Marea Neagra, lovita de cursa inarmarilor

, , , , , , ,
 
Kremlinul arunca in lupta port-elicopterele Mistral

Kremlinul arunca in lupta port-elicopterele Mistral

Autoritatile georgiene au inaugurat cel mai recent sistem radar destinat supravegherii zonei de coasta a statului pontic, fiind al patrulea radar de productie americana instalat de regimul de la Tbilisi dupa razboiul ruso-georgian din august 2008, in urma caruia Federatia Rusa si alte state au recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud. Ambasadorul SUA la Tbilisi, John Bass, a participat la ceremonia de inaugurare din localitatea Gonio, situata pe malul Marii Negre, in republica autonoma Adjaria (n.r.-sudul Georgiei), declarand ca “este vorba de o investitie a noastra pe termen lung care va ajuta paza de coasta sa apere frontierele tarii cu scopul de a pune capat traficului cu persoane si a celui cu arme”. “Construind acest radar, SUA si-au reafirmat angajamentul privind garantarea securitatii Georgiei si a populatiei sale” a mai declarat diplomatul american, citat de mass-media locala. Potrivit surselor citate, constructia sistemului radar si a infrastructurii aferente a necesitat investitii de peste un milion de dolari SUA, noul radar fiind compatibil cu sistemul de protectie a coastelor maritime implementat de autoritatile georgiene. Surse militare georgiene au declarat in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS ca noul radar, a carui raza de actiune acopera in intregime zona de coastra controlata de regimul separatist abhaz, va sprijini eforturile autoritatilor georgiene de combatere a traficului naval ilegal catre porturile abhaze.
Decizia georgiana de consolidare a controlului traficului naval a fost criticata de catre autoritatile Republicii Abhazia, liderul regimului de la Suhumi, Serghei Bagapsh, amenintand cu riposta militara impotriva incercarilor georgiene de abordare si controlare a navelor care se indreapta catre porturile abhaze.

Sperietoarea Mistral

Franta si Rusia au inceput ieri “negocieri exclusive” pentru achizitionarea de catre Moscova a patru nave de razboi franceze de tip Mistral, a afirmat presedintele francez Nicolas Sarkozy, in cadrul unei conferinte de presa de la Paris, la care a participat si omologul sau rus, Dmitri Medvedev. Anuntul sec al liderului francez vine la scurt timp dupa ce Jacques de Lajugie, director international al Directiei generale pentru armament (DGA) din Ministerul francez al Apararii, a confirmat ca Franta va vinde Federatiei Ruse patru nave de razboi tip Mistral, fiind initiate negocieri si pentru alte categorii de armament naval ofensiv si defensiv, inclusiv nave antisubmarin si de patrulare.
Conform unor surse militare, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, pretul final unei astfel de nave de razboi, care poate juca rolul atat de port-elicopter, cat si nava de comanda si transport, depaseste suma de 700 de milioane de euro. Fiabilitatea navei a fost demostrata de interventia din timpul conflictului din Liban din 2006, cand flota franceza a desfasurat o nava Mistral in regiune pentru a asigura evacuarea cetatenilor straini si coordonarea eforturilor umanitare. Potrivit surselor militare citate, aceste nave au un deplasament de aproximativ 22 de mii de tone cand sunt incarcate, beneficiind de o viteza de 19 mile marine si o raza de actiune de peste 15 mii de kilometrii. Echipajul standard este format din 20 de ofiteri, 80 de subofiteri si marinari, precum si din 20 de persoane din echipajul auxiliar. Mistral poate transporta un desant de 900 de soldati intr-un teatru de razboi similar celui din Marea Neagra, precum si un batalion de tancuri sau mecanizat. Cand este folosit in rolul de port-elicopter, Mistral poate transporta intre 16 si 35 de elicoptere de mai multe tipuri, inclusiv de atac, transport sau destinate lupte antinava sau antisubmarin. Mistral mai poate fi folosita cu deosebit succes si in calitate de centru operational in actiuni militare terestro-aero-navale combinate, dupa cum au demonstrat amplele manevre navale militare franceze din 2008 si 2009, in care Mistral a jucat rolul principal.
Reamintim ca in 2008, autoritatile franceze au incercat sa vanda astfel de nave si Chinei, provocand reactia dura a Statelor Unite si Taiwan-ului, care este amenintat periodic de autoritatile comuniste de la Beijing cu invazia. Totodata, surse oficiale din servicile secrete franceze au declarat ca spioni chinezi au fost implicati in actiuni de spionaj industrial impotriva industriei militare franceze, fiind vizate inclusiv planurile navelor din clasa Mistral.

Temeri regionale

Reamintim ca la sfarsitul anului 2009, ministrii apararii din Letonia, Lituania si Estonia s-au intalnit in capitala letona Riga, pentru a discuta pe marginea consecintelor pe care le are achizitionarea de catre Moscova a navelor franceze model Mistral. Oficialii militari ai celor 3 republici baltice considera ca aparitia in cadrul Flotei Ruse de la Marea Baltica a unei nave de asemenea calibru va inclina decisvi militar-politica din zona estica a acestei mari. ‘Am dezbatut posibilele planuri privind achizitionarea de catre Rusia a unei nave de desant franceze. Fara indoiala, suntem ingrijorati ca prezenta unei asemenea nave la Marea Baltica ar putea modifica situatia privind securitatea in zona’, si-a exprimat temerile ministrul leton al apararii, Imants Viesturs Liegis.
La randul sau, Georgia si-a manifestat ingrijorarea fata de decizia franceza, flota militara rusa, cu baza principala la Sevastopol jucand un rol pivotal in operatiunile militare ruse care au distrus infrastructura militara si civila georgiana. Reamintim ca Flota militara a Marii Negre a debarcat mii de soldati rusi pe coastra georgiana, a blocat sau ocupat principalele porturi maritime ale statului pontic, distrugand minuscula flota georgiana intr-o sangeroasa confruntare in largul portului Poti. Si analistii militari din Romania iau in calcul si varianta in care Rusia va cumpara nave din clasa Mistral si le va integra in Flota militara rusa ancorata in portul ucrainean Sevastopol, inclinand balanta si mai mult in favoarea Moscovei, care dispune deja de cea mai importanta flota militara din Marea Neagra, cu exceptia tangentiala a Turciei.

Riposta georgiana

Surse militare georgiene, citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au declarat ca Tbilisi analizeaza posibilitatea achizitionarii unui numar de nave militare, destinate protejarii tarmului georgian si apelor teritoriale ale republicii caucaziene. Conform acelorasi surse, o importanta delegatie georgiana se va deplasa in Israel pentru a negocia cumpararea unor nave de fabricatie israeliana, model Super Dvora Mk III sau Shaldag, considerate a fi printre cele mai fiabile din lume. Navele din aceste clase si-au dovedit fiabilitatea in timpul campaniilor militare israeliene din Fasia Gaza si Liban, putand atinge o viteza de 50 de noduri. Super Dvora Mk III poate fi inarmata cu tunuri de calibru 25-30 de mm, model Typhoon, precum si cu alte sisteme foc, inclusiv rachete antinava.
Conform surselor militare georgiene, citate de KARADENIZ PRESS, Tbilisi a mai negociat si cu alte state, membre ale NATO, pentru a cumpara nave militare destinate refacerii flotei georgiene, oficialii din aceste state refuzand insa sa antagonizeze Rusia prin vanzarea sau donarea unui astfel de echipament militar,

Flota consolidata

Federatia Rusa intentioneaza sa isi consolideze Flota militara a Marii Negre, cu baza in portul Sevastopol din peninsula Crimeea, cu doua fregate si trei submarine pana in anul 2015, a anuntat recent un inalt oficial militar din Statul Major al Flotei ruse, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Amiralul rus a comentat informatiile din mass-media locala, conform carora Rusia planuieste dotarea Flotei militare a Marii Negre cu doua corvete si trei submarine. RIA Novosti noteaza ca modelele de fregate ce vor fi achizitionate sunt vase de lupta de talie medie, mai bine inzestrate decat corvetele, care sunt vase mici, utilizate pentru misiuni in zona de coasta. “Zona de actiune a Flotei ruse a Marii Negre cuprinde intreaga regiune a Mediteranei. Mai mult, vasele Flotei Marii Negre sunt angajate in operatiuni anti-piraterie in cornul Africii. Misiunile in largul marii nu pot fi indeplinite decat de fregate dotate cu armament universal”, a explicat responsabilul rus.
Anterior, generalul Vladimir Popovkin, ministru adjunct al Apararii, insarcinat cu inarmarea a declarat ca Rusia isi va consolida capacitatile de aparare mobilizate in “regiunea sudica” a tarii, inclusiv flota Marii Negre. Considerat un apropiat al Kremlinului, generalul rus a afirmat ca, dupa o analiza amanuntita a “rezultatului conflictului din Osetia de Sud”, Ministerul Apararii a propus o serie de masuri pentru cresterea numarului de miltiari in regiunea de sud a tarii, precum si a flotei Marii Negre.
Popovkin a precizat ca unitatile navale din Flota rusa a Marii Negre vor fi dotate cu noi submarine electrice diesel Lada Project 677, versiuni modernizate de submarine de clasa Varsavianka, sisteme mobile de rachete de coasta Bal-U, precum si un numar de nave capitale. El a reiterat angajamentul partii ruse de a sprijini Republica Abhazia in dezvoltarea unei „flote eficace” pentru combaterea „pirateriei georgiene”, subliniind ca marina abhaza va fi dotata cu noi nave de patrulare pentru protejarea coastei si a liniilor de comunicatie maritima.
In legatura cu fortele aeriene ale Flotei militare ruse din Marea Neagra, el a declarat ca va fi finalizata modernizarea avioanelor de vanatoare MiG-29 Fulcrum, avioanele de atac la sol Su-25 Frogfoot si elicopterele militare Mi-28H Night Hunger, iar in acelasi timp vor fi furnizate noi avioane militare (inclusiv Su-27SM, Su-30MK-2) si elicoptere de lupta (inclusiv Ka-52, Mi-28N, Mi-24M si Mi-8MTB5), capabile sa sustina actiunile navale din Marea Neagra. El nu a exclus posibilitatea ca fortele de aparare aeriana care protejeaza bazele militare navale din Novorosiisk si regiunea abhaza sa fie dotate cu sisteme de rachete aer-sol Pantsir-S modernizate.
Mass-media rusa a speculat in mod repetat ca Moscova analizeaza posibilitatea infiintarii unor baze militare navale permanente in Yemen, Siria and Libia. Oficiali militari rusi au confirmat pentru mass-media locala ca Moscova ar putea sa-si construiasca o prezenta permanenta in Marea Mediterana, pentru a compensa posibila pierdere a Sevastopolului. Aceasta masura completeaza recenta semnare a unui acord cu autoritatile abhaze privind mentinerea pe teritoriul republicii caucaziene a unei baze militare navale rusesti pentru o perioada de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire.
Flota militara rusa a Marii Negre are termen sa paraseasca baza de la Sevastopol in mai 2017, cand expira acordul pe 20 de ani cu Republica Ucraina. Prezenta acesteia in Peninsula Crimeea a provocat grave conflicte diplomatice intre Moscova si Kiev. Federatia Rusa doreste prelungirea temenului de stationare a flotei sale, insa autoritatile actuale de la Kiev exclud aceasta posibilitate. Republica Autonoma Crimeea, unde se afla portul militar Sevastopol, este considerata o zona strategica in Marea Neagra, peninsula fiind populata majoritar de etnici rusi, colonizati dupa 1944, cand populatia tatara a fost deportata de autoritatile URSS.

Strategie regandita

Planurile SUA de a mobiliza elemente ale unui scut antiracheta in Romania vor determina anumite ajustari in rolul Flotei Ruse a Marii Negre, a declarat presedintele comisiei de politica maritima nationala din Consiliul Federatiei, citat de Interfax. “Flota Marii Negre indeplineste o serie de functii privind protejarea intereselor Federatiei Ruse si ale aliatilor nostri in acea regiune. Si orice schimbari ale potentialului militar al altor tari acolo vor necesita si ajustarea sarcinilor noastre”, a declarat Viaceslav Popov, fost comandant al Flotei Ruse Nordice. “Acesta este un proces natural si nu ar trebui trasa nici o concluzie politica de aici”, a spus el. “Daca aceasta (mobilizarea de elemente ale scutului antiracheta) are loc, sarcinile Statului Major, Comandamentului Central al Marinei si comandantului flotei vor fi modificate in consecinta. Ele ar trebui sa raspunda situatiei care se schimba”, a spus Popov. “Luand in considerare lungimea granitelor noastre maritime si marimea zonei noastre economice exclusive si a platoului continental, marina se confrunta cu o provocare uriasa de a apara interesele nationale ale Rusiei la nivel maritim”, a declarat el.

Regimul stramtorilor

Recent serviciul de presa al Ministrului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse anunta ca a avut loc o discutie telefonica dintre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov si secretarul de Stat al SUA, Hilary Clinton. Potrivit sursei citate, in cadrul convorbirii partile au discutat, pe langa alte subiecte, planurile SUA de instalare a elementelor sistemului antiracheta in tarile Europei de Est, in legatura cu intentiile Romaniei de a plasa pe teritoriul sau scutul antiracheta. Lavrov a mentionat in discutia cu Clinton ca trebuie sa se porneasca de la intelegerile la care au ajuns presedintii celor doua parti cu privire la petrecerea unei analize comune a pericolelor si a riscurilor de proliferare a rachetelor. De asemenea, ministerul rus de Externe anunta ca, anterior, in legatura cu planurile SUA de a instala sisteme antiracheta in Romania, Rusia a amintit Washingtonului despre Conventia de la Montreux, care limiteaza trecerea navelor militare prin stramtorile Marii Negre, care a fost semnata si de Romania.
Conventia privind regimul stramtorilor Marii Negre a fost adoptata la conferinta din Elvetia din luna iulie 1936, la care au luat parte URSS, Turcia, Marea Britanie, Franta, Bulgaria, Romania, Grecia, Iugoslavia, Australia si Japonia. Acest document prevede instituirea unui regim de aflare a navelor maritime in Marea Neagra.

Baze permanente

Federatia Rusa si Republica Abhazia au semnat un acord care permite Moscovei mentinerea unei baze militare terestre pe teritoriul regiunii separatiste, care si-a declarat in mod unilateral independenta in urma unui sangeros razboi civil. Baza militara se va afla in apropierea portulului Gudauta, la mica departare de capitala Suhumi, gazduind in prezent 1700 de militari rusi. Acordul va fi valabil timp de 49 de ani, dupa care va fi prelungit automat. Reamintim ca dupa interventia in forta a armatei ruse in Abhazia si Osetia de Sud, ambele regiuni au fost recunoscute ca state independente doar de autoritatile din Federatia Rusa, Venezuela, Nicaragua si Republica Nauru.
Ceremonia semnarii acordului privind baza militara rusa a avut loc la Kremlin in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev si a omologului sau abhaz Serghei Bagapsh, care a obtinut recent al doilea mandat, in urma unui controversat scrutin. Surse militare ruse, citate de mass-media, au declarat ca noul acord va permite Rusiei sa modernizeze si sa extinda infrastructura bazei, care este deja folosita de corpul expeditionar rus desfasurat in regiune. Totodata, noul tratat militar vor permite regimurilor de la Moscova si Sukhumi sa infiinteze unitati militare mixte ruso-abhaze, inclusiv de graniceri, forte speciale, batalioane de mentinere a pacii si detasamente maritime, partea rusa alocand deja, in bugetul pentru 2010, sumele necesare.
Parafarea acordului a fost salutata de catre presedintele rus Medvedev, care a declarat ca documentele semnate vor duce la dezvoltarea cooperarii cu Abhazia si corespund „obligatiilor internationale” ale Rusiei. „Lucrul cel mai important este ca intelegerea permite dezvoltarea pasnica a Abhaziei ca stat independent” a adaugat Medvedev. La randul sau, liderul regimului abhaz, Serghei Bagapsh, a multumit Federatiei Ruse in numele compatriotilor sai si a subliniat ca la Kremlin se afla printre prieteni, reprezentand un stat recunoscut in fata unor oameni care inteleg perfect situatia tarii sale. Totodata, inaintea ceremoniei, adjunctul ministrului abhaz al apararii, Garri Kupalba, seful serviciilor militare de informatii abhaze, a declarat ca atunci cand baza va lucra la capacitate maxima, aceasta va adaposti peste 3000 de militari rusi, inclusiv unitati ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB), detasamente ale fortelor speciale, precum si echipajele care vor deservi escadra navala rusa desfasurata in Abhazia.

Raspuns georgian

Intr-un interviu acordat serviciului georgian al Europei Libere, ministrul georgian al reintegrarii Temur Iakobashvili a calificat acordul semnat la Kremlin drept ilegal. Ministrul georgian a spus ca intelegerea ruso-abhaza violeaza acordul de incetare a focului negociat de presedintele francez Nicolas Sarkozy si semnat de presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. El a mai spus ca intelegerea incalca normele internationale si este o incercare de a prelungi sub orice forma posibila ocupatia militara rusa a Abhaziei si Osetiei de Sud, impotriva vointei Georgiei. Conform declaratiilor oficialilor georgieni, citati de mass-media internationala, dominatia rusa in Abhazia este „totala”, in regiune aflandu-se aproximativ 5000 de militari rusi din unitati terestre, aeriene, navale, precum si subunitati ale FSB. Totodata, autoritatile ruse construiesc o importanta baza navala in partea de nord a coastei pontice a Abhaziei, si au controlul total asupra granitelor, aeroporturilor si sistemului de cai ferate al regiunii separatiste. Potrivit sursei citate, mediul de afaceri din regiune este dominat de Federatia Rusa, iar majoritatea cetatenilor abhazi dispun de pasapoarte Federatiei Ruse, limba rusa si rubla Federatiei Ruse avand statut oficial in Republica Abhazia.
Totodata, vicepresedintele parlamentului georgian Paata Davitaia a declarat ca aparitia navelor militare rusesti in Marea Neagra, in zona Abhaziei, este o “incalcare a acordului Medvedev-Sarkozy”, prin care s-a pus capat conflictului militar dintre Georgia si Rusia in vara anului 2008. “Odata cu aparitia vedetelor rapide, dotate cu echipamente destinate retinerii navelor care tranziteaza zona, agresiunea impotriva Georgiei continua. Rusia incearca practic sa blocheze portul Poti”, se arata intr-un comunicat al serviciului de presa al Parlamentului georgian. “Vom face un apel, in special, catre partenerii nostri din SUA si tarile NATO sa trimita neintarziat nave de patrulare in Marea Neagra, in eventualitatea dejucarii unor posibile provocari” a mai declarat vicepresedintele legislativului georgian.
Declaratiile dure ale oficialilor georgieni vin pe fondul desfasurarii in Abhazia a doua noi vedete maritime rusesti, model “Sobol” si “Mangusta“, care impreuna cu firtele navale desfasurate anterior, vor patrula in dreptul coastelor Abhaziei in Marea Neagra. Vedetele ruse isi au baza in portul abhaz Oceamcira, unde Rusia a terminat primele faze ale amenajarii baze militare navale, iar sarcina lor directa este de a “asigura protectia frontierei maritime a Abhaziei“.
Surse diplomatice abhaze au declarat in exclusivitate pentru agentia KARADENIZ-PRESS ca noile nave militare rusesti, impreuna cu cele doua nave militare desfasurate anterior, vor fi donate Abhaziei dupa incheierea stagiului de pregatire a echipajelor de catre specialisti rusi. Sursele citate au mai declarat ca flota militara abhaza va fi intarita si prin alte donatii de tehnica materiala, inclusiv de la flota militara rusa a Marii Negre, stationata in portul Sevastopol. Conform surselor citate, partea rusa va sprijini refacerea infrastructurii militare navale abhaze, inclusiv porturile militare Suhumi, Oceamira si Pitsunda, urmand ca in perioada 2010-2014, cel putin trei vedete maritime si alte nave auxiliare sa intre in dotarea flotei militare abhaze. Totodata, partea rusa si-a luat angajamentul sa pregateasca personalul naval necesar fortelor navale si garzii de coasta a Republicii Abhazia.

Acte de piraterie

La randul sau seful diplomatiei georgiene Grigol Vasadze a declarat anterior ca “Moscova a trecut la realizarea intentiilor sale adevarate”. “Rusia isi sporeste potentialul militar in teritoriile ocupate, incalcand inca o data in mod flagrant principiile general recunoscute si normele dreptului international, precum si propriile obligatii internationale”, a denuntat ministrul georgian, citat de mass-media, trimiterea vedetelor in apele teritoriale georgiene.
Tbilisi a calificat aceste actiuni ale Rusiei ca “acte de piraterie, in scopul de a intari prezenta militara in teritoriile ocupate ale unui stat suveran”. “Desfasurarea vedetelor de frontiera in portul Ociamcira sporeste si mai mult riscul unor provocari militare din partea Rusiei fata de Georgia. Aceste actiuni reprezinta o amenintare la adresa pacii si stabilitatii nu numai in Caucazul de Sud, dar si in regiunea Marii Negre pe ansamblu si a tarilor invecinate”, se subliniaza intr-un comunicat al diplomatiei georgiene, citat de agentiile internationale de presa.

Escorta rusa

Nave ale pazei de coasta ruse si vase ale Flotei ruse la Marea Neagra vor escorta in apele neutre cargourile care se vor deplasa catre portul Suhumi, capitala Abhaziei, au anuntat anterior oficiali militari rusi, citati de Interfax. „Nave si vedete ale pazei de coasta ruse, precum si vase ale Flotei ruse la Marea Neagra, vor avea ca sarcina asigurarea securitatii navigatiei in apropiere de coastele abhaze”, a declarat sursa citata. Totodata, serviciul rus de frontiera a anuntat ca Rusia va retine navele care patrund fara permisiune in apele teritoriale ale republicii  Abhazia. „Daca va exista o violare a frontierei vom actiona in conformitate cu legea… Vom recurge la arestarea navelor”, a declarat adjunctul sefului serviciului rus de frontiera, Viktor Trufanov. “Vom face totul pentru a asigura securitatea statului rus, securitatea statului abhaz”, a precizat el, citat de mass-media.
Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara, in cadrul unei intalniri cu presedintele abhaz Serghei Bagaps, ca este necesara punerea la punct a unei cooperari care sa permita escortarea cargourilor care se deplaseaza la Suhumi pentru a impiedica orice provocare georgiana.
Actiunile rusesti vin dupa ce fortele navale georgiene au retinut mai multe nave care se indreptau catre porturile abhaze. Astfel, la sfarsitul lunii august 2009, o nava sub pavilion panamez, care transporta petrol din Turcia destinat Abhaziei, a fost oprita de autoritatile georgiene in virtutea legii care interzice activitatile economice in teritoriile secesioniste Abhazia si Osetia de Sud fara consimtamantul autoritatilor de la Tbilisi. Capitanul turc al acestei nave a fost condamnat la 24 de ani inchisoare pentru “contrabanda si incalcarea legislatiei georgiene referitoare la teritoriile ocupate”. Ulterior acesta a fost eliberat in urma prediunilor diplomatice si politice ale Republicii Turcia, gazda a unei importante diaspore abhaze.

Kremlinul avertizeaza

„Numeroasele cazuri de confiscare a navelor comerciale de catre autoritatile georgiene”, in apropiere de coastele Abhaziei, “incalca grosolan Conventia din 1982 cu privire la dreptul maritim si sunt un act de aplicare arbitrara a dreptului international”, a declarat anterior purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko. “Este o tentativa de blocada maritima asupra coastei abhaze, ce risca sa duca la o agravare a situatiei militaro-politice in regiune si la grave incidente armate”, a mai spus Nesterenko. “Dupa agresiunea de anul trecut impotriva Osetiei de Sud, guvernul georgian nu a renuntat la proiectele sale militariste pentru a-si rezolva cu forta problemele teritoriale”, a adaugat Nesterenko, citat de agentiile internationale de presa.
La randul sau, presedintele regiunii separatiste Abhazia, Serghei Bagaps, a ordonat marinei militare abhaze sa distruga navele georgiene care intra in apele teritoriale abhaze, ca raspuns la un “act de piraterie” al autoritatilor din Tbilisi. “Le-am ordonat fortelor militare maritime sa distruga navele georgiene care incalca spatiul maritim al Abhaziei. Aceasta masura se explica prin actele de piraterie comise de partea georgiana”, a declarat Bagaps in timpul unui interviu acordat saptamana trecuta mass-media locale. Anterior, Abhazia a incercat implementarea unor masuri menite sa protejeze navele comerciale, majoritar turcesti, care se indreapta catre porturile abhaze, fara insa a putea stopa arestarea acestora de catre fortele georgiene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *