Mass-media bulgara, aruncata in aer

, , ,
 

Comisia Europeana cere socoteala Bulgariei

Comisia Europeana cere socoteala Bulgariei

Comisia Europeana le-a cerut autoritatilor bulgare sa desfasoare o ancheta detaliata privind explozia de la birourile publicatiei bulgare Galeria, un ziar antiguvernamental, si sa ii aduca pe cei vinovati in fata justitiei, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. CE nu a fost informata in legatura cu circumstantele atacului sau pe cine a vizat acesta, a declarat o purtatoare de cuvant a lui Jose Manuel Barroso, Pia Ahrenkilde Hansen. “Credem ca Bulgaria va desfasura o ancheta amanuntita privind exploziile si ca faptasii vor fi adusi in fata justitiei”, a adaugat ea.
Hansen a precizat ca programul comisiarilor europeni care au vizitat saptamana trecuta Bulgaria nu a fost schimbat. Patru comisari europeni au avut programate o vizita oficiala in Bulgaria joi si vineri, pentru a verifica stadiul de pregatire in vederea aderarii la Schengen. Comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, pentru sanatate, John Dalli, si cel pentru buget, Janusz Lewandowski, au sosit la Sofia joi. Comisarul pentru industrie, Antonio Tajani, a sosit la Sofia vineri si s-a intalnit cu premierul Borisov.

Bomba la redactie

Un dispozitiv artizanal exploziv a fost detonat joi dimineata in sediul saptamanalului bulgar Galeria, cunoscut pentru publicarea unor inregistrari compromitatoare legate de conducerea de la Sofia, coruptie si traficul in vami, anunta presa de la Sofia. Mai multi politicieni bulgari, au calificat incidentul drept un atac asupra statului.
Astfel, potrivit presei regionale, investigatiile publicatiei, trei la numar, au scos la iveala conversatii compromitatoare intre premierul Boiko Borisov si seful Agentiei Vamilor, Vanio Tanov. In ultima dintre ele, saptamanalul Galeria a publicat inregistrari vizandu-i pe premierul Borisov si pe directorul Agentiei Vamilor, Vanio Tanov. Borisov i-ar fi ordonat lui Tanov ca prietenul sau, Nikolai Vucev, cu care joaca, uneori, fotbal, sa fie adus inapoi si angajat la Terminalul 2 al aeroportului din Sofia.
Intr-o alta inregistrare, Galeria a dat publicitatii inregistrarea unei conversatii intre premier si directorul Agentiei Vamilor, in care Borisov pare ca cere ca un om de afaceri controversat sa fie “protejat” de verificarile vamale. Alte inregistrari contineau conversatii compromitatoare intre directorul Agentiei Vamilor, Vanio Tanov, si superiorii sai, ministrul de Finante, Simeon Djankov, si adjunctul ministrului Finantelor, Vladislav Goranov.

Confirmari europene

In ciuda declaratiilor celor afectati ca ar fi fost vorba de un fals, scandalul a ajuns la institutiile europene. Un laborator din Franta a stabilit ca inregistrazile nu au fost manipulate. Se asteapta si analiza expertilor de la Academia Bulgara de Stiinte. Pe 28 ianuarie, Tvetelin Iovcev, directorul Agentiei Nationale pentru Securitatea Statului a declarat ca inregistrarile sunt manipulate. “Cei care spera ca inregistrarile conversatiilor sunt reale sa se pregateasca pentru o surpriza neplacuta”, a declarat Iovcev. Directorul DANS a facut aceasta declaratie dupa ce subcomisia parlamentara pentru Controlul dispozitivelor speciale de supraveghere s-a intrunit intr-o sedinta de urgenta. La randul sau, premierul Boiko Borisov nu s-a aratat impresionat de inregistrarile audio, difuzate. ”Ministrii bulgari n-au fost alesi in posturi pentru a se iubi unii pe ceilalti, ci sa-si faca treaba”, a declarat Borisov presei de la Sofia.

Barfa ministeriala

In cadrul unei conferinte de presa speciale Galeria a difuzat trei inregistrari: doua dintre ministrul de finante Simeon Djankov si directorul Agentiei vamale Vanio Tanov si una dintre Tanov si adjunctul lui Djankov, Vladislav Goranov.
In primele doua, Djankov si Tanov vorbesc, intr-un mod foarte critic, despre actiunile ministrului de interne Tvetan Tvetanov, fara sa-i mentioneze numele. In conversatiile dintre Djankov si Tanov, seful Agentiei vamale poate fi auzit spunand ca el ”va demisiona daca nu inceteaza absurditatile”. Tanov ii spune mai departe lui Djankov ca a fost sub presiune in cursul anchetelor Vamii, la care ministrul de finante da replica: ”Spre deosebire de el, premierul este destept”, evident referindu-se la Tvetanov.
In cea de-a treia inregistrare, dintre Tanov si Goranov, Tvetanov este din nou subiect de conversatie, impreuna cu Djankov. Ministrul de finante este mentionat ca unul care a pierdut increderea lui Boiko Borisov, atat prin activitatea sa, cat si prin inactivitatea sa.

Borisov ignora inregistrarile

Referindu-se la inregistrarile in cauza, premierul bulgar a afirmat ca este concentrat mai mult pe rezultatele guvernului decat pe conversatii telefonice. ”N-am de gand sa-mi irosesc energia pe ceea ce se discuta in conversatiile personale”, a declarat premierul, subliniind ca Agentia vamala a confiscat 242 milioane de tigarete de contrabanda in 2010, comparativ 53,6 milioane in 2009. ”Pentru Bulgaria sunt cruciale urmatoarele luni, in care este asteapta raportul Comisiei Europene, precum si verificarea pregatirii tarii pentru aderarea la Schengen”, a afirmat Borisov, precizand ca este important de aflat de unde ”au scapat” conversatiile respective si ca, ”daca sunt de la Agentia Nationala de Securitate sau de la Biroul Procurorului, atunci nu este un semn bun pentru nici una din cele doua” institutii.
Aceste inregistrari au fost facute de catre formatiunea conservatoare Ordine, Lege si Justitie (RZS). Liderul partidului, Iane Ianev, a prezentat stenogramele conversatiilor intre deputatii GERB Menda Stoianova si Iskra Fidosova si directorul Agentiei Vamilor, Agentiei de Vami, Vanio Tanov. “Tanov nu a angajat nicio persoana sub presiuni, indiferent de cei care il sunau, Fidosova sau altcineva”, a dat asigurari premierul. In primele doua discutii, Djankov si Tanov critica extrem de dur actiunile ministrului de Interne, Tvetan Tvetanov, fara a-i mentiona numele. In cea de-a treia inregistrare, Tanov si Goranov discuta atât despre Tvetanov, cât si despre Djankov. Ministrul de Finante este vazut ca o persoana care a pierdut increderea premierului bulgar Boiko Borisov.
Redactorul-sef adjunct al tabloidului, Iavor Dacikov, a declarat ca aceste interceptari dateaza din mai 2010, din timpul unui scandal intre Tanov si Tvetanov. Surse avizate de la Sofia au declarat ca ziarul Galeria apartine fostului ofiter al serviciilor de informatii bulgare, Aleksei Petrov, arestat in februarie 2010 in urma unor acuzatii legate de crima organizata si care se afla in prezent in arest la domiciliu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *