Mass-media europeana, coalizata impotriva Romaniei

de | iul. 20, 2010 | Balcani, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Preşedintele Traian Băsescu urmăreşte visul României Mari, iar astfel sute de mii de nefericiţi din Republica Moldova, cărora Bucureştiul le va elibera paşapoarte româneşti, vor putea intra liber în Uniunea Europeană, ţările europene fiind astfel păcălite, notează un material-reportaj publicat luni de cotidianul italian Il Giornale, citat de agentia de presa Agerpress

Imigrantii pakistanezi, preferati celor romani

Imigrantii pakistanezi, preferati celor romani

Preşedintele Traian Băsescu urmăreşte visul României Mari, iar astfel sute de mii de nefericiţi din Republica Moldova, cărora Bucureştiul le va elibera paşapoarte româneşti, vor putea intra liber în Uniunea Europeană, ţările europene fiind astfel păcălite, notează un material-reportaj publicat luni de cotidianul italian Il Giornale, citat de agentia de presa Agerpress. „Suntem 28 de state membre în Uniunea Europeană şi nici măcar nu ştiam asta. Bucureştiul are grijă de a face cadou Uniunii Europene un nou, invizibil şi nedorit stat membru. Acestuia i se adaugă şi o multitudine de imigranţi gata de mutare. Pentru a înţelege fenomenul, este de ajuns să mergi în cartierul cu ambasadele din Chişinău, capitala Republicii Moldova, cea mai abandonată ţară europeană, un reziduu al fostului imperiu sovietic şi în care economia nu depăşeşte standardele din Sudan. În această lume a mizeriei uitate, celebră o bună perioadă doar pentru traficul de autovehicule furate şi de fete destinate pieţelor prostituţiei, oamenii îşi petrec ziua la coadă în faţa Ambasadei României, unde, la ordinul preşedintelui român Traian Băsescu, s-au deschis frontierele unui nou El Dorado. Acolo lucrează din plin mecanismul perversului laborator destinat creării României Mari. Acolo este la incubator noul flagel care va împinge în Italia şi în alte ţări ale UE o nouă hoardă de nefericiţi ai sorţii”, se afirmă în articolul semnat de jurnalistul Gian Micalessin în cotidianul ce aparţine trustului media al familiei Berlusconi.

Cetatenii pe banda

„În birourile Ambasadei, funcţionarii fabrică pe bandă rulantă noi paşapoarte româneşti care pot garanta moldovenilor dreptul la liberă circulaţie în Italia şi în alte 27 (sic!) de ţări ale UE. Până astăzi, politica Bucureştiului a făcut cadou documentul miraculos pentru peste 120.000 de moldoveni. Dar e doar începutul. Pentru a da mai mult elan multiplicării numărului moldovenilor cu paşaport românesc, Bucureştiul tocmai a deschis două noi consulate în oraşele Bălţi, din nord, şi în Cahul la sud. Totul este pregătit, în concluzie, pentru miracolul urmărit, a dărui Italiei şi Uniunii Europene peste 800.000 de turişti nedoriţi în căutare de muncă sau activităţi subscrise sectorului criminalităţii”, menţionează articolul din Il Giornale. „Scenariul care promite transformarea a 3,6 milioane de moldoveni într-un anexă a României – şi într-un nou colţ-dezastru al Europei – a început în urmă cu un an. După alegerile contestate din iulie 2009, patru mici partide reunite sub titulatura-miraj de Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) reuşesc să formeze un nou guvern, înfrângând hegemonia Partidului Comunist care a supravieţuit prăbuşirii Uniunii Sovietice. În spatele acestei victorii se ascunde regia pusă la cale de Bucureşti, umbra controversatului lor preşedinte şi visul pe care naţionaliştii români mai moderaţi îl numesc viitor comun, iar cei mai puţin discreţi direct România Mare. Rădăcinile acestui vis merg până la sfârşitul Primului Război Mondial când mica Moldovă, pe atunci numită şi Basarabia, scapă de controlul bolşevic şi se lasă anexată de România. Dar, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, România Mare este dezmembrată şi Moldova este anexată Uniunii Sovietice. Renaşterea acestui vis riscă – la o distanţă de 65 de ani – să se dovedească fatal pentru Uniunea Europeană şi pentru o Italie în care astăzi se află deja circa jumătate din actualii imigranţi clandestini moldoveni”, continuă materialul cotidianului italian.
„Între timp, guvernul AIE pare să dorească această asimilare forţată. Nouă dintre cei 53 de deputati AIE de la Chişinău deţin deja un paşaport românesc, iar alţi 11 sunt în curs de a-l obţine. Noul document nu serveşte în mod sigur pentru favorizarea circulaţiei între cele două ţări surori. Pentru asta au avut deja grijă decretele prin care au fost de facto anulate controalele la frontieră, dăruindu-le libertate totală de mişcare moldovenilor rezidenţi pe o fâşie de 30 de kilometri de la graniţa dintre cele două ţări. Datorită noilor paşapoarte, totul e deja pregătit pentru un nou val de emigrare spre Occident. Şi aşa, în timp ce Bruxelles-ul stă şi priveşte, Moldova e deja printre noi”, se încheie articolul din Il Giornale.
Reamintim ca potrivit datelor oficiale ale institutului naţional de statistică de la Roma, la sfârşitul anului 2008 în Italia se aflau 89.429 de cetăţeni moldoveni cu rezidenţa localizată. Potrivit unor estimări neoficiale, numărul real al moldovenilor aflaţi în Peninsulă ar fi însă de 200.000, inclusiv şi cei care nu au obţinut permisul de şedere.

Atac bulgar

Mass-media bulgara reia la unison declaratiile lui Bojidar Dimitrov, ministru fără portofoliu, responsabil pentru bulgarii din pretutindeni, care a declarat recent ca membrii ai minoritatii bulgare din Republica Moldova si sudul Ucrainei, care au asteptat in zadar sa obtina cetatenia bulgara primesc acum cetatenia romana. «Am intilnit deja citeva astfel de cazuri curioase. Desi primesc cetatenie romana, bulgarii din R. Moldova vin si se stabilesc tot in Bulgaria», a spus ministrul Bojidar Dimitrov. Acesta a mai declarat pentru agenţia sofiotă Focus că deşi începând cu acest an procedurile de obţinere a cetăţeniei bulgare s-au accelerat, administraţia de la Sofia încă soluţionează aplicaţiile depuse în anul 2006. Oficialul a mai spus ca acest fenomen se datoreaza rapiditatii cu care Romania solutioneaza cererile din partea cetatenilor moldoveni. «Din pacate, asta ii indeamna pe conationalii nostri din R. Moldova sa ceara cetatenia romana in loc de cea bulgara pentru a putea circula liber in Uniunea Europeana», a mai spus Bojidar Dimitrov pentru agentia bulgara Focus.

Acuzatii dure

Mass-media bulgara mai citeaza copios dintr-un recent raport secret al serviciilor de informatii bulgare, care acuza Romania de finantare a unor actiuni ilegale in Bulgaria. Astfel, în raport se vorbeşte de proiectele transfrontaliere comune cu România, finanţate de instituţii internaţionale şi în cadrul cărora România încearcă mereu să acapareze poziţiile cheie, pentru a avea acces la o parte mai mare din fonduri. În fine, sunt menţionaţi şi rezidenţi ai contraspionajului românesc, aflaţi la Sofia sub acoperire diplomatică, şi care se fac „vinovaţi” de contactarea liderilor comunităţilor vlahe şi aromâne, pe care şi le-ar dori reunite sub o singură umbrelă; în acest sens, DANS a observat finanţarea unor organizaţii culturale, în joc fiind şi Departamentul de la Bucureşti pentru Românii de Pretutindeni.
Raportul DANS pe 2009 pomeneşte şi România, ca ţară de unde se încearcă introducerea de bani ce ar urma să fie spălaţi în Bulgaria (operaţiunile „Hat-trick” şi „Lupii”). România este protagonistă în operaţiunile „Grădinarul” şi „Vameşul”, orientate împotriva filierelor de evaziune fiscală (grupuri de afaceri româneşti care încearcă să recupereze ilegal TVA); DANS menţionează şi ţigările traficate din duty-free-shop-urile de la Calafat, dar şi existenţa unor reţele de falsificatori de acte şi traficanţi de persoane operând în beneficiul unor grupări kurde.

Blitz german

Reamintim ca revista germana Der Spiegel a publicat saptamana trecuta un amplu articol care trateaza chestiunea redobandirii cetateniei romane de catre basarabeni sub titlul „Pasapoarte UE pentru Moldova. Portita din spate pentru tara visata”. Corespondentul Der Spiegel isi incepe articolul afirmand ca „Presedintele Romaniei vrea sa isi mareasca poporul si a ales o metoda ciudata. Sunt date in numar mare sute de mii de pasapoarte pentru moldovenii saraci. Acestia accepta cu multumire oferta statului UE: randuri-randuri se indreapta spre Europa Occidentala pentru a fi acolo forta de munca ieftina”.
Articolul din revista Der Spiegel, citat de mass-media de la Bucuresti, mai subliniaza ca „deja aproape un milion de moldoveni si-au parasit tara, unde venitul pe cap de locuitor este aproape de cel din Sudan. Muncesc in strainatate, in mare parte ilegal. Aproape 120.000 din cele 3,6 milioane de locuitori se folosec deja de pasapoartele tarii vecine si conform Guvernului roman peste 800.000 asteapta rezolvarea cererilor deja depuse. Pentru a face fata acestui val, Ministerul de Externe al Romaniei a deschis vineri doua noi consulate la Balti si Cahul – cu banii UE. Calculul este urmatorul: presedintele Romaniei Traian Basescu, manat de un spirit national-patriotic vrea sa mareasca numarul supusilor sai spunand ca numarul de cetatenii acordate va fi ridicat in acest an la 10.000 pe luna. Si asa se petrece o extindere catre est a unei Uniuni Europene obosite de extindere, in lipsa acordului de la Bruxelles, Paris sau Berlin. Moldovenii pornesc si marsaluiesc pe usa din spate in UE, in paradisul economic”. Revista germana continua aratand ca „Romania a fortat ofensiva sa de incetatenire” dupa ce Alianta pentru Integrare Europeana a indepartat comunistii de la putere in 2009 si ca „desi lovita greu de criya economica, Romania a dat vecinei sale un mare credit”. Despre Basescu se mai spune ca „viseaza la Romania Mare, in granitele din 1940, prin anexarea Moldovei. Basarabia de atunci, in urma pactului de neagresiune germano-rus, a fost preluata de Moscova. Dupa disparitia Uniunii Sovietice, Romania a fost prima tara care a recunoscut in 1991 independenta Moldovei, insa refuza pana azi sa recunoasca ‘granita trasata de Hitler si Stalin’ pe raul Prut”.

Miza articolului

Afirmatiile din revista germana referitoare la Romania pot fi extrem de grave in ochii functionarilor comunitari de la Bruxelles: nationalism, tendinte expansioniste, incercarea de ocolire a regulilor comunitare si realizarea unei extinderi mascate. Republica Moldova – prin chestiunea transnistreana – a intrat de curand pe agenda diplomatiei germane in parteneriat cu Rusia prin memorandumul anuntat de cancelarul Merkel si presedintele Medvedev. In plus, acuzatiile de incalcare a tratatelor europene publicate de Der Spiegel vin cu putina vreme inainte de publicarea raportului Comisiei Europene privind justitia din Romania.

Standarde duble

Articolul din Der Spiegel vorbeste in mai multe randuri de „sute de mii de cetatenii” acordate de Romania basarabenilor – desi este vorba de doar 120.000 de cetatenii date incepand cu anul 1991. Conform ultimului raport Eurostat din 6 iulie 2010, Germania a acordat 113.000 cetatenii in anul 2007 si 94.000 de cetatenii in 2010. Un procent de 49% din acesti noi cetateni germani provin din Turcia. Franta a acordat in 2007 un numar de 132.000 de cetatenii, iar in 2008 alte 137.000 – din acestea 45% mergand catre marocani. Marea Britanie a acordat in 2007 un numar de 164.000 de cetatenii si in 2008 un numar de 129.000 de cetatenii – 44% dintre acestea fiind acordate irakienilor. In total in Uniunea Europeana au fost primiti in anul 2008 un numar de 695.000 de noi cetateni, iar in anul 2007 un numar de 707.000 – partea leului din aceste noi cetatenii fiind acordata de Franta, Germania si Marea Britanie.
Numarul germanilor proveniti din imigratie a depasit 16 milioane in 2009, reprezentand aproape 20% din populatia totala de 82 milioane, indica datele unui micro-recensamant, facute publice miercuri si preluate de mass-media de la Bucuresti. In 2005, acest procent a fost de 18,6. Datele arata ca germanul mediu cu radacini straine este tanar – in jur de 35 de ani-, barbat si locuieste in Berlin sau in fosta Germanie de Vest. Potrivit Oficiului federal de statistica, 14% dintre germani proveniti din imigratie nu au diploma de liceu, iar 48% nu au o calificare profesionala. Aceleasi cifre arata ca numarul acestor germani va continua sa creasca, in conditiile in care intre 2005 si 2009 s-au nascut 715.000 de copii cu origini in imigratie.

Beleaua engleza

Articolul din The Daily Telegraph, citat de mass-media de la Bucuresti, aminteste de perioada dinaintea aderarii Romaniei la UE, cand presa tabloida britanica scria cu regularitate despre perspectivele sumbre ce asteptau Marea Britanie – pe plan social, dar si pe plan infractional – odata cu intrarea in UE a Romaniei si Bulgariei. Cele doua tari au fost, de altfel, singurele pentru care Londra si-a inchis piata muncii, temandu-se de un nou fenomen de tip „instalatorul polonez”.
Articolul publicat duminica seara in editia online a cotidianului The Daily Telegraph atrage atentia ca „Romania a deschis o usa din dos a drumului catre UE, care ii va indreptati pe sute de mii de emigranti din Moldova, o fosta republica sovietica saraca, sa munceasca si sa ceara beneficii sociale in Marea Britanie”.
Mai mult de 900.000 de moldoveni cu origini romanesti au cerut in Romania pasapoarte, un document care le va permite libera circulatie in Marea Britanie, scrie Daily Telegraph. Pana la 120.000 de solicitari de pasapoarte romanesti au fost deja rezolvate si alte 800.000 sunt in procesare, ceea ce alimenteaza temerile unei migratii in masa inspre Vest dinspre Moldova, una dintre cele mai sarace tari din Europa de Est, situata intre Romania si Ucraina, explica publicatia britanica.
Traian Basescu, presedintele Romaniei, a promis tuturor moldovenilor care se considera romani, adica majoritatea in tara cu o populatie de 3,6 milioane, ca vor putea sa circule liber atat in Romania, cat si in UE. El a cerut sa fie primite pe luna 10.000 de cereri de acordare a cetateniei Romaniei dintr-o tara unde PIB-ul pe cap de locuitor este echivalent cu cel al Sudanului, scrie Daily Telegraph. Salariul mediu lunar in Republica Moldova, care nu este tara UE si unde somajul este ridicat, este de doar 130 de lire sterline (cca. 155 de euro) si peste un milion de moldoveni deja lucreaza in strainatate, majoritatea ca imigranti ilegali in economia neagra a Europei, adauga cotidianul britanic. Aceasta evolutie, sustine The Daily Telegraph, a alarmat si alte tari UE, pentru ca acordarea cetateniei este o prerogativa a guvernelor nationale, cum e cel al Romaniei, chiar daca nota de plata pentru imigratia in masa trebuie sa fie platita de Europa de Vest, comenteaza ziarul.
Publicatia il mai citeaza pe Sir Andrew Green, presedinte al organizatiei neguvernamentale MigrationWatch, un grup de presiune antiimigratie, care a declarat ca „este uimitor ca aproape un milion de moldoveni au aplicat pentru cetatenia romana. Este esential ca Marea Britanie sa reactioneze, impreuna cu partenerii ei din UE, altfel ne vom confrunta cu un nou val de forta de munca ieftina care ar fi cel mai neplacut lucru in vremuri de recesiune”.
Problema se raspandeste, dupa ce UE s-a extins la tarile din regiunea est-europeana si balcanica, in 2004 si 2007, adauga cotidianul. Publicatia aminteste ca si Ungaria si-a schimbat recent legile pentru a le permite etnicilor maghiari din intreaga Europa de Est sa ceara cetatenie, iar Bulgaria a emis peste 60.000 de pasapoarte cetatenilor macedoneni.
„Extinderea continua prin usa din dos, pentru ca deja am primit un numar urias de noi cetateni ca urmare a politicilor in materie de cetatenie ale unor state membre”, a declarat un diplomat UE cu rang inalt pentru The Sunday Times, aminteste The Telegraph. „Statisticile generale sunt uimitoare, curand vor vor egala populatia unei tari mici”, a mai spus diplomatul.
Potrivit unui raport al UE, citat de Romanian Global News, în 2008, la nivelul întregii Uniuni Europene 696.000 de persoane au devenit cetăţeni ai unui stat membru. Cele mai multe cereri de acordare a cetăţeniei le-a aprobat Franța (137.000), urmată fiind de Regatul Unit (129.000) şi Germania (94.000).  Iata ca Romania nu se afla in primele trei clasate din UE. Reamintim ca de cele 130.000 de cetatenii acordate de Marea Britanie in 2008, au beneficiat in mare parte persoane de origine etnica pakistaneza si indiana, provenind din fostele colonii ale Imperiului Britanic.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *