Marea Neagră, pe agenda comună română-americană

de | apr. 20, 2023 | Știri | 0 comentarii

Ministrul român al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat, în timpul discuțiilor cu  ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina și necesitatea susținerii partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova și Georgia. În acest context, oficialul român a salutat eforturile […]
foto MAPN

foto MAPN

Ministrul român al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat, în timpul discuțiilor cu  ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, în contextul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina și necesitatea susținerii partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova și Georgia. În acest context, oficialul român a salutat eforturile întreprinse la nivelul Administrației şi ale Congresului Statelor Unite ale Americii în ceea ce privește elaborarea unei strategii americane la Marea Neagră.

Parteneriat strategic

Ministrul Tîlvăr a transmis aprecieri față de angajamentul SUA pentru securitatea regiunii, prin creșterea prezenței militare în România și prin sprijinirea deciziilor la nivel aliat pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare pe întregul flanc estic al Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a primit joi, 20 aprilie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, vizita ambasadoarei SUA la București, Kathleen Kavalec.

În deschiderea discuțiilor, ministrul apărării naționale i-a adresat felicitări diplomatului american pentru preluarea portofoliului de ambasador în România și a exprimat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării în domeniul apărării în baza Parteneriatului Strategic, menționând că relația bilaterală a țării noastre cu Statele Unite rămâne o prioritate strategică constantă a politicii de apărare națională.

Agenda discuțiilor a abordat concluziile vizitei ministrului apărării naționale în SUA, precum și perspectivele de cooperare în plan bilateral, inclusiv contribuția la demersurile comune de consolidare a securității euro-atlantice în cadrul  NATO.

Pe parcursul întâlnirii, demnitarul român a reliefat importanța colaborării la nivel operațional, instruirea în comun contribuind la creșterea interoperabilității între forțele armate ale celor două țări.

SUA, semnal diplomatic

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a primit din partea secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, o scrisoare de mulţumire pentru organizarea cu succes de către România şi pentru rezultatele celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, la Bucureşti, context în care înaltul oficial american subliniază importanţa pe care SUA o acordă eforturilor comune de consolidare a securităţii regiunii Mării Negre.

În scrisoare, şeful diplomaţiei americane exprimă aprecierea pentru discuţiile de substanţă dintre cei doi înalţi oficiali cu prilejul convorbirii telefonice din 6 martie, subliniind eforturile comune pentru sprijinirea Ucrainei, în contextul complex de securitate generat de agresiunea Rusiei, respectiv necesitatea consolidării rezilienţei partenerilor vulnerabili din regiune, precum Republica Moldova, precizează MAE.

De asemenea, secretarul de stat Blinken subliniază aprecierea pentru găzduirea unei reuniuni substanţiale a Dialogului Strategic, pentru rezultatele acesteia, precum şi pentru amplitudinea şi profunzimea relaţiei bilaterale româno-americane, evidenţiind premisele excelente pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, rezultate în urma celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic din 14 martie, în domenii de interes major, precum securitate, economie, energie, justiţie şi afaceri interne, precum şi la nivel de contacte interumane („people-to-people”).

A opta sesiune

Delegaţia României la cea de-a opta sesiune a Dialogului Strategic România-SUA din 14 martie a fost condusă de Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, iar de partea americană de Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice. De asemenea, au mai participat reprezentanţi de rang înalt şi experţi din instituţiile româneşti cu atribuţii în domeniu, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării, precum şi oficiali americani de rang înalt din partea Departamentului de Stat, Departamentului Apărării şi Departamentului Comerţului.

La finalul celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic între România şi SUA, cele două delegaţii au adoptat o declaraţie comună.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *