Meci diplomatic romano-iranian la Bucuresti

, , , ,
 

Ambasadorul iranian Hamid Reza Arshadi si-a luat ramas bun de la ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi

Ambasadorul iranian Hamid Reza Arshadi si-a luat ramas bun de la ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi

Romania sustine dreptul tuturor statelor de a dezvolta activitati in directia cercetarii, dezvoltarii, productiei si folosirii energiei nucleare in scopuri pasnice, cu respectarea intocmai a reglementarilor internationale in materie, a declarat vineri, 27 august, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, care l-a primit, in vizita de ramas bun, pe ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucuresti, Hamid Reza Arshadi. Declaratiile ministrului roman de Externe vin la cateva saptamani de la vizita la Bucuresti a presedintelui israelian, Shimon Peres. Cu aceasta ocazie, presedintele roman Traian Basescu a declarat ca, in eventualitatea unui conflict cu Iranul, Romania va fi un partener loial al NATO din care face parte si un partener loial al Israelului.

Pozitie diplomatica

Baconschi a reiterat, de asemenea, necesitatea identificarii de catre guvernul de la Teheran a unei formule pentru cooperarea pe deplin cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si a exprimat speranta ca reluarea dialogului intre Iran si UE va fi in masura sa limpezeasca neclaritatile privind activitatile Iranului in domeniul nuclear. A subliniat necesitatea depasirii actualei situatii de neincredere care domina relatiile Teheranului cu cea mai mare parte a comunitatii internationale.
In cadrul intrevederii au fost abordate teme vizand evolutia relatiilor politico-diplomatice dintre cele doua tari, precum si aspecte privind cooperarea in domenii variate, convenindu-se continuarea eforturilor comune de consolidare a raporturilor bilaterale. Discutiile au confirmat interesul ambelor parti de a identifica noi proiecte viabile in concordanta cu realitatile existente in cele doua tari si cu evolutiile internationale.

Avertisment romanesc

„Am abordat problema iraniana si l-am informat pe domnul Presedinte ca Romania sustine fara rezerve aplicarea ultimei rezolutii a Consiliului de Securitate cu privire la sanctiunile care urmeaza a fi aplicate Iranului si, totodata, am subliniat faptul ca plecam de la principiul dreptului fiecarui stat de a utiliza energia nucleara pentru scopuri civile, dar respingem ideea ca un stat ca Iranul ar putea sa fie detinator de armament nuclear”, declara, pe 12 august, Traian Basescu, in timpul vizitei la Bucuresti a lui Shimon Peres. Intrebat fiind de un jurnalist, care va fi pozitia Romaniei in cazul unui conflict mlitar cu Iranul, presedintele Romaniei a declarat “ca nu este momentul sa vorbim despre conflict. Noi speram ca sanctiunile impuse de Consiliul de Securitate ONU sa creeze la Teheran solutia corecta: nu aceea a saparii de gropi pentru militari americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente. Iar, daca va fi cazul, Romania va fi un partener loial al Aliantei NATO, din care face parte, si un partener loial al Israelului. As vrea sa fac precizarea ca noi apreciem esential ca stadiul actual al situatiei sa evolueze pozitiv, prin negocieri. Diplomatia este cea care trebuie, in opinia noastra, sa solutioneze diferendul Iranului cu lumea, cu democratia”.

Negocieri neconditionate

De asemenea, in timpul vizitei omologului sau israelian, presedintele Basescu a pledat pentru reluarea neconditionata a negocierilor dintre partea israeliana si cea palestinian pentru asigurarea unui climat cat mai sigur pentru Orietul Mijlociu. “L-am informat pe domnul presedinte Peres legat de pozitia noastra cu privire la doua aspecte. Unul legat de realuarea negocierilor palestiano-israeliene, despre care noi sustinem ca trebuie reluate fara preconditii, acelasi lucru subliniindu-l si in cazul negocierilor siriano-israeliene. A pune preconditii, care de fapt trebuie sa fie apropiate de finalizarea negocierilor, ni se pare un mijloc de a bloca negocerile in Orientul Mijlociu”, a declarat Traian Basescu, dupa intalnirea cu presedintele Israelului, Shimon Peres.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *