Mai multi jandarmi si politisti romani in misiuni internationale

, ,
 

Jandarmi AfganistanCSAT a decis ca România să trimită mai mulţi jandarmi şi poliţişti în misiuni internaţionale. Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, se înregistrează o creştere cu 36 de persoane faţă de anul 2011.
Astfel, vor fi dislocaţi în total 382 de poliţişti şi jandarmi. “Asta, în condiţiile în care, începând cu 24 decembrie 2011, retragem cei 106 jandarmi pe care îi avem în misiunea EULEX din Kosovo, mai rămân doar cinci jandarmi, pentru predarea materialelor şi a cazărmilor pe care le-au utilizat jandarmii români. Vom creşte însă participarea noastră la misiunile europene din Afganistan, din EULEX şi Europol, unde ne creştem participarea cu jandarmi şi poliţişti pentru a răspunde comandamentelor de instruire a structurile de ordine publică din această ţară. De asemenea, menţinem un efectiv de 51 de persoane în misiuni ONU. Nu în ultimul rând, la dispoziţia agenţiei Frontex, în misiuni destinate protejării frontierelor UE vom avea 134 de poliţişti de frontieră pe nave”, a precizat Băsescu. Preşedintele a adăugat că vom mai avea şi poliţişti militari dislocaţi, ca observatori, în zone precum Africa.

Afganistan si Haiti

Misiunea de poliţie a Uniunii Europene în Afganistan (EUPOL) a fost inaugurată la data de 17 iunie 2007 ca urmare a Conferinţei de la Bonn din decembrie 2001 şi a Conferinţei de la Londra din 31 Ianuarie 2006 cât şi a invitaţiei adresată Uniunii Europene de către guvernul Republicii Islamice Afganistan de a deschide o misiune de poliţie civilă în această ţară.
Totodată, din aprilie 2011, 66 de jandarmi români participă la misiunea de instruire NATO Training Mission a forţelor de ordine publică din Afganistan, care se înscrie în responsabilităţile ce revin României ca urmare a aderării la Alianţa Nord-Atlantică. Jandarmii români din Afganistan au ca misiuni pregătirea poliţiştilor afgani pentru prevenirea şi aplanarea conflictelor, instruirea privind procedeele folosite pe timpul desfăşurării misiunilor de ordine publică, precum şi pentru utilizarea armamentului din dotare.
Secretarul de stat, şef al  Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, chestor de poliţie Ioan Dascălu, a efectuat, în luna iulie 2011, o vizită de lucru în teatrul de operaţiuni din Afganistan. În acest context, oficialul MAI s-a întâlnit cu jandarmii români care execută misiunile specifice (potrivit Acordului tehnic între MAI din România şi  Comanda Centrală din cadrul Departamentului de Apărare al S.U.A. privind dislocarea forţelor MAI Român în Afganistan), precum şi cu cei opt poliţişti români care îşi desfăşoară activitatea în Kabul, în cadrul Misiunii EUPOL Afganistan, sub egida U.E..
În Misiunea ONU din Haiti – MINUSTAH, 24 de poliţiştii români, mulţi dintre ei aflaţi la a doua misiune sub egida ONU, desfăşoară activităţi de prevenire şi combatere a criminalităţii, precum şi de pregătire specifică a Poliţiei Naţionale din Haiti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *