Marinuta: Romaria ar putea fi santajata de Rusia pe spatele Republicii Moldova

de | feb. 14, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Romania ar putea fi santajata de Rusia prin intermediul unor state terte, asa cum este Republica Moldova, prin tergiversarea reglementarii dosarului transnistrean, este de parere ministrul Apararii de la Chisinau, Vitalie Marinuta, interviat de Radio Romania Actualitati si preluat in presa centrala de la Bucuresti. Totodata, oficialul de peste Prut afirma ca amplasarea elementelor scutului […]

Vitalie marinutaRomania ar putea fi santajata de Rusia prin intermediul unor state terte, asa cum este Republica Moldova, prin tergiversarea reglementarii dosarului transnistrean, este de parere ministrul Apararii de la Chisinau, Vitalie Marinuta, interviat de Radio Romania Actualitati si preluat in presa centrala de la Bucuresti. Totodata, oficialul de peste Prut afirma ca amplasarea elementelor scutului antiracheta american in Romania va conduce si la sporirea securitatii aeriene a Republicii Moldova. Acesta a mai vorbit despre cooperarea din Republica Moldova si NATO si posibilitatea Chisinaului de a adera la acest bloc militar in viitor. Va prezentam in continuare forma integrala a interviului:

R: Care este pozitia Dvs. in privinta crearii batalionului mixt romano-moldav si in privinta posibilitatii unui contingent moldovenesc in Afgansistan?

Vitalie Marinuta: In 2002 a existat initiativa crearii unui batalion mixt in cadrul Politicii Europene Comune de Securitate si Aparare. Actualmente, initiativa este dezbatuta in Ministerul Apararii. Noi facem o revizuire a posibilitatilor si capacitatilor armatei nationale. Dupa 2002 nu s-a facut nimic pentru implementare. La moment urmeaza sa discutam si in dependenta de interesele comune sa adoptam o decizie. Cred ca Republica Moldova trebuie sa participe la operatiunile de mentinere a pacii care au statut international si mandatul ONU. Dar o asemenea decizie poate fi luata doar de parlament, dupa o discutie deschisa cu societatea civila. Cred ca ar fi benefic ca militari profesionisti sa participe la asemenea operatiuni de mentinere a pacii. In acest fel vom arata partenerilor nostri ca intr-adevar contribuim la securitatea regionala si internationala.

R: In calitatea dumneavoastra de militar, credeti ca cea mai buna solutie pentru securitatea Republicii Moldova este neutralitatea?

Vitalie Marinuta: Consider ca este necesar de facut un studiu de fezabilitate, de studiat toate pericolele in adresa securitatii Republicii Moldova, lucru care nu s-a facut pana acuma. Iar in momentul in care vom avea acest studiu, cand problema va fi discutata in societate, sa luam o decizie. Structura politico-militara strategica in regiune se schimba, iar daca se va dovedi ca ce mai buna solutie este neutralitatea, atunci ea trebuie pastrata. Dar neutralitatea costa. Multi cred ca neutralitatea consta in neaderarea la blocuri militare, neparticiparea la operatiuni militare, dar uita ca neutralitatea mai inseamna, in caz de pericol, ca trebuie sa te aperi singur. Cred ca dupa ce va fi efectuat acest studiu al pericolelor, analiza strategica a apararii, va fi discutata si problema neutralitatii. Dar atata timp cat in Constitutie este stipulat ca suntem tara neutra, noi trebuie sa activam in conformitate cu legea suprema.

R: Ce influenta credeti ca are asupra Moldovei amplasarea elementelor scutului antiracheta in Romania?

Vitalie Marinuta. Pana la acest moment, in Republica Moldova nu exista o pozitie oficiala in acest sens. Personal consider ca instalarea elementelor scutului este o problema de talia marilor puteri, precum SUA, Rusia, iar Republica Moldova nu are potentialul politic, diplomatic, militar de a influenta aceasta decizie. Din punct de vedere pur militar, cred ca Moldova nu va avea de suferit. In acest moment, Romania nu poate fi tinta pentru Iran, pentru ca nu are capacitati de a lansa un atac atat de departe. Chiar daca, ipotetic, ar avea asemenea posibilitati in viitor, conform caracteristicilor tactice ale scutului, aceste rachete (care ar putea ataca din partea Iranului n.red) vor fi interceptate departe de teritoriul Moldovei si al Romaniei. In plus, odata cu instalarea scutului, securitatea aeriana a Romaniei se va extinde mai departe decat hotarele terestre si, in acest caz, consider ca Republica Moldova ar putea sa aiba si de castigat. Din punct de vedere politic, noi cunoastem deja care este pozitia Moscovei si consider ca Rusia ar putea sa santajeze Romania prin tarile terte, cum este Republica Moldova si sa apese pe rana dureroasa – conflictul transnistrean, tergiversand solutionarea acestuia. Aceasta situatie ar fi inca un motiv de a mentine trupele pe teritoriul Republicii Moldova, precum si status quo-ul in reglementarea conflictului. Trebuie sa ne aducem aminte si de doctrina militara a Rusiei privind protectia cetatenilor peste hotare si sa ne punem unele intrebari.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *