Media polona si americana: RM ar putea deveni tinta predilecta a santajului energetic rusesc

de | ian. 13, 2014 | Caucaz, Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dupa ultimele dezvoltari din Ucraina referitor la relatia energetica dintre Kiev si Moscova, mass-media americana si cea poloneza spun la unison ca este foarte probabil ca Republica Moldova sa ajunga intr-o situatie similara privind santajul energetic practicat de Rusia in zonele in care are interes. „Pentru asa tara ca Rusia, resursele energetice nu sunt altceva […]

gazprom aa2Dupa ultimele dezvoltari din Ucraina referitor la relatia energetica dintre Kiev si Moscova, mass-media americana si cea poloneza spun la unison ca este foarte probabil ca Republica Moldova sa ajunga intr-o situatie similara privind santajul energetic practicat de Rusia in zonele in care are interes. „Pentru asa tara ca Rusia, resursele energetice nu sunt altceva decat un instrument politic eficient pentru a-si satisface ambitiile imperiale. Autoritatile ruse nici macar nu incearca sa ascunda acest lucru, spre deosebire de Norvegia care foloseste petrolul si gaze drept un mijloc de modernizare si imbogatire a tarii si cetatenilor sai”, scrie revista poloneza Polonia Christiana, preluata de portalul Unimedia.info. „Kremlinul a reusit sa atinga cateva succese: Moldova a amanat data punerii in aplicare celui de-al treilea pachet energetic de la 2015 pana in 2020. Rusiei nu i s-a parut suficient si a continuat presiunile, insa conducerea Republicii Moldova a raspuns ferm ca nu intentioneaza sa-si schimbe calea integrarii europene in schimbul resurselor energetice mai ieftine”, scrie publicatia care nu uita sa mentioneze ca intelegerile energetice dintre Rusia si Republica Moldova nu sunt facute pe mai mult de un an de zile. Semn ca Moscova vrea sa tina din scurt aceasta problematica si sa o foloseasca in scopuri politice. Publicatia polona mai precizeaza ca situatia data se poate schimba odata cu realizarea gazoductului Ungheni-Iasi. „in acelasi timp, in august 2013, cu sprijinul UE, a fost inceputa constructia gazoductului care va livra gaz din Romania. Aceasta investitie ar trebui sa fie finalizata in urmatoarele cateva luni, si deja in 2014, daca constructorii se vor incadra in termen, o treime din necesitatile energetice ale Moldovei vor fi acoperite”, mai scriu autorii.

Analistii americani prevad soarta Ucrainei pentru Chisinau si Tbilisi

Cu doar cateva zile in urma, agentia americana de analiza Stratfor opina ca Republica Moldova si Georgia ar putea avea aceeasi soarta ca si Ucraina atat timp cat cele doua tari nu renunta la ambitiile europene. „Rusia se va concentra pe consolidarea castigurilor pe care le-a avut in ultimul deceniu de neutralizare si reorientare spre Moscova a statelor periferice – de la Caucaz la Europa Centrala si de Est. Republica Moldova si Georgia vor avea probabil aceeasi soarta ca si Ucraina, atata timp cat Rusia va aplica presiuni economice, politice si de securitate incercand sa impiedice aceste tari sa se conformeze stipularilor acordurilor parafate cu UE”, precizeaza analistii Strafor in cadrul unor previziuni pentru 2014. PE de alta parte,alti specialisti sunt de alta parere. Presedintele Fundatiei Jamestown din Washington, Glen Howard, opineaza ca Rusia va fi mult prea ocupata cu Ucraina ca sa adopte o pozitie ferma in cazul Georgiei si Republicii Moldova. El a mai spus incercarile lui Vladimir Putin de a-si mentine influenta in statele post-sovietice ameninta securitatea propriilor sale pozitii in Kremlin. „Pe termen scurt, Moscova isi va mentine tactica in cazul Ucrainei pana cand Putin nu-si va consolida pozitia cu privire la absorbtia Ucrainei si reincarnarea uniunii vamale”, a mai spus analistul de la Jamestown Foundation.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *