Marea Britanie vrea noi submarine nucleare

, ,
 

Ministrul britanic al apărării, Philip Hammond, ar urma să confirme oficial luni că guvernul britanic lansează în această săptămână un contract de un miliard de lire sterline pentru construirea unor reactoare destinate submarinelor sale cu propulsie nucleară de nouă generaţie.
Decizia de a construi sau nu submarine “nu este necesar să fie luată înainte de 2016”, dar “comandăm acum ceea ce trebuie pentru a avea posibilitatea” să fabricăm aceste nave dacă o astfel de decizie va fi luată, a declarat duminică pentru BBC ministrul Hammond. Declaraţia sa riscă să provoace noi tensiuni în guvernul de coaliţie între conservatori şi liberal-democraţi.
Conservatorii, începând cu primul ministru David Cameron, sunt susţinătorii unei modernizări a flotei de submarine, în timp ce liberal-democraţii propun soluţii alternative, costul ridicat al acestor nave nefăcând proiectul viabil într-o perioadă de austeritate, potrivit lor. Bugetul Ministerului Apărării pentru următorii patru ani a fost redus cu 8 %, în concordanţă cu planul de austeritate lansat la sfârşitul anului 2010.
Securitatea tehnică a celor patru submarine nucleare cu lansatoare Vanguard, echipate cu rachete Trident, expiră în anii 2020, dar rachetele lor vor rămâne operaţionale până în 2042. “Ceea ce vom anunţa este un angajament de modernizare a uzinei Rolls-Royce din Derby (în centrul Angliei), care va construi aceste reactoare nucleare”, a precizat ministrul apărării. Aceasta ar însemna păstrarea “competenţelor tehnice de înalt nivel în ţară pentru următorii 40-50 de ani”, a adăugat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *