Marea Neagra, militarizata de Moscova

, , , ,
 

Kremlinul arunca in lupta port-elicopterele Mistral

Kremlinul arunca in lupta port-elicopterele Mistral

Federatia Rusa intentioneaza sa isi consolideze Flota militara a Marii Negre, cu baza in portul Sevastopol din peninsula Crimeea, cu doua fregate si trei submarine pana in anul 2015, a anuntat recent un inalt oficial militar din Statul Major al Flotei ruse, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Amiralul rus a comentat informatiile din mass-media locala, conform carora Rusia planuieste dotarea Flotei militare a Marii Negre cu doua corvete si trei submarine. RIA Novosti noteaza ca modelele de fregate ce vor fi achizitionate sunt vase de lupta de talie medie, mai bine inzestrate decat corvetele, care sunt vase mici, utilizate pentru misiuni in zona de coasta. “Zona de actiune a Flotei ruse a Marii Negre cuprinde intreaga regiune a Mediteranei. Mai mult, vasele Flotei Marii Negre sunt angajate in operatiuni anti-piraterie in cornul Africii. Misiunile in largul marii nu pot fi indeplinite decat de fregate dotate cu armament universal”, a explicat responsabilul rus.
Reamintim ca Flota rusa a Marii Negre are termen sa paraseasca baza de la Sevastopol in mai 2017, cand expira acordul pe 20 de ani cu Republica Ucraina. Prezenta acesteia in Peninsula Crimeea a provocat grave conflicte diplomatice intre Moscova si Kiev. Federatia Rusa doreste prelungirea temenului de stationare a flotei sale, insa autoritatile actuale de la Kiev exclud aceasta posibilitate. Republica Autonoma Crimeea, unde se afla portul militar Sevastopol, este considerata o zona strategica in Marea Neagra, peninsula fiind populata majoritar de etnici rusi, colonizati dupa 1944, cand populatia tatara a fost deportata de autoritatile URSS.

Nave franceze

Anuntul vine la scurt timp dupa ce autoritatile franceze au recunoscut ca Parisul analizeaza o noua cerere din partea Rusiei in care se specifica ca Moscova doreste sa achizitioneze patru nave de proiectie a fortelor si comandament (BPC) din clasa Mistral, in loc de una, asa cum era prevazut anterior. ”Nu va mai fi un BPC, ci patru” cerute de catre Rusia, si Franta este ”pe cale sa examineze aceasta noua cerere”, a declarat luni Jacques de Lajugie, director international al Directiei generale pentru armament (DGA) din Ministerul francez al Apararii. El a amintit de asemenea ca cererea este una tehnica a Statului major rus si pana in prezent nu a fost formulata si la nivel politic. Franta si-a dat acordul anterior pentru vanzarea doar a uneia din aceste nave puternice, care pot transporta elicoptere si tancuri de asalt, a mai spus de Lajugie. El a mai adaugat ca un raspuns la aceasta noua cerere ar putea veni “in urmatoarele saptamani” si va fi formulata de catre cele mai inalte cercuri conducatoare de la Paris. Perspectiva unei astfel de vanzari a unui BPC Rusiei a provocat preocupare din partea Georgiei, a statelor baltice si a unor parlamentari americani. Pretul unei astfel de nave de razboi port-elicopter ajunge pana la 800 de milioane de dolari.

Strategie regandita

Planurile SUA de a mobiliza elemente ale unui scut antiracheta in Romania vor determina anumite ajustari in rolul Flotei Ruse a Marii Negre, a declarat presedintele comisiei de politica maritima nationala din Consiliul Federatiei, citat de Interfax. “Flota Marii Negre indeplineste o serie de functii privind protejarea intereselor Federatiei Ruse si ale aliatilor nostri in acea regiune. Si orice schimbari ale potentialului militar al altor tari acolo vor necesita si ajustarea sarcinilor noastre”, a declarat Viaceslav Popov, fost comandant al Flotei Ruse Nordice. “Acesta este un proces natural si nu ar trebui trasa nici o concluzie politica de aici”, a spus el. “Daca aceasta (mobilizarea de elemente ale scutului antiracheta) are loc, sarcinile Statului Major, Comandamentului Central al Marinei si comandantului flotei vor fi modificate in consecinta. Ele ar trebui sa raspunda situatiei care se schimba”, a spus Popov. “Luand in considerare lungimea granitelor noastre maritime si marimea zonei noastre economice exclusive si a platoului continental, marina se confrunta cu o provocare uriasa de a apara interesele nationale ale Rusiei la nivel maritim”, a declarat el.

Regimul stramtorilor

Recent serviciul de presa al Ministrului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse anunta ca a avut loc o discutie telefonica dintre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov si secretarul de Stat al SUA, Hilary Clinton. Potrivit sursei citate, in cadrul convorbirii partile au discutat, pe langa alte subiecte, planurile SUA de instalare a elementelor sistemului antiracheta in tarile Europei de Est, in legatura cu intentiile Romaniei de a plasa pe teritoriul sau scutul antiracheta. Lavrov a mentionat in discutia cu Clinton ca trebuie sa se porneasca de la intelegerile la care au ajuns presedintii celor doua parti cu privire la petrecerea unei analize comune a pericolelor si a riscurilor de proliferare a rachetelor. De asemenea, ministerul rus de Externe anunta ca, anterior, in legatura cu planurile SUA de a instala sisteme antiracheta in Romania, Rusia a amintit Washingtonului despre Conventia de la Montreux, care limiteaza trecerea navelor militare prin stramtorile Marii Negre, care a fost semnata si de Romania.
Conventia privind regimul stramtorilor Marii Negre a fost adoptata la conferinta din Elvetia din luna iulie 1936, la care au luat parte URSS, Turcia, Marea Britanie, Franta, Bulgaria, Romania, Grecia, Iugoslavia, Australia si Japonia. Acest document prevede instituirea unui regim de aflare a navelor maritime in Marea Neagra.

Scut naval

Cea mai costisitoare optiune de aparare americana antiracheta, care ar putea constitui “o capacitate de raspuns in caz de criza”, include mobilizarea unor nave in Marea Neagra, in apropiere de Romania, se arata intr-un studiu al Biroului pentru Buget al Congresului american (CBO), citat de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Reamintim ca o prima optiune propusa de Departamentul Apararii, ca parte a eforturilor de protejare a Statelor Unite si a aliatilor sai, consta in amplasarea permanenta a zece interceptoare terestre in zone din Polonia, un radar cu raze X in Cehia si un alt radar cu raze X intr-o zona ce urmeaza sa fie determinata, posibil in Azerbaidjan. Conform planurilor actuale, sistemul ar trebui sa fie finalizat si amplasat pana in 2013, aceasta optiune putand costa intre noua si 13 miliarde de dolari.

Optiune maritima

O alta varianta, considerata cea mai scumpa, care ar costa Statele Unite intre 18 si 22 de miliarde de dolari, se refera la o aparare maritima, prin utilizarea de nave din marina americana dotate cu sistem de aparare antiracheta Aegis, cuprinzand interceptoare de tip SM-3 Block IIA, care sunt preconizate sa intre in componenta flotei in jurul anului 2015. Aceste nave ar presupune mentinerea a doar trei baze, in nord-vestul Marii Negre, in apropiere de Romania, in nordul Marii Adriatice, aproape de tarmul Italiei, respectiv in Marea Baltica, la nord de Polonia, si ar fi sprijinite de radare mobile cu raze X in Azerbaidjan si Qatar.
CBO a selectat aceste locatii pentru a minimiza numarul de baze care ar fi necesar pentru a apara o arie europeana aproximativ egala cu cea acoperita de celelalte optiuni. Estimarea costului acestei variante se bazeaza pe supozitia ca acest sistem ar fi folosit ca o aparare permanenta, necesitand operatii continue si suficiente nave pentru a mentine cele trei baze pe termen nedefinit. Aceasta optiune ar putea de asemenea reprezenta o viitoare capacitate de raspuns in caz de criza, daca nici un sistem specializat de aparare antiracheta nu ar fi amplasat in Europa.

Optiune terestra

O alta optiune, costand intre noua si 13 miliarde de dolari, vizeaza interceptoare terestre, de tip SM-3 Block IIA, operabile din lansatoare mobile, la doua baze americane deja existente: baza aeriana de la Ramstein, din Germania, si cea de la Incirlik, din Turcia. Monitorizarea ar fi asigurata prin radare mobile cu raze X din Azerbaidjan si Qatar. Sistemul ar trebui sa fie disponibil in jurul anului 2015. In legatura cu aceasta ipoteza de aparare, CBO mentioneaza posibilitatea de imbunatatire a capacitatii de aparare a Europei impotriva rachetelor balistice intercontinentale prin adaugarea unei locatii de interceptare in Polonia si a alteia in Romania, in plus fata de cele din Germania si Turcia. Aceste suplimentari ar mari semnificativ aria de acoperire, desi, chiar si in acest caz, unele zone din Europa (sudul Italiei si al Peninsulei Iberice) ar ramane vulnerabile.
Ultima ipoteza vizeaza interceptoare terestre de energie cinetica, operabile din lansatoare mobile, la cele doua baze americane existente, Ramstein si Incirlik, sustinute de radare mobile cu raze X din Azerbaidjan si Qatar. Luand in considerare actualul program de dezvoltare a acestor interceptoare, sistemul nu ar putea fi disponibil probabil inainte de 2018. Aceasta optiune ar costa intre zece si 14 miliarde de dolari.

Amenintari strategice

Studiul subliniaza totusi faptul ca nici una dintre aceste ipoteze, asa cum au fost ele concepute, nu ar putea apara toate capitalele tarilor europene din cadrul NATO impotriva tuturor tipurilor de racheta care le-ar putea ataca. Ankara, capitala Turciei (stat membru NATO) se afla in raza de actiune a rachetei Shahab-3A si alte trei capitale ale unor state membre NATO (Ankara, Atena, Grecia si Bucuresti, Romania) se afla in raza de actiune a rachetei de tip Ashura. A doua, a treia si a patra optiune ar putea apara orasele mentionate impotriva acestor amenintari, dar prima optiune nu ar acoperi Ankara.
Potrivit CBO, exista in prezent doua tipuri de amenintari: unul privind “amenintarile pe termen scurt” si altul vizand “amenintari viitoare potentiale”. In cadrul primului tip, rachetele pe care Iranul le-a testat sau pretinde ca le-a construit, adica Shahab-3, Shahab-3A si Ashura, au o raza de actiune de aproximativ 2.000 de kilometri sau mai putin si pot atinge partea sud-estica a Europei, inclusiv zone din Bulgaria, Romania si Grecia. Amenintarile potentiale sunt legate de rachetele pe care Iranul le-ar putea construi sau obtine, cum ar fi rachetele balistice cu raza medie de actiune, pe baza de combustibil lichid, cu o raza de aproximativ 5.000 de kilometri, si rachetele balistice intercontinentale, pe baza de combustibil lichid sau solid, cu raze de actiune de aproximativ 18.000 si respectiv 12.000 de kilometri. Toate aceste rachete ar putea atinge orice zona din Europa, iar modelul rachetelor intercontinentale ar putea atinge si Statele Unite.

Razboi KGB

Flota militara rusa a Marii Negre are in dotare arme de distrugere in masa, inclusiv arme nucleare, se arata intr-un raport al organizatiei ultranationaliste „Congresul ucrainenilor din Crimeea”, dat publicitatii saptamana trecuta, si citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Documentul citat solicita autoritatilor de la Kiev sa instituie un control „extrem de riguros” asupra armamentului din dotarea navelor si trupelor de infanterie marina, subordonate Flotei militare ruse a Marii Negre. „Nu credem ca exista vreun expert astazi care s-ar incumeta sa afirme in deplina cunostinta de cauza ca in arsenalele bazei navale ruse din Sevastopol nu exista arme de distrugere in masa, a caror prezenta pe teritoriul ucrainean este interzisa de acordurile interguvernamentale intre Moscova si Kiev”, a declarat autorul raportului Bogdan Moroz, liderul filialei din Sevastopol a „Congresului ucrainenilor din Crimeea”, citat de mass-media locala. In opinia sa, absenta unui control din partea institutiilor de stat ale Ucrainei asupra cantitatii, tipului si conditiilor de depozitare ale armamentului din dotarea Flotei Rusiei din Crimeea „ascunde un mare pericol la adresa locuitorilor Sevastopolului2. El considera, de asemenea, ca trenarea inventarierii complete a intregului patrimoniu al flotei ruse aduce un prejudiciu sensibil nu doar Sevastopolului, ci si Ucrainei.

Transfer strategic

Surse oficiale din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federatiei Ruse, citati de mass-media rusa, au confoirmat retragerea tuturor ofiterilor serviciului rus de securitate, detasati pe langa Flota Rusa a Marii Negre, stationata in Crimeea. Conform surselor citate, structura FSB din Sevastopol a fost transferata in portul rusesc Novorosiisk, potrivit Strategiei de dezvoltare strategica a FSB pentru perioada 2010-1014, adoptata anul trecut de autoritatile ruse. La randul lor, oficialii Flotei rusesti au declarat ca nu vor permite accesul ofiterilor Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la bordul navelor militare rusesti, urmand ca aceasta sarcina sa cada in totalitate sub jurisdictia organelor de contrainformatii militare ale Federatiei Ruse.
Reamintim ca anterior seful (SBU), Valentin Nalivaicenko, declara, intr-un interviu acordat BBC ca ofiterii SBU trebuie sa paraseasca Ucraina pana la sfarsitul anului 2009. De asemenea, el precizaca ofiterii FSB din cadrul Flotei ruse din Marea Neagra, desfasoara activitati „importante” de spionaj impotriva autoritatilor statului ucrainean. Valentin Nalivaicenko sublinia ca potrivit legislatiei ucrainene, subunitatile de contraspionaj militar ale Serviciului ucrainean de securitate din Sevastopol si Simferopol sunt responsabile pentru securitatea marinarilor rusi. Anterior, intr-un interviu pentru publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta, Nalivaicenko, fost cadru al serviciului secret sovietic KGB, spunea ca Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), este decis sa ceara Moscovei sa-si retraga toate unitatile FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB) care actioneaza in Crimeea la Sevastopol. Oficialul ucrainean a mai declarat ca “angajati ai FSB actioneaza in Crimeea de pe teritoriul bazei navale ruse din Sevastopol, in baza unui protocol intre SBU si Ministerul Securitatii Rusiei de la acea vreme”. In conformitate cu protocolul amintit, “angajatii FSB urmau sa se ocupe exclusiv de securitatea obiectivelor Flotei Rusiei din Marea Neagra”.

Rivalitatea KGB

Seful (SBU), Valentin Nalivaicenko, citat de mass-media ucraineana, a mai declarat ca Ucraina este decisa sa asigure cu forte proprii securitatea tuturor obiectivelor inchiriate in Sevastopol de Flota militara a Federatiei Ruse. “In acest moment, am creat o puternica subunitate de contrainformatii, care actioneaza atat la Sevastopol, cat si la Simferopol (centrul administrativ al Republicii Autonome Crimeea), precum si in alte localitati din peninsula. Ucraina este capabila sa asigure prin forte proprii securitatea bazei navale rusesti din Sevastopol, din perspectiva tuturor amenintarilor posibile. Imediat ce am pus pe picioare aceasta subunitate de contrainformatii, am si instiintat partea rusa, pentru a o determina sa-si retraga structurile FSB din Crimeea”, a argumentat Nalivaicenko, reiterand ca Ucraina nu mai doreste sa aiba pe teritoriul sau servicii secrete straine. Directorul SBU spera ca acest lucru sa se intample cat mai repede posibil. In interviul din Nezavisimaia Gazeta, el afirma ca in cazul in care va ajunge la un acord cu FSB, SBU intentioneaza sa desfasoare in 2010 manevre antiteroriste pe teritoriul bazei inchiriate de Flota rusa din Sevastopol, pentru ca omologii rusi sa se convinga de faptul ca trupele speciale operative ale SBU, “Alfa”, sunt capabile sa-i protejeze pe marinarii rusi. “In caz de nevoie si cu arma in mana”, mai spune el. De asemenea, el a mai declarat ca plecarea ofiterilor Serviciului rus de securitate nu se va tranforma intr-un nou scandal ruso-ucrainean.

Militarizare cu repetitie

Rusia isi va consolida capacitatile de aparare mobilizate in “regiunea sudica” a tarii, inclusiv flota Marii Negre, a declarat, intr-un interviu aparut in publicatiile militare rusesti, generalul Vladimir Popovkin, ministru adjunct al Apararii, insarcinat cu inarmarea. Generalul rus, considerat un apropiat al Kremlinului, a afirmat ca, dupa o analiza amanuntita a “rezultatului conflictului din Osetia de Sud”, Ministerul Apararii a propus o serie de masuri pentru cresterea numarului de miltiari in regiunea de sud a tarii, precum si a flotei Marii Negre. El a spus ca fortele terestre vor fi dotate cu sisteme noi de lansare multipla de rachete si echipamente de recunoastere, in timp ce proviziile de arme si echipament militar vor creste la nivel general.
Popovkin a precizat ca unitatile navale din Flota rusa a Marii Negre vor fi dotate cu noi submarine electrice diesel Lada Project 677, versiuni modernizate de submarine de clasa Varsavianka, sisteme mobile de rachete de coasta Bal-U, precum si un numar de nave capitale. El a reiterat angajamentul partii ruse de a sprijini Republica Abhazia in dezvoltarea unei „flote eficace” pentru combaterea „pirateriei georgiene”, subliniind ca marina abhaza va fi dotata cu noi nave de patrulare pentru protejarea coastei si a liniilor de comunicatie maritima.
In legatura cu fortele aeriene ale Flotei militare ruse din Marea Neagra, el a declarat ca va fi finalizata modernizarea avioanelor de vanatoare MiG-29 Fulcrum, avioanele de atac la sol Su-25 Frogfoot si elicopterele militare Mi-28H Night Hunger, iar in acelasi timp vor fi furnizate noi avioane militare (inclusiv Su-27SM, Su-30MK-2) si elicoptere de lupta (inclusiv Ka-52, Mi-28N, Mi-24M si Mi-8MTB5), capabile sa sustina actiunile navale din Marea Neagra. El nu a exclus posibilitatea ca fortele de aparare aeriana care protejeaza bazele militare navale din Novorosiisk si regiunea abhaza sa fie dotate cu sisteme de rachete aer-sol Pantsir-S modernizate.
Mass-media rusa a speculat in mod repetat ca Moscova analizeaza posibilitatea infiintarii unor baze militare navale permanente in Yemen, Siria and Libia. Oficiali militari rusi au confirmat pentru mass-media locala ca Moscova ar putea sa-si construiasca o prezenta permanenta in Marea Mediterana, pentru a compensa posibila pierdere a Sevastopolului. Aceasta masura completeaza recenta semnare a unui acord cu autoritatile abhaze privind mentinerea pe teritoriul republicii caucaziene a unei baze militare navale rusesti pentru o perioada de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire.

Baza antiterorista

Oficialii ucraineni si expertii Centrului de analiza politica de la Kiev propun ca baza Flotei militare ruse la Marea Neagra, din portul crimeean Sevastopol, situata in sudul fostei republici sovietice, sa se transforme, dupa expirarea contractului cu Federatia Rusa in 2017, intr-un centru antiterorist international. „Propunerea (…) in ceea ce priveste baza navala de la Sevastopol a Flotei ruse la Marea Neagra este ca aceasta sa se transforme intr-un centru international, sub egida ONU, care sa se ocupe de combaterea contrabandei, a imigratiei clandestine, a traficului de fiinte umane si a terorismului” a declarat saptamana trecuta, in cadrul unei mese rotunde Mihail Paskov, directorul programelor internatioanle in cadrul „Centrului Aleksandr Razumkov”. Expertul ucrainean a subliniat ca infiintarea unui centru antiterorist la Sevastopol nu contravine Constitutiei ucrainene si ca acest demers ar fi mai putin dureros pentru Rusia decat retragerea totala a Flotei, apreciind totodata ca o astfel de posibilitate ar putea constitui o baza de compromis intre cele doua tari.
Flota militara rusa din Marea Neagra, are principala baza in portul Sevastopol, conform unui acord incheiat intre cele doua tari in 1997, pentru o perioada de 20 de ani, fiind obiectul unor tensiuni permanente intre Kiev si Moscova. Tensiunile s-au accentuat dupa venirea la putere a presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, care a insistat in timpul mandatului sau asupra evacuarii rapide a Flotei ruse din Crimeea, respingand ferm ideea prelungirii termenului de stationare a acesteia si dupa 2017.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *