Gazprom va extrage gaze în Marea Nordului, aceasta fiind una dintre primele iniţiative de producţie ale grupului rus în vestul Europei, în conformitate cu un acord încheiat cu grupul german BASF, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Gazprom ocupa Marea Nordului

Gazprom ocupa Marea Nordului

Gazprom va extrage gaze în Marea Nordului, aceasta fiind una dintre primele iniţiative de producţie ale grupului rus în vestul Europei, în conformitate cu un acord încheiat cu grupul german BASF, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Gazprom va deţine participaţii la exploatări de gaze din Marea Nordului operate de divizia Wintershall a BASF, au anunţat vineri cele două companii într-un comunicat comun. Totodata, Wintershall va obţine în schimb mai multe participaţii la exploatările zăcământului Urengoi din Siberia, unde compania germană produce deja gaze în colaborare cu Gazprom.
„Parteneriatul constructiv dintre Gazprom şi BASF/Wintershall ne permite să abordăm proiecte ambiţioase, complexe din punct de vedere tehnic”, a declarat preşedintele Gazprom, Alexei Miller.

Ofensiva Gazprom

Surse oficiale Gazprom, citate de mass-media, au subliniat ca strategia de dezvoltare a companiei presupune o „extindere semnificativa” în Europa de Vest pentru a profita de rentabilitatea acestei pieţe. Astfel, luna viitoare, Gazprom va începe să livreze direct gaze în această regiune, printr-o conductă baltică, deşi eforturile de a obţine accesul direct la clienţi au fost zădărnicite de retincenţa unor guverne europene, precum cel german.
Acordul cu BASF vine după ce Gazprom a încheiat o înţelegere cu o altă companie germană, RWE, pentru a înfiinţa companii energetice mixte în Germania, Marea Britanie şi ţările Benelux, precum şi furnizori de gaze naturale.

Atac la Gazprom

Uniunea Europeană încearcă să reducă dependenţa de Gazprom, furnizorul a circa un sfert din necesarul de gaze al Uniunii Europene, considera expertii in domeniu. Potrivit legislaţiei UE, companiile din sectorul energiei trebuie să separe activităţile de producţie de cele de distribuţie, dar Federatia Rusa este împotriva acestei măsuri care va afecta şi Gazprom.
Comisia Europeană investighează totodată activităţile Gazprom în Europa, pentru a vedea dacă sucursalele grupului încalcă legislaţia în domeniul concurenţei. Astfel, recent Comisia Europeana a efectuat inspectii la subsidiarele Gazprom din Europa, in cadrul unei investigatii antitrust de amploare in sectorul gazelor din zece state UE din Europa Centrala si de Est, in care au mai fost perchezitionate companii precum OMV si RWE. ”Credem ca presiunile in crestere asupra Gazprom sunt un factor negativ, atat in privinta pietei cat si a perspectivelor”, potrivit unei note a bancii rusesti de stat VTB Capital. Un oficial al Comisiei Europene a declarat ca inspectiile fac parte din eforturile de reducere a dependentei continentului de gazele rusesti.

Gazoduct strategic

Preşedintele rus Dmitri Medvedev, cancelarul german Angela Merkel şi premierul francez Francois Fillon vor inaugura gazoductul Nord Stream, între Rusia şi Europa Occidentală, la 8 noiembrie 2011, în Germania, a anunţat saptamana trecuta, serviciul de presa al guvernului francez. Pe lângă cei trei lideri, Mark Rutte, premierul olandez, şi Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, vor participa la această inaugurare marţi la 8 noiembrie, ziua de punere în funcţiune a gazoductului.
Nord Stream, cu o lungime de 1.224 de kilometri, ar urma să permită în cele din urmă transportarea a 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Viborg (Rusia) până în oraşul german Greifswald, traversând apele teritoriale ale Rusiei, Finlandei, Suediei, Danemarcei şi Germaniei.
Potrivit expertilor, citati de mass-media, gazoductul este un proiect strategic ce va permite ocolirea ţărilor vecine cu Rusia (n.r.- Ucraina, Belarus) prin care tranzitează esenţialul gazului rusesc destinat Europei.

Turcia nemulţumită

Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a anuntat anterior la CNN-Turk ca tara sa a decis sa nu mai prelungeasca acordul sau cu Rusia, incheiat in urma cu 25 de ani, privind importul de gaz rusesc. Comentariile Turciei la adresa Gazprom au avut loc in conditiile in care grupul a intensificat demersurile de constructie a gazoductului South Stream. Trei mari companii energetice europene, Eni din Italia, EDF din Franta si BASF din Germania, s-au alaturat oficial grupului rus Gasprom ca actionari ai proiectului gazoductului South Stream.
UE promoveaza constructia gazoductului Nabucco, care este sustinuta si de compania turca Botas. Turcia a refuzat sa permita Rusiei sa construiasca South Stream in apele sale teritoriale. in plus, concurenta Rusiei si Uniunii Europene pentru resursele de hidrocarburi din regiunea caspica se intensifica. Rusia furnizeaza, de asemenea, gaz Turciei direct prin conducta Blue Stream, prin Marea Neagra.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *