Marocul declanseaza „razboiul spionilor” impotriva Suediei

de | nov. 18, 2009 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Serviciile de informatii de la Rabat au arestat, saptamana trecuta, doi cetateni suedezi, de origine marocana, acuzati de spionaj in favoarea Suediei si a miscarii separatiste „Frontul Polisario”, relateaza surse diplomatice de la Rabat, in exclusivitate pentru KARADENIZ-PRESS.

marocServiciile de informatii de la Rabat au arestat, saptamana trecuta, doi cetateni suedezi, de origine marocana, acuzati de spionaj in favoarea Suediei si a miscarii separatiste „Frontul Polisario”, relateaza surse diplomatice de la Rabat, in exclusivitate pentru KARADENIZ-PRESS. Autoritatile marocane au refuzat sa furnizeze orice informatie, in pofida demersurilor Guvernului suedez si a unor organizatii pentru apararea drepturilor omului. Actiunea in forta a DGED (Direction Generale des Etudes et de la Documentation), unul din principalele servicii de informatii ale Marocului, vine la doar cateva zile de la declararea de catre autoritatile marocane drept „persona non grata” a consilierului Ambasadei suedeze din Rabat, Anna Block-Mazoyer. Astfel, miercuri, 4 noiembrie 2009, ambasadorul suedez, Michael Odevald, a fost chemat la Ministrul de Externe din Maroc, unde i-a fost declarat despre o „eroare profesionala inacceptabila” comise de Anna Block-Mazoyer.
Conform surselor diplomatice, citate de mass-media straina, Anna Bloc Mazoyer a participat la un briefing organizat in cadrul Ministerului de Externe din Maroc, unde a obtinut unele documente oficiale privind situatia din Sahara Occidentala, pe care le-a transmis reprezentantilor miscarii separatiste „Frontul Polisario”, organizatie care lupta de trei decenii impotriva dominatiei marocane in Sahara Occidentale. Transmiterea documentului in mainile „dusmanilor integritatii teritoriale a tarii, reprezinta o incalcare a normelor atat etice, cat si diplomatice”, a subliniat Ministerul marocan de Externe, astfel incat autoritatile statului arab au cerut de la Anna Bloc Mazoyer sa paraseasca imediat Marocul. In calitate de raspuns, ambasada suedeza a declarat ca se vor supune obligatiei autoritatilor marocane. Diplomatii au adaugat ca incidentul se refera numai la relatiile bilaterale intre tari si nu are legatura cu presedintia actuala a Suediei in UE.
Reamintim ca regiunea Sahara Occidentala, fosta colonie spaniola, a fost ocupata in intregime in 1979 de catre Regatul Marocului, care insa se confrunta cu o insurgenta armata din partea populatiei locale. Principala organizatie, „Frontul Polisario”, solicita independenta totala a regiunii desertice, avand sprijinul unei importante diaspore si al Algeriei.

Runda suedeza

Conflictul intre serviciile de spionaj marocan si suedez este mult mai vechi, mai mulţi cetateni marocani fiind arestati, in perioada 2006-2009, in Suedia sub acuzatia de spionaj. Conform cotidienelor suedeze „Őstgőta Correspondenten” si „Kvällsposten”, cetatenii marocani arestati, majoritatea deportati de autoritatile suedeze, sunt suspectati de spionaj in favoarea serviciilor secrete marocane. Astfel, acestia adunau informatii atat despre importanta comunitate marocana din Suedia, cifrata la peste 100 de mii de persoane, cat si despre cetatenii suedezi si organizatiile nonguvernamentale care sustin lupta „Frontului Polisario” impotriva ocupatiei militare marocane din Sahara Occidentala. Potrivit datelor Serviciului suedez de Securitate (Säkerhetpolisen), citate de „Kvällsposten”, datorita activitatilor de spionaj ale cetatenilor marocani pe teritoriul suedez, autoritatile marocane au arestat zeci de cetateni marocani si din alte state, simpatizanti sau membri ai „Frontul Polisario”. Sursele citate au mai specificat ca serviciile marocane au desfasurat operatiuni de spionaj si impotriva opozantilor politici marocani, care au primit refugiu politic in Suedia.

Spionaj maternal

Conform mass-media franceza, serviciile secrete marocane au avut o insarcinare neobisnuita in urma cu un an, si anume sa afle cine este tatal copilului nenascut inca al ministrului francez al Justitiei, Rachida Dati. Aceasta, in varsta de 43 de ani, ministrul este fiica unei algeriene si a unui marocan, de aceea Rabatul considera ca e de datoria sa sa supravegheze ceea ce se intampla cu ea, relateaza si cotidianul spaniol „El Pais“. Rachida Dati, care a nascut in ianuarie 2009, a refuzat sa spuna cine este tatal copilului sau. Directia Generala de Studii si Documentare (DGED), serviciul de spionaj marocan, a ajuns la concluzia ca tatal copilului este Jose Maria Aznar, fostul premier de dreapta al Spaniei.
Informatia fusese publicata de publicatia marocana „L’Observateur“ in luna septembrie, dar Aznar a negat paternitatea copilului printr-un comunicat al fundatiei sale, relateaza si mass-media de la Bucuresti. Potrivit sursei citate, Aznar este considerat cel mai urat politician european de catre casa regala din Maroc.
Faptul ca spionajul marocan a cercetat viata privata a Rachidei Dati a fost dezvaluit de publicatia franceza online Bakchich Info, fondata de fosti jurnalisti de la „Le Canard Enchainé“, care au citat surse din cadrul serviciilor secrete marocane. Directorul publicatiei, Nicolas Beau, si redactorul Catherine Graciet au publicat in 2006 o carte, „Cand Marocul va fi islamist“, in care dezvaluiau acordul secret din 2002 dintre regele marocan Mohamed al VI-lea si presedintele francez de atunci, Jacques Chirac, impotriva premierului spaniol Aznar, privind interesele marocane asupra oraselor Ceuta si Mellila din Nordul Africii, teritorii revendicate de Regatul Marocului.

Filiera olandeza

La randul lor, si serviciile secrete olandeze (AIVD – Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst) au avertizat asupra amploarei pe care au luat-o actiunile serviciilor secrete marocane pe teritoriul Olandei. Conform unui raport secret al AIVD, serviciile de informatii marocane au angajat politisti olandezi de origine marocana pentru a construi o retea de informatori in cadrul importantei diaspore marocane din Olanda, precum si pentru a avea acces la fisiere secrete ale autoritatilor olandeze, referitoare la miscarile islamiste si formatiunile de opozitie marocane, care si-au gasit refugiu in Olanda. In urma anchetelor declansate de AIVD, mai multi diplomati marocani au fost rechemati de Rabat in 2008, pe fondul unor proteste vehemente ale Guvernului olandez, si a unei anchete parlamentare a Senatului olandez pe aceasta tema. Raportul mai adauga ca serviciile marocane sunt banuite de implicarea in rapirea unui numar de cetateni marocani si a altor state arabe de pe teritoriul Olandei, acestia fiind transportati ilegal in Maroc.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri