Marius Lazurca va fi noul ambasador al Romaniei la Chisinau

, , ,
 

interviu_cu_marius_lazurca_ambasadorul_romaniei_la_vaticanSeful diplomatiei de la Bucuresti, Teodor Baconschi, a confirmat vineri ca Marius Lazurca este propunerea Romaniei pentru postul de ambasador la Chisinau si s-a aratat totodata convins ca el va primi acceptul autoritatilor de peste Prut. Surse din MAE au confirmat inca de vineri dimineata pentru Karadeniz Press ca Lazurca va fi noua propunere a Romaniei pentru postul de ambasador. Marius Lazurca este un diplomat tanar in varsta de 38 de ani si a primit in 2003 titlul de doctor in istorie-antropologie la Universitea Paris IV-Sorbona. De asemenea, acesta este licentiat in literatura comparata si are un masterat in istorie-antropologie tot la Universitatea Paris IV-Sorbonne. Pana in prezent, Marius Gabriel Lazurca  a fost  ambasador pe langa Sfantul Scaun, calitate pe care o detine de la sfarsitul anului 2006. Lazurca este un bun cunoscator al limbilor engleza, franceza, italiana si latina si este autor al mai multor lucrari din domeniul antropologiei, istoriei, literelor.

Numire rapida

Numirea sa ar putea fi anuntata de presedintele Traian Basescu cu ocazia primei vizite oficiale pe care o va efectua in strainatate la inceputul celui de-al doilea mandat de sef al statului va fi in Republica Moldova, pe 27 ianuarie. In conformitate cu protocolul diplomatic, acum urmeaza sa se desfasoare procedura de acreditare. Lazurca va depune la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (AIEA) al Republicii Moldova copiile scrisorilor de acreditare, iar originalul acestora il va inmana presedintelui interimar Mihai Ghimpu. „Cred ca in portretul robot al noului ambasador al Romaniei in Republica Moldova trebuie sa intre si o anumita anvergura intelectuala. Elitele din Moldova sunt foarte sensibile la aceasta dimensiune. Nu cred ca se asteapta ca interlocutorul permanent acolo sa fie un birocrat mai mult sau putin cenusiu. Nu uitati ca, de pilda, presedintele Academiei din Republica Moldova este membru de drept al Guvernului acolo. Vom cauta sa propunem o personalitate de elita, care sa combine sofisticarea diplomatica – este o situatie geopolitica complicata la Chisinau – cu anvergura intelectuala si cu capacitatea de a face din Ambasada Romaniei la Chisinau un centru de atractie pentru elitele locale”, declara recent Teodor Baconschi vizavi de profilul viitorul ambasador la Chisinau.

Verde de la Chisinau

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu i-a oferit agrementul lui Marius Lazurca pentru ca acesta sa poata ocupa postul de ambasador al Romaniei la Chisinau. Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau a mai anuntat ca Marius Lazurca ar putea fi oficial ambasadorul Romaniei la Chisinau, pana la vizita lui Traian Basescu in Republica Moldova programata la mijlocul saptamanii viitoare, potrivit portalul Unimedia.md. De circa noua luni de zile, Romania nu are un ambasador la Chisinau. Ultimul oficial in aceasta calitate a fost Filip Teodorescu, care a fost declarat persona non-grata, imediat dupa protestele anticomuniste desfasurate anul trecut in luna aprilie. Atunci, autoritatile comuniste conduse de Vladimir Voronin au incercat sa atribuie aceste manifestatii de strada autoritatilor de la Bucuresti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *