Mass media ruse prezinta „situatia catastrofala” a UE dupa sanctiunile impuse de Rusia

de | aug. 18, 2014 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Televiziunile ruse apropiate Kremlinului au prezentat drept „catastrofala” situatia din Uniunea Europeana, dupa ce Rusia a raspuns sanctiunilor economice internationale cu un embargo asupra de legume si fructe din statele membre UE. „Pentru economiile nationale raspunsul Rusiei impotriva UE este o lovitura dureroasa. Dar exista state pentru care ruperea relatiilor comerciale si economice cu tara […]

RUSSIA-PUTIN-POLITICS

Televiziunile ruse apropiate Kremlinului au prezentat drept „catastrofala” situatia din Uniunea Europeana, dupa ce Rusia a raspuns sanctiunilor economice internationale cu un embargo asupra de legume si fructe din statele membre UE. „Pentru economiile nationale raspunsul Rusiei impotriva UE este o lovitura dureroasa. Dar exista state pentru care ruperea relatiilor comerciale si economice cu tara noastra este un dezastru. Finlanda, Letonia, Lituania, Estonia nu au de gand sa renunte la bunastarea fermierilor lor pentru jocul politic impus de Statele Unite”, transmite postul federal de televiziune Rossia 24, relateaza Unimedia.info. „Fermierii din UE sunt nevoiti sa caute urgent noi piete de desfacere, asta in timp ce fiecare minut este impotriva lor. Foarte multa marfa sta in depozite si incepe sa se deterioreze”, convinge Pervii Kanal.

Potrivit acestuia, raspunsul Rusiei la sanctiunile Uniunii Europene a fost resimtit de producatorii din Lumea Veche, iar viitorul fermelor devine tot mai alarmant. „Piata europeana este in asteptare prabusirii preturilor la produsule agricole. Ele trebuie undeva vandute. Pentru cumparatorii obisnuiti situatia este, desigur, profitabila, dar o problema serioasa pentru producator. Este foarte dificil sa mentii preturile mici”, mai scrie sursa. Bruxelles-ul si-a stricat vacanta de vara cu propriile maini. Expertii agricoli din statele membre ale UE incearca sa evalueze prejudiciul cauzat industriei UE de masurile restrictive impuse de Rusia. UE va trebui sa actioneze rapid, pierderile producatorilor locali vor trebui sa fie compensate, se spune in reportajul televiziunii ruse.

Fara masini europene

De asemenea, Rusia ar putea sa-si inaspreasca restrictiile vizand produsele provenite din statele occidentale, fiind posibila chiar interdictia importului de autoturisme, daca SUA si Uniunea Europeana vor impune noi sanctiuni Moscovei, informeaza un articol publicat luni in cotidianul rus Vedomosti. La mijlocul lunii iulie, premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret prin care se interzice ca statul si autoritatile publice din Rusia sa cumpere autovehicule produse in strainatate, in ideea de a-i sprijini pe producatorii locali. Interdictia vizeaza autoturismele pentru oficialii de rang inalt, transportul public, vehicule pentru situatii de urgenta, precum si echipamente pentru agricultura si constructii. Potrivit unor surse citate de Vedomosti, Rusia are in vedere in prezent interdictia, totala sau partiala, a importurilor de autoturisme occidentale. Cu toate acestea, noua interdictie nu se va aplica autoturismelor produse in Rusia de constructorii auto straini. Producatorii Ford, Volkswagen, Ford Renault, Toyota si Hyundai Motor Co au uzine in Rusia. Vedomosti adauga ca propuneri vizand noile masuri au fost trimise deja presedintelui Vladimir Putin spre analiza, insa o decizie vizand adoptarea de noi sanctiuni nu a fost luata inca. In prima jumatate a acestui an, vehiculele importate au reprezentat 27% din vanzarile de autoturisme pe piata din Rusia, in timp ce camioanele importate au reprezentat 46% din vanzari, iar in cazul autobuzelor 13% din vanzari au fost importuri.

Ce face UE?

La masurile impuse de Moscova, Comisia Europeana vine cu alternative. „Pornind de la situatia de pe piata ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare in vigoare de astazi, voi lansa masurile de urgenta din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume si fructe pe piata europeana, daca si cand presiunile asupra preturilor vor deveni prea mari, in urmatoarele luni. Toti fermierii care produc aceste legume si fructe – indiferent daca fac parte din organizatii de producatori sau nu – vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste masuri de sprijinire a pietei in cazul in care le considera potrivite. O actiune cat mai rapida va oferi un sprijin eficient pentru pretul platit producatorilor de pe piata interna si ​va ​ajuta piata sa se adapteze si sa fie rentabila”, a declarat comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos.Rusia este principala piata de export pentru mai multe tipuri de fructe si legume, iar interdictia de import a fost anuntata in plin sezon de recoltare. Pe baza celor mai recente date, impactul incepe sa fie simtit pe anumite piete. Fermierii si exportatorii nu si-au putut face planuri care sa ia in considerare embargoul si, in mod clar, nu toti vor gasi la timp suficiente piete alternative. Masurile exceptionale ce au fost anuntate includ retrageri de pe piata, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor in cauza, compensatii pentru nerecoltare si recoltarea inainte de coacere. Asistenta financiara va acoperi toti producatorii, indiferent daca fac parte din organizatii sau nu. Masurile vor avea un efect retroactiv incepand cu data de 18 august 2014. Cu alte cuvinte, orice cantitati retrase incepand cu aceasta data (sau care fac obiectul recoltarii inainte de coacere, sau altor masuri) vor fi deja acoperite de aceste masuri suplimentare, cu conditia efectuarii controalelor necesare. Aceste masuri se vor aplica initial pana la sfarsitul lunii noiembrie, avand un buget prevazut de pana la 125 de milioane euro.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *