Marinuta: „Sa ne miscam cu pasi rapizi spre UE, dar si spre NATO”

de | sept. 5, 2014 | Info Militar, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Fostul ministru al Apararii de la Chisinau, Vitalie Marinuta a declarat intr-un interviu pentru Europa Libera ca Republica Moldova trebuie sa mearga in direactia Uniunii Europene in plan economic, dar si inspre NATO pentru a-si asigura si o componenta de securitate militara. „Personal consider ca momentul a fost o data cu crearea Republicii Moldova, in […]

militari-Republica-Moldova-ghn51

Fostul ministru al Apararii de la Chisinau, Vitalie Marinuta a declarat intr-un interviu pentru Europa Libera ca Republica Moldova trebuie sa mearga in direactia Uniunii Europene in plan economic, dar si inspre NATO pentru a-si asigura si o componenta de securitate militara. „Personal consider ca momentul a fost o data cu crearea Republicii Moldova, in anii 90, atunci cand republicile baltice si-au indreptat pasul spre Uniunea Europeana si organizatia de securitate europeana NATO, atunci trebuia sa o facem si noi, sa nu ezitam, dar sa ne apreciem incotro mergem. intr-adevar, in contextul celor ce se intâmpla in Ucraina, personal consider ca pentru Republica Moldova este necesar sa se aprecieze incotro mergem. Acum când Ucraina are deja o voce destul de ferma spre o eventuala aderare la NATO, sau in primul rând la Uniunea Europeana, se intelege destul de bine ca trebuie sa fie si in aranjamentele de securitate. Noi nu putem sa stam intr-o parte, este pozitia mea.

Mereu am fost un sustinator al cooperarii cu NATO, reiesind din faptul ca avem statutul de neutralitate, dar consider necesar pentru Republica Moldova ca noi sa ne uitam si la acest statut, dar sa revizuim si relatia noastra cu NATO. Personal consider ca nu putem sa mergem in Uniunea Europeana cu dimensiunea sociala, cu dimensiunea economica, culturala, dar sa ramânem fara dimensiunea de securitate. Eu nu pot sa comentez viziunea guvernului, actualmente nu sunt membru al guvernului, dar imi expun opinia mea si opinia mea este, da, este momentul si noi trebuie sa decidem”, a declarat Marinuta. Pe de alta parte, Partidul Liberal din Republica Moldova a precizat ca isi doreste ca pe teritoriul Republicii Moldova sa existe o prezenta militara permanenta NATO. in acest sens, liberalii intentioneaza sa inregistreze un proiect de hotarâre prin care Parlamentul sa-i propuna sefului statului sa adreseze o cerere in acest sens Parteneriatului pentru Pace al Fortelor Militare NATO. Pentru acest lucru, Republica Moldova ar trebui sa-si modifice legea suprema care stipuleaza un statut de neutralitate pentru aceasta tara.

Pas inainte spre structurile Aliantei

Republica Moldova a fost acceptata la Initiativa Consolidarii Capacitatilor de Aparare NATO. Decizia a fost luata la Summit-ul NATO, desfasurat la Celtic Manor in tara Galilor, unde participa ministrul Apararii, Valeriu Troenco. „Acest lucru inseamna ca Alianta ne poate oferi asistenta privind analizarea capacitatilor noastre curente de aparare si identificarea domeniilor care trebuie dezvoltate”, a spus ministrul Apararii. In Tara Galilor, Valeriu Troenco a avut o serie de intrevederi cu omologii din alte state, in cadrul carora a discutat despre intensificarea cooperarii bilaterale in domeniul militar. Totodata, la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic a fost lansata Platforma de Interoperabilitate, initiativa ce vizeaza interactiunea eficienta dintre militarii diferitelor tari in cadrul operatiunilor. Potrivit ministrului Apararii, Valeriu Troenco, Platforma de Interoperabilitate va acorda o atentie sporita domeniului de educatie și instruire. „Academia Militara „Alexandru cel Bun” se afla, la moment, in proces de transformare a programelor de studii, iar Alianta ne sustine in acest sens prin Programul invatamântului Sporit in domeniul Apararii. Totodata, Armata Nationala beneficiaza de instruire in cadrul exercitiilor militare desfasurate de Alianta Nord-Atlantica”, a mentionat ministrul Apararii.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *