„Marşul milioanelor” de ziua învestirii lui Putin

, ,
 

Presedintele rus, Vladimir Putin, contestat de opozitie

Reprezentanţii opoziţiei ruse au fost invitaţi la sediul Primăriei din Moscova pentru a negocia locaţia în care va vea loc acţiunea de protest intitulată „Marşul milioanelor”, preconizată pentru data de 6 mai 2012. Acţiunea va avea loc în ajunul învestirii în funcţie a noului preşedinte ales al Rusiei Vladimir Putin, în semn de protest faţă de rezultatele alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din Rusia. Negocierile cu opoziţia rusă au fost dificile şi din cauza desfăşurării la Moscova a unei repetiţii generale pentru Parada militară de Ziua Victoriei marcată pe data de 9 mai în Rusia, a precizat şeful Departamentului pentru Securitate Regională, Vasili Oleinik.

Kremlinul sfideaza criza

Între timp autoritatile de la Kremlin pregătatesc evenimentul, care va costa bugetul de stat al Rusiei, conform unor calcule preliminare, aproximativ un milion de dolari, in pofida crizei economice care afecteaza fosta republica sovietica. Presa rusă a mai relatat că la receptia fastuoasă, care va marca învestirea în functie a lui Putin, au fost invitati peste o mie de oaspeti.
La randul lor, opozantii lui Putin, care sustin că alegerile prezidentiale din 4 martie au fost fraudate, au criticat planurile extravagante ale Kremlinului. Actiunea de protest „Marsul milioanelor” este sustinută si de către controversatul magnat rus Boris Berezovski, autoexilat din 2001 la Londra. Prin intermediul blogului său, omul de afaceri îi încurajează pe toti cetatenii rusi să participe la marsul din 6 mai 2012. „Ruşii au toate motivele de a nu permite învestirea lui Putin la 7 mai, deoarece preşedintele ales înfăptuieşte capturarea violentă a puterii, ceea ce intră sub incidenţa articolului 278 din Codul Penal rus (rebeliune armată)”, scrie Berezovschi într-un apel către cetătenii rusi, pe care l-a publicat pe blogul său. Oligarhul îi îndeamnă pe ruşi la rebeliune, cerându-le să împiedice „încoronarea ţarului Vladimir”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *