Mancurtii de pe axa moldovenista Chisinau-Bacau-Cluj ameninta Romania

de | mai 29, 2011 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Lansarea controvesatului site www.moldovenii.md a provocat reactii vehemente din partea istoricilor din Republica Moldova, ingrijorati de noua ofensiva a „moldovenismului primitiv”. Surprinzator pentru cetatenii Romaniei, printre partenerii sitului se numara si organizatii ale studentilor etnici romani, originari din Republica Moldova, care beneficiaza de burse oferite de statul roman, adica platite din impozitele cetatenilor romani. Astfel […]
GIRB Cluj si GIRB Bacau, parteneri ai moldovenismului primitiv

GIB Cluj si GIB Bacau, parteneri ai moldovenismului primitiv

Lansarea controvesatului site www.moldovenii.md a provocat reactii vehemente din partea istoricilor din Republica Moldova, ingrijorati de noua ofensiva a „moldovenismului primitiv”. Surprinzator pentru cetatenii Romaniei, printre partenerii sitului se numara si organizatii ale studentilor etnici romani, originari din Republica Moldova, care beneficiaza de burse oferite de statul roman, adica platite din impozitele cetatenilor romani. Astfel Grupul de Initiativa Basarabeana Cluj si Grupul de Initativa Basarabeana Bacau se numara printre partenerii sitului moldovenii.md, alaturi de portalul informational pro-rus ava.md si organizatia „Federatia de lupte Voevod”, recunoscuta pentru actiunile sale indreptate impotriva identitatii romanesti a populatiei majoritare din Republica Moldova.
Conform mass-media de la Chisinau, capitala si raioanele Republicii Moldova au fost invadate de sute de panouri publicitare care fac reclamă unui site intitulat moldovenii.md, popularizat obsesiv de mass-media rusofona de la Chisinau si Tiraspol. Potrivit autorilor proiectului, care de altfel îşi păstrează anonimatul, site-ul îşi propune a fi „o internet enciclopedie despre pământul moldav şi oamenii care se consideră moldoveni”. „Moldoveni, cunoaşteţi-vă istoria!”, „Fiţi mândri că sunteţi moldoveni!”, „Moldoveni, iubiţi-vă patria!” sunt câteva dintre îndemnurile care te întâmpină la cele mai aglomerate intersecţii ale capitalei. Istoricii atrag atenţia că site-ul lansează acelaşi mesaj de manipulare şi îndoctrinare ideologică şi propagandistică promovat anterior de conducerea comunistă, precum şi de site-uri cum ar fi patrioti.md. sau ava.md.

Fost student în România, azi promotor al moldovenismului

După mai multe telefoane la primărie şi la companiile de publicitate, mass-media de la Chisinau a reusit sa i-a legătura cu directorul companiei Media Curier SRL, responsabilă de promovarea acestui site. Director al companiei se dovedeşte a fi un absolvent al universităţii Babeş Bolyai din România, jurnalistul de la Moldova 1, Dumitru Chitoroagă, care a declarat din start că este „adept al valorilor moldoveneşti”. Solicitat să spună mai multe despre proiect şi autorii acestuia, Dumitru a declarat că sunt în jur de 50 de autori, numele cărora vor fi făcute publice peste 2 – 3 săptămâni în cadrul lansării oficiale a site-ului. „Cert e că printre autori nu figurează Igor Dodon, Victor Stepaniuc sau alţi politicieni. Sunt doar academicieni şi oameni de cultură” a mai declarat acesta. Potrivit lui, finanţatorii sunt oameni de afaceri, „şi niciun membru de partid”. „Aşa cum nu veţi şti cine finanţează cluburile sportive din Chişinău, nu veţi afla nici cine-s finanţatorii acestui site”, a mai precizat Dumitru, citat de mass-media de la Chisinau.
Diana Gurschi, şefa Direcţiei juridice din cadrul Primăriei capitalei, a declarat pentru JURNAL că deocamdată primăria nu a înregistrat nicio plângere din partea cetăţenilor referitor la conţinutul panourilor publicitare care fac trimitere la acest site.

Mesaj revoltător

Doctorul în istorie Emil Dragnev e de părerea că dacă ar fi fost vorba doar de apariţia site-ului, mai treacă-meargă, mult mai revoltătoare sunt însă mesajele care te întâmpină de la fiece colţ de stradă. „Site-ul se înscrie într-un program de poluare a spaţiului informaţional, cu mesaje eronate. Din punct de vedere al regulilor democratice, nu cred ca cineva nu ar avea dreptul să-şi spună opinia. Dar dacă îşi face publicitate pe teritoriul întregii republici, iar site-ul conţine evident lucruri eronate, cel puţin din punct de vedere istoric, autorităţile nu trebuie să treacă cu vederea acest lucru. Am mai citit articole similare pe alte site-uri cum ar fi patrioţii.md, moldova today, dar acolo cel puţin ştiam cine-s autorii site-ului, pe când aici nimeni nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru conţinutul acestuia. Mi-am aruncat o privire pe moldovenii.md. Aceleaşi texte le-am citit anterior în rusă. Observ cel puţin că au luat legătura cu un redactor care le traduce textele în limba română”, a mai specificat istoricul.
Site-ul www.moldoveni.md abundă de astfel de pseudoadevăruri. „Cele menţionate constutuie dovezi concludente pentru a considera valaha/româna dialect al limbii moldoveneşti“; „administraţia românească (valahă) de la Bucureşti a luat toate măsurile ca moldovenii să uite numele lor, limba şi istoria, transformînd poporul moldovenesc într-un element al folclorului regional al României Mari“; „Pe parcursul istoriei lor (…) moldovenii niciodată nu s-au autodenumit români, iar limba lor – română“, sunt doar două mostre prin care încearcă să ne „lumineze“ autorii site-ului, care preferă să rămână în anonimat.

GIRB Cluj, mandra de "partenerii sai"

GIB Cluj, mandra de "partenerii sai"

Cruciada moldovenista

Printre cei mai vehementi sustinatori ai sitului se afla Grupul de Initiativa Basarabeana Cluj, preşedinta acestei organizatii, Ana Cojocaru, sustinand in CV-ul publicat pe situl organizatiei ca este de „nationalitate moldoveanca”.

Totodata, si „Grupul de Initativa Basarabeana Bacau” adera la doctrina sitului moldovenii.md, care declara sus si tare ca „români ai Republicii Moldova, de fapt, sînteţi moldoveni etnici de origine. Studiaţi materialele portalului moldovenii.md , încercaţi să analizaţi şi sîntem siguri, că mulţi dintre Dvs.vor intra în rîndurile patrioţilor ţării lor şi a etniei moldoveneşti”.

GIRB Bacau atenteaza la securitatea nationala a Romaniei

GIB Bacau atenteaza la securitatea nationala a Romaniei

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *