MAE: Tezaurul de la Moscova ramane o prioritate pentru Romania

de | oct. 4, 2012 | Federatia Rusa, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca subiectul Tezaurului depozitat in Rusia in Primul Razboi Mondial prezinta o importanta deosebita pentru Romania si ramane o prioritate pentru MAE. „Noi am luat nota cu mare atentie si interes de textul si amendamentul respectiv care a fost adoptat de APCE, pentru […]

Seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca subiectul Tezaurului depozitat in Rusia in Primul Razboi Mondial prezinta o importanta deosebita pentru Romania si ramane o prioritate pentru MAE. „Noi am luat nota cu mare atentie si interes de textul si amendamentul respectiv care a fost adoptat de APCE, pentru ca aceste texte vin in intampinarea demersurilor pe care partea romana le face pe un subiect care prezinta o importanta deosebita si de natura istorica, si de natura simbolica, pentru Romania. Va ramane o prioritate pentru noi”, a declarat Corlatean.De asemenea, el a aratat ca MAE face demersuri in primul rand pentru reluarea activitatii comisiei mixte de istorici romano-ruse, care „a fost inghetata de mai multa vreme”. „Este un subiect care ne intereseaza in mod direct, ne preocupa si, prin intermediul structurii special constituite, acelei comisii mixte existente in baza Tratatului politic bilateral incheiat cu Federatia Rusa, facem demersuri pentru in primul rand reluarea activitatii acestei comisii care din pacate a fost inghetata timp de mai multa vreme”, a spus Corlatean. De asemenea, MAE precizeaza ca discutiile bilaterale privind problematica Tezaurului Romaniei se poarta in cadrul Comisiei comune romano-ruse pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului, constituita in baza Declaratiei comune a ministrilor Afacerilor Externe semnata la 4 iulie 2003. Potrivit Declaratiei Comune a ministrilor Afacerilor Externe, Comisia este de interes public, fiind alcatuita din istorici si din specialisti in diverse domenii. in vederea atingerii obiectivului Comisiei, membrii sai studiaza, din perspectiva istorica, relatiile romano-ruse, cercetand si examinand fapte si documente relevante in acest scop. Din 2004 pana in prezent s-au desfasurat trei intalniri ale Comisiei, la Bucuresti (octombrie 2004) si la Moscova (iunie 2005 si aprilie 2006), mai precizeaza MAE.

Amenintari catre Chisinau

In contextul acestei chestiuni discutate la APCR, postul de radio „Vocea Rusiei” publica doua declaratii ale unor oficiali rusi, in care acestia avertizeaza dur parlamentarii din Republica Moldova ca „se joaca cu focul” daca mai sustin Romania in demersurile de recuperare a tezaurului de la Moscova. Recent, deputatii din cadrul coalitiei parlamentare moldovenesti Alianta pentru Integrarea Europeana au solicitat Rusiei sa returneze Romaniei cele 93 de tone de aur trimise la Moscova in 1916. Cererea l-a deranjat pe seful Centrului de Istorie a Razboaielor si Geopolitica din cadrul Institutului de Istorie Generala de la Moscova, Mihail Miagkov, care se arata nedumerit ca deputatii moldoveni au devenit, deodata, „avocatii voluntari” ai Romaniei. „In general, orice fapt istoric trebuie examinat in context. Ce ar fi ca Rusia sa ceara despagubiri in bani de la Franta pentru ceea ce a facut Napoleon in Moscova in anul 1812? Ar fi cel putin hilar. Insa aceasta cerere ar fi mai intemeiata decat pretentiile Moldovei fata de Rusia”, a declarat Miagkov pentru Vocea Rusiei. De asemenea, MAE rus are o varianta proprie privind tezaurul. „Nu este pentru prima data cand parlamentarii romani incearca sa internationalizeze o tema care si-a pierdut de mult timp actualitatea”, a spus in acest sens Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al MAE rus. Moscova considera ca problema legata de Tezaur a fost de mult timp reglementata pe seama decontului reciproc. Moscova nu a incasat de la Bucuresti despagubiri in valoare de 300 de milioane de dolari. Romania, care a luptat de partea Germaniei hitleriste, trebuia sa plateasca acesti bani in conformitate cu Tratatul de Pace de la Paris.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *