Marea Neagră: războiul cerealelor de toamnă

de | oct. 16, 2023 | Știri | 0 comentarii

După sistarea acordului pentru exportul de cereale, prin ieșirea Rusiei din acord, potențialul de export al porturilor ucrainene a scăzut cu 40%, a declarat adjunctul șefului guvernului – ministrul infrastructurii Ucrainei, Alexander Kubrakov, citat de mass-media regională. Coridor de export Peste 20 de nave au părăsit porturile ucrainene după ieșirea Rusiei din acordul pentru exportul […]

După sistarea acordului pentru exportul de cereale, prin ieșirea Rusiei din acord, potențialul de export al porturilor ucrainene a scăzut cu 40%, a declarat adjunctul șefului guvernului – ministrul infrastructurii Ucrainei, Alexander Kubrakov, citat de mass-media regională.

Coridor de export

Peste 20 de nave au părăsit porturile ucrainene după ieșirea Rusiei din acordul pentru exportul de cereale, iar alte 25 au sosit în regiunea Odesa în acest timp „pentru încărcare”, a anunțat șeful adjunct al guvernului – ministrul infrastructurii Ucrainei, Alexander Kubrakov.

„Până în prezent, 21 de nave au folosit acest coridor de export (așa-numitul coridor temporar) și 25 de nave au intrat în porturile de încărcare”, a scris Kubrakov pe Facebook. În același timp, după cum a raportat Kubrakov, după sistarea acordului pentru exportul cereale, potențialul de export al porturilor ucrainene a scăzut cu 40%.

În urma refuzului Rusiei, în iulie a acestui an, de a participa la un nou acord pentru cereale care ar fi asigurat exportul în siguranță a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, Forțele Navale ale Forțelor Armate Ucrainene au anunțat pe 10 august „coridoare temporare” în Marea Neagră. pentru navele comerciale care navighează din sau către porturile Cernomorsk, Odesa și Yujny. Totodată, Kievul a avertizat că pe traseu rămâne o amenințare militară și pericolul minelor marine.

Rute de solidaritate

La începutul lunii octombrie, prim-ministrul Ucrainei Denis Șmigal a declarat că țara consumă doar 25% din recolta de cereale recoltate și intenționează să exporte restul de 75%, inclusiv prin țările europene. El a indicat că Kievul se așteaptă să asigure exporturile prin „rute de solidaritate” din UE, extinzând capacitățile porturilor de pe Dunăre și „noi coridoare de cereale”. După cum a raportat Ministerul Infrastructurii Ucrainei, produsele agricole și minereul de fier sunt de asemenea exportate prin „coridorul alternativ al cerealelor” din Marea Neagră. Potrivit site-ului de știri despre industria minieră și metalurgică Centrul GMK, de la jumătatea lunii august, aproape 90 de mii de tone de produse metalice și peste 172 de mii de tone de materii prime de minereu de fier au fost exportate, în special în China, Egipt și Spania.

Acordul pentru exportul de cereale – un acord privind un coridor pentru navele care transportă cereale ucrainene încheiat în iulie 2022 – a încetat pe 18 iulie. În acest sens, Ministerul rus al Apărării a anunțat că de la miezul nopții, începând cu 20 iulie, Moscova va considera toate navele care călătoresc în porturile ucrainene de la Marea Neagră drept transportatori de mărfuri militare, iar țările pavilionului unor astfel de nave vor fi considerate implicate în conflict de partea Kievului.

Avertisment britanic

Regatul Unit acuză Rusia că intenționează să atace navele civile din Marea Neagră prin intermediul minelor marine pentru a preveni exportul de cereale ucrainene, transmite AFP.

„Informaţiile serviciilor(…) sugerează că Rusia încearcă să vizeze nave civile care folosesc coridorul umanitar din Ucraina pentru a perturba exportul de cereale ucrainene”, a scris Ministerul de Externe britanic într-un comunicat.

Rusia „cu siguranţă va dori să evite scufundarea în mod deschis a navelor civile şi va învinovăţi în mod fals Ucraina pentru orice atac”, se spune în comunicat.

Informațiile din comunicat „demonstrează dispreţul total al lui Putin faţă de vieţile civile şi de nevoile celor mai vulnerabili din lume”, în timp ce mai multe ţări africane depind de agricultura ucraineană pentru aprovizionarea cu cereale, a denunţat şeful diplomaţiei britanice James Cleverly, citat în comunicat de presă.

Prin publicarea acestor informații, „Regatul Unit doreşte să denunţe tacticile ruseşti şi să prevină un astfel de incident”, afirmă Londra, adăugând „că lucrează cu Ucraina şi alţi parteneri pentru a pune în aplicare măsuri de îmbunătăţire a siguranţei transportului maritim”.

Rusia, monitorizare activă

Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Regatul Unit a desfășurat resurse de informații pentru a monitoriza activitatea Rusiei în Marea Neagră.

„Aceste capacităţi ne vor ajuta să atribuim şi să denunţăm în viitor orice atac rusesc împotriva infrastructurii civile sau a navelor”, avertizează Ministerul britanic al Afacerilor Externe.

Potrivit Regatului Unit, de la retragerea din acordul referitor la exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră în iulie, Rusia a distrus 130 de infrastructuri portuare din Ucraina şi 300.000 de tone de cereale.

În septembrie, Regatul Unit a acuzat forțele ruse că au încercat să distrugă folosind rachete o navă cargo civilă aflată sub pavilion liberian acostată în portul ucrainean Odesa, la sfârșitul lunii august.

Din timpul verii, numărul atacurilor în Marea Neagră a crescut de ambele părţi. Rusia, în special, şi-a intensificat bombardarea infrastructurii de transport a Ucrainei.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri