Masacrul de la Katyn a ajuns in curtea CEDO

de | iul. 14, 2011 | Federatia Rusa, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Tragedia masacrului de la Katyn unde peste 20.000 de polonezi au fost executati cu sange rece de catre NKVD-ul sovietic nu se va finaliza, se pare, doar cu scuzele Rusiei si recunoasterea acestui genocid. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) analizeaza in prezent plangerile depuse de cetateni polonezi impotriva autoritatilor ruse, cu privire la unele nereguli in cadrul investigatiei Moscovei asupra masacrului de la Katin, in al Doilea Razboi Mondial, potrivit Radio Polonia

Katyn 1940 654Tragedia masacrului de la Katyn unde peste 20.000 de polonezi au fost executati cu sange rece de catre NKVD-ul sovietic nu se va finaliza, se pare, doar cu scuzele Rusiei si recunoasterea acestui genocid. Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) analizeaza in prezent plangerile depuse de cetateni polonezi impotriva autoritatilor ruse, cu privire la unele nereguli in cadrul investigatiei Moscovei asupra masacrului de la Katin, in al Doilea Razboi Mondial, potrivit Radio Polonia. Hotararea CEDO este considerata de familiile victimelor masacrului un progres. Sase plangeri diferite au fost depuse, la Strasbourg, din 2007 incoace, atat individual, cat si de grupuri, precizeaza postul de radio. Acuzatiile-cheie privesc investigatia rusa, care a fost intrerupta in 2004, ca ineficienta, dar si faptul ca familiile victimelor au fost tratate in mod degradant. Desi Asociatia Familiilor Victimelor de la Katin a adoptat o rezolutie, in 2008, prin care stabileste ca nu vor fi cerute despagubiri materiale, pozitie reafirmata in 2010, familiile fac presiuni cu privire la mai multe lucruri, inclusiv reabilitarea completa a celor executati. Potrivit legislatiei ruse, pentru indepartarea oricarei pete de pe onoarea acestora, sunt necesare procese, dar care se aplica, de obicei, celor condamnati pe nederept de justitie.

Fara reabilitare

Insa, autoritatile ruse au blocat procesul de reabilitare, pentru ca, in mod tehnic, cei 22.500 de cetateni polonezi, majoritatea ofiteri in rezerva, au fost executati fara proces. „Sunt fericit ca s-a luat aceasta hotarare”, a declarat Ireneusz Kaminski, avocatul care i-a reprezentat pe polonezi la Strasbourg in ultimii ani. „Acest lucru inseamna ca, acum, trebuie doar sa avem rabdare, pana se pronunta verdictul”, a adaugat avocatul. In opinia sa, se intampla „extrem de rar” ca CEDO sa duca un caz atat de departe, fara ca, ulterior, sa nu hotarasca in favoarea celor care au depus plangerea. In februarie, ambasadorul rus la Varsovia, Aleksandr Alekseiev, a declarat ca Moscova va reabilita victimele masacrului de la Katin. Insa, un purtator de cuvant al urmasilor acestora a declarat ca experienta lor ii determina pe polonezi sa fie „sceptici si prudenti fata de asemenea informatii”. Potrivit datelor oficiale, peste 20.000 de ofiteri polonezi au fost ucisi de NKVD (politia politica a lui Iosif Stalin), in 1940. Executiile au avut loc in diverse zone din Rusia, Ucraina si Belarus, insa cel mai mare masacru a fost in padurea Katyn, in apropiere de Smolensk. La 70 de ani de la aceasta tragedie, toata elita poloneza, inclusiv presedintele Lech Kaczynski , si-a pierdut viata in urma unui tragic accident de avion considerat de multi experti ca a s-a produs cu aportul indirect sau direct al Rusiei.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *