Mass-media de la Kiev acuza statele UE ca nu respecta regimul liberalizat de vize

de | aug. 6, 2013 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Cetățenii ucraineni nu se bucură deocamdată de facilitățile regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, informează agenția de presă UNIAN, citată de KARADENIZ-PRESS.
Mass-media ucraineana pune tunurile pe statele UE

Mass-media ucraineana pune tunurile pe statele UE

Cetățenii ucraineni nu se bucură deocamdată de facilitățile regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, informează agenția de presă UNIAN, citată de KARADENIZ-PRESS. Constatarea a fost făcută de către jurnaliștii ucraineni aproximativ la o lună după întrarea în vigoare a unor proceduri simplificate de eliberare a vizelor pentru țările UE pentru câteva categorii de cetățeni ucraineni.
UNIAN precizează că de la 1 iulie vizele pe termen lung urmau să fie eliberate mai simplu pentru jurnaliști, șoferii de autocare și tiruri, reprezentanți ai societății civile, persoane care au rude apropiate cu reședință în UE – în total 10 categorii de cetățeni. Procedura prevedea obținerea vizelor valabile un an de zile, iar cei care obținuseră deja de două ori vize pe termen lung, au dreptul la o viză UE valabilă cinci ani.

Situatie complicata

Reprezentanții centrelor de vize din Ucraina spun că situația vizelor pe termen lung rămâne complicată. „Recent am avut un caz, când un om de afaceri a obținut o viză Schengen pe un an, a zburat în Germania, și nu a fost lăsat să iasă din avion, fiind suspectat că viza lui este falsă”, a explicat Andrei Șeremetiev, angajatul unui centru de vize din Kiev. Potrivit lui, cazurile când deținătorii unor vize pe termen lung nu obțin una pe cinci ani sunt destul de frecvente.
Angajații centrelor de vize spun că numărul de vize Schengen, eliberate pe un an, a rămas neschimbat. Exista refuzuri doar în cazurile solicitării vizei pe cinci ani. Din cei menționați ca beneficiari ai regimului liberalizat de vize se bucură doar jurnaliștii.

Turismul afectat

Turiștii deocamdată nu se bucură de regim liberalizat pentru a călători în UE. „La începutul anului vize pe termen lung erau eliberate turiștilor pentru a călători în Slovenia, Cehia și Grecia. În prezent cei care merg în concedii nu beneficiază de nicio procedură simplificată”, a declarat directorul centrului de informații turistice din Kiev, Vladimir Țaruk.
La centrele de vize spun că sunt puțini turiști care solicită vize Schengen. Un raport al organizației „Europa fără frontiere” arată, în anii 2012-2013, că cele mai prietenoase țări la capitolul vize pentru ucraineni au fost Polonia, Ungaria, Grecia și Spania.
După liberalizarea regimului de vize, Kievul speră să semneze, toamna aceasta, în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de asociere cu UE – care ar aduce Ucraina mai aproape de Europa.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *