Marea Neagră, închisă de exercițiile militare ruse. Ucraina cere un coridor al grânelor

de | iul. 21, 2023 | Știri | 0 comentarii

Un „exerciţiu militar” a fost efectuat de către forţele ruse în nord-vestul Mării Negre, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de mass-media. Sursa citată a menționat că nave din Flota militară rusă din Marea Neagră au lansat rachete de croazieră antinavă „asupra unui vas-ţintă în zona de antrenament de luptă în nord-vestul Mării […]

Un „exerciţiu militar” a fost efectuat de către forţele ruse în nord-vestul Mării Negre, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de mass-media. Sursa citată a menționat că nave din Flota militară rusă din Marea Neagră au lansat rachete de croazieră antinavă „asupra unui vas-ţintă în zona de antrenament de luptă în nord-vestul Mării Negre”. „Datele de telemetrie şi supraveghere video din vehicule aeriene fără pilot au confirmat succesul exerciţiului de luptă. Nava-ţintă a fost distrusă ca urmare a loviturilor cu rachete”, a adăugat partea rusă.

Războiul grânelor

Ministerul Apărării rus a indicat de asemenea că aviaţia Flotei Militare Ruse, în coordonare cu navele militare ruse, a efectuat acţiuni pentru a izola zona închisă temporar navigaţiei.

Rusia a anunţat miercuri că începând de a doua zi va considera navele care se deplasează către Ucraina în Marea Neagră drept ”potenţiale ambarcaţiuni militare”. ”Mai multe zone din nord-vestul şi sud-estul apelor internaţionale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru trecere”, a menţionat Moscova, potrivit AFP.

Tensiunile au sporit în această săptămână în Marea Neagră după ce Rusia a anunţat luni că se retrage din acordul privind exporturile de cereale ucrainene, crucial la nivel mondial. Acest acord, negociat sub egida ONU şi a Turciei, le-a permis navelor cargo încărcate cu cereale ucrainene să părăsească porturile din sudul Ucrainei prin culoare maritime protejate.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Rusia dezminte

Rusia nu pregăteşte atacuri asupra navelor civile de transport în Marea Neagră, a declarat ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, după ce Casa Albă a evocat posibilitatea unor astfel de atacuri, iar Ministerul rus al Apărării însuşi a transmis că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina drept potenţiale transporturi de încărcături militare, în urma retragerii Rusiei din acordul care asigura un coridor navigabil sigur pentru exporturile ucrainene de cereale, consemnează Reuters, citată de mass-media de la București.
„Încercările de a atribui Rusiei pregătirea unor atacuri asupra unor nave civile sunt complet false”, a scris ambasadorul Antonov pe contul de Telegram al ambasadei ruse. „Considerăm declaraţiile SUA drept o încercare de a disimula prin orice mijloace propriile lor activităţi distructive, menite de facto să saboteze implementarea acordurilor de la Istanbul interconectate”, a adăugat ambasadorul rus. El a făcut astfel referire la înţelegerea care a permis exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, dar din care Rusia s-a retras luni acuzând că nu a fost respectată componenta ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

Ucraina răspunde


Comentând aceste anunţuri ale Moscovei, Casa Albă a estimat că Rusia şi-ar putea extinde acţiunile asupra infrastructurilor de transport şi stocare a cerealelor ucrainene prin atacuri care să vizeze de asemenea nave civile de transport în Marea Neagră.
În acest timp, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a anunţat într-un interviu acordat France Presse că Ucraina propune crearea unor patrule militare internaţionale în Marea Neagră, sub mandat ONU şi cu participarea unor ţări riverane Mării Negre, cum ar fi Bulgaria şi Turcia, state membre NATO, care să garanteze securitatea navelor ce exportă cereale ucrainene.
De asemenea, Kievul a transmis că ar putea la rândul său să considere orice navă ce se îndreaptă către porturile ruseşti sau porturile ucrainene ocupate de Rusia drept un potenţial transport de armament, cu toate riscurile ce decurg de aici, sugerând astfel posibilitatea de a considera astfel de nave ţinte militare.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri