de detenţie. Responsabil de ordinul dat de Medvedev este făcut procurorul general Iuri Ciaika.
Expertul german Alexander Rahr a estimat, într-un interviu acordat recent pentru Agerpres, că Hodorkovski va fi eliberat până la sfârşitul anului. Această măsură ar putea constitui un pas făcut de Kremlin în întâmpinarea opoziţiei, care organizează, de trei luni, ample acţiuni de protest la Moscova şi în alte oraşe ale ţării. Victoria lui Putin la prezidenţialele de duminică ar putea provoca noi manifestaţii.

Hodorkovski, închis la ordinul lui Putin

Hodorkovski, acerb critic al Kremlinului, este considerat de apărătorii drepturilor omului şi de Occident un deţinut politic, închis la ordinul lui Putin. Fostul magnat, detinut in penitenciarul din Republica Karelia (nord-vestul extrem al Federatiei Ruse), a primit in luna august 2011 doua mustrari din partea Administratiei penitenciarelor, in conditiile in care spera sa obtina o eliberare anticipata, afirma avocatii sai, citati de mass-media internationala. Prima mustrare a primit-o pentru ca i-ar fi oferit un pachet de tigari altui detinut, iar alta pentru “atitudine neconstiincioasa la locul de munca”, dat fiind ca el asteptase pe un maistru оn biroul acestuia si nu in atelier. Avocatii denunta atitudinea “arbitrara” a conducerii penitenciarului.
Fostul magnat Mihail Hodorkovski, detinut din 2003, a fost condamnat in 2005 pentru furt si spalare de bani la opt ani de detentie. In decembrie 2010, pedeapsa a fost prelungita la 14 ani de оnchisoare, dar a fost redusa la 13 ani la apel.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *