MAI si SRI analizeaza amenintarile seicului Omar Bakri la adresa Romaniei

, , , ,
 

MAI şi SRI analizează ameninţările şeicului Omar Bakri la adresa României. Pentru că sunt tărâmuri islamice, dar şi pentru că luptă în Afganistan, Bulgaria şi România sunt ţinte legitime, a declarat şeicul Omar Bakri, într-un interviu publicat într-un ziar bulgar.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat joi că Centrul operaţional al ministerului prelucrează datele legate de ameninţarea unui lider radical islamist şi că se vor lua măsurile ce se impun. „La nivelul ministerului, Centrul operaţional prelucrează datele şi informaţiile legate de această ameninţare, care se presupune şi avem informaţii că ar exista, şi vom dispune măsurile necesare împreună cu toate organele abilitate ale statului”, a afirmat ministrul Mircea Duşa.
“Declaraţiile respectivului şeic nu fac decât să confirme evaluările SRI. Vă amintesc declaraţiile domnului George Maior care a spus că riscul ameninţărilor teroriste este în creştere şi că Serviciul Român de Informaţii se concentrează mai mult decât în alţi ani pe acest fenomen”, a declarat Sorin Sava, de la SRI. “Ameninţarea este una generală, nu una directă privind România. Nu este o ameninţare iminentă, dar este în creştere (…) Aş vrea să nu exacerbăm ce a spus şeicul. SRI a luat toate măsurile pentru cunoaşterea situaţiilor cu potenţial terorist”, a declarat Sorin Sava. Acesta a adăugat că deocamdată nu există date care să conducă la creşterea nivelului de alertă peste nivelul “precaut”.

MAE: Ne-am asumat riscurile şi suntem aliaţi fideli ai SUA şi ai NATO

“Ştim cu toţii ce este România şi ce tărâm primitor, în primul rând creştin, este. Nu cred că trebuie să comentez eu tot felul de afirmaţii care nu ţin cont de realităţi, ci de cu totul alte lucruri. În orice caz, România şi-a asumat anumite proiecte cu caracter strategic, aşa cum este scutul antirachetă într-un efort mult mai larg, nu doar relaţia bilaterală de parteneriat strategic cu SUA, ci şi o contribuţie la viitorul Alianţei”, a spus şeful diplomaţiei, Titus Corlăţean.
“Ne-am asumat aceste proiecte, suntem aliaţi fideli ai SUA şi NATO, cu tot ceea ce înseamnă aceste riscuri. Din acest punct de vedere, după aceşti ani am văzut că instituţiile statului român şi-au făcut datoria pe deplin, au monitorizat ceea ce era de descurajat, au descurajat sau sancţionat ceea ce era de sancţionat sau descurajat. În orice caz, nu ne schimbăm în niciun fel această atitudine şi aceste angajamente ale statului român. Suntem consecvenţi”, a declarat Titus Corlăţean, într-o conferinţă de presă.

Ameninţările şeicului Omar Bakri

Pentru că sunt tărâmuri islamice, dar şi pentru că luptă în Afganistan, Bulgaria şi România sunt ţinte legitime, a declarat şeicul Omar Bakri, într-un interviu publicat de ziarul bulgar 24 Chasa. “Dacă islamul a intrat odată pe un tărâm, acesta devine islamic şi musulmanii sunt obligaţi să-l elibereze într-o zi. De exemplu, Spania este pământ islamic, la fel şi Europa de est:  România, Albania, Macedonia, Serbia, Kosovo şi Bosnia”, a declarat şeicul Omar Bakri.
“Dar din cauza trupelor sale din Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria devine şi o ţintă legitimă. Noi credem că putem face atentate în inima Bulgariei. Putem să facem acest lucru şi în România şi în alte state. Asta depinde de tactica şi de strategia concretă”, a mai spus şeicul Omar Bakri. “Ţinta atentatului de la Burgas au fost israelienii. Toţi cei ucişi sunt fii de israelieni şi printre ei au fost mulţi oameni importanţi”, a declarat şeicul în interviul publicat de 24 Chasa şi care se referă în cea mai mare parte la atentatul de la Burgas.
Şeicul radical Omar Bakri Mohammad, expulzat din Arabia Saudita, a fost azilant in Marea Britanie timp de 19 ani. În prezent s-a stabilit în nordul Libanului după ce a fost nevoit să părăsească Marea Britanie după atentatele de la Londra din 2004.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.