MAE român, sprijin instituțional pentru R. Moldova și Ucraina

de | oct. 7, 2024 | Știri | 0 comentarii

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a deschis, la 7 octombrie 2024, cea de-a doua ediție a Programului de formare profesională în domeniul afacerilor europene, dedicat funcționarilor publici din administrațiile publice regionale din Ucraina.Cursul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Agenția Internațională pentru Cooperare și Dezvoltare (RoAid), cu sprijinul Biroului Vice-Prim-Ministrului pentru Integrare Europeană […]

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a deschis, la 7 octombrie 2024, cea de-a doua ediție a Programului de formare profesională în domeniul afacerilor europene, dedicat funcționarilor publici din administrațiile publice regionale din Ucraina.Cursul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Agenția Internațională pentru Cooperare și Dezvoltare (RoAid), cu sprijinul Biroului Vice-Prim-Ministrului pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică al Ucrainei.

Dialog bilateral

În intervenția sa online, șefa diplomației române a evidențiat rezultatele foarte bune ale dialogului politico-diplomatic bilateral. A reafirmat angajamentul ferm al României de a continua sprijinul multidimensional pentru Ucraina, reliefat inclusiv în contextul celor mai recente contacte la nivel înalt.

Ministrul Luminița Odobescu a salutat evoluțiile recente în procesul de integrare europeană a Ucrainei, subliniind necesitatea menținerii angajamentului față de agenda de reforme. În context, a evocat caracterul transformator și comprehensiv al aderării la Uniunea Europeană, care implică atât administrația centrală, cât și administrația regională și locală. Înaltul oficial român a reiterat disponibilitatea experților români de a sprijini Ucraina în pregătirea negocierilor, prin împărtășirea de bune practici și a lecțiilor învățate pe parcursul aderării României, precum și în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Sprijin românesc

Cea de-a doua ediție a programului de formare profesională în domeniul afacerilor europene se desfășoară în perioada 7-11 octombrie la Ujgorod, regiunea Transcarpatia, Ucraina. Prin intermediul acestui curs, participanții au ocazia să interacționeze cu specialiști români cu experiență relevantă în procesul de aderare al României la Uniunea Europeană, gestionarea fondurilor europene nerambursabile, precum și experți din administrațiile județene și locale implicați în cooperarea europeană.

Agenda programului de formare se va concentra pe aspecte generale referitoare la funcționarea sistemului instituțional european și mecanismele naționale de coordonare, precum și pe aspecte de fond privind instrumentele financiare ale UE. De asemenea, cursul include sesiuni practice referitoare la accesarea fondurilor europene, respectiv la implicarea autorităților locale și regionale în gestionarea fondurilor europene.

Sprijin pentru Republica Moldova

 Secretarul de stat pentru relații interinstituționale și cooperare pentru dezvoltare Janina Sitaru a participat vineri, 4 octombrie 2024, la festivitatea de închidere a Programului de formare profesională în domeniul afacerilor europene destinat jurnaliștilor și funcționarilor cu atribuții în domeniul comunicării din Republica Moldova, organizat la București de Institutul Diplomatic Român, în parteneriat cu Departamentul pentru relația cu Republica Moldova.

Demnitarul român le-a înmânat certificatele de absolvire celor 20 de cursanți ai programului de formare profesională, mulțumindu-le pentru interesul manifestat față de extinderea cunoștințelor în domeniul afacerilor europene, în scopul aprofundării rolului lor direct în procesul de integrare europeană. De asemenea, a subliniat caracterul special al relației dintre România și Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții, dar și dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În context, a evocat faptul că Ministerul Afacerilor Externe, în calitatea sa de coordonator al politicii de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, acordă o atenție prioritară programelor de asistență oficială pentru dezvoltare dedicate consolidării capacității instituționale și pregătirii profesionale a experților din Republica Moldova în domeniul afacerilor europene.

Relație specială

„Republica Moldova este principalul beneficiar de asistență oficială pentru dezvoltare din partea României, fondurile alocate fiind în continuă creștere în ultimii ani. Caracterul cu totul special al relației dintre cele două state face ca transferul de expertiză dobândit de România din perioada de pre-aderare și din cei peste 17 ani de apartenență la Uniunea Europeană, dinspre București spre Chișinău, să fie un proces natural și firesc. Vă asigur că Republica Moldova va beneficia în continuare de proiecte de dezvoltare din partea României, în special pe linia consolidării capacității administrative și instituționale în perspectiva integrării europene și a întăririi statului de drept. Vă vom fi alături în acest proces ambițios de reformă pentru avansarea în parcursul european ireversibil, dar și pentru construcția unui stat sigur și prosper pentru toți cetățenii săi“, a afirmat secretarul de stat Janina Sitaru.

Rol important

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României poate juca un rol important în procesul de integrare europeană a Ucrainei și Moldovei.

România poate sprijini prin intermediul diplomaților săi consolidarea sprijinului în cadrul instituțiilor Uniunii Europene (UE) pentru integrarea celor două state, inclusiv printr-un lobby activ la Bruxelles și în capitalele statelor membre pentru susținerea negocierilor de aderare.

MAE poate oferi expertiză Moldovei și Ucrainei în ceea ce privește adaptarea legislației și structurilor instituționale la normele și standardele europene. România are experiență recentă în aderarea la UE și poate împărtăși lecțiile învățate.

Prin colaborarea cu alte ministere și agenții, România poate sprijini proiecte de infrastructură, dezvoltare economică și consolidare a statului de drept, care sunt esențiale pentru integrarea europeană.

România poate facilita dialogul între UE și guvernele din Ucraina și R. Moldova, asigurându-se că prioritățile și provocările acestor țări sunt luate în considerare în cadrul discuțiilor politice la nivel european.

MAE poate sprijini stabilitatea politică și securitatea în regiune, esențiale pentru integrarea europeană, prin dialog și colaborare în domeniul securității cu partenerii europeni și NATO.

România, prin parteneriate strategice și campanii diplomatice, poate ajuta la contracararea campaniilor de dezinformare care vizează subminarea eforturilor de integrare europeană, în special în R. Moldova și Ucraina.

Promovarea și consolidarea valorilor democratice în R. Moldova și Ucraina, inclusiv prin suport direct organizațiilor societății civile și presei independente, poate contribui la întărirea parcursului european al acestor țări.

Astfel, prin aceste acțiuni, MAE român poate deveni un actor central în sprijinirea parcursului european al Ucrainei și Moldovei.

Sesiune de formare

În data de 2 octombrie, la sediul Departamentului pentru lupta antifraudă – DLAF, a avut loc vizita de lucru a unei delegații de jurnaliști, comunicatori și angajați din aparatul de lucru guvernamental din Republica Moldova. Evenimentul a fost prilejuit de organizarea, la București, în perioada 30 septembrie-4 octombrie, de către Institutul Diplomatic Român, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și Guvernul României, a programului de formare profesională Valori românești în domeniul afacerilor europene.

Evenimentul a fost prezidat de șeful DLAF, secretarul de stat Bogdan-Ionuț Dințoi. Acesta a subliniat rolul-cheie instituțional pe care DLAF l-a avut și îl are, prin garantarea îndeplinirii pentru țara noastră, ca Stat Membru, a angajamentului privind protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene. De asemenea, secretarul de stat Bogdan-Ionuț Dințoi a subliniat că DLAF este deschis să sprijine, prin mijloace de formare profesională și bune practici, parcursul european al Republicii Moldova.

Reprezentanții DLAF au oferit delegației din Republica Moldova informații relevante despre modul de organizare al instituției, implicarea acesteia în grupurile de lucru naționale și europene, activitățile de control, studii de caz, raportări de nereguli și strategii de comunicare, menite să îndeplinească cerințele asume de România, ca Stat Membru, în domeniul protecției fondurilor europene.

Programul de pregătire profesională Valori românești în domeniul afacerilor europene urmărește consolidarea capacității Republicii Moldova de a implementa reformele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană. Este, deopotrivă, o oportunitate pentru demnitarii, funcționarii publici și reprezentanții mass-media din Republica Moldova de a aprofunda cunoștințele despre politicile europene și de a explora modalitățile prin care experiența României în domeniul afacerilor europene poate sprijini procesul de reformă în Republica Moldova.

Element fundamental

Relația dintre România și Republica Moldova are un caracter special. Această legătură nu este doar una de proximitate geografică, ci, mai presus de toate, una istorică și culturală iar limba română este poate cel mai puternic simbol al acestei legături, un element fundamental al unității noastre. Contribuțiaâ oamenilor de cultură de pe ambele maluri ale Prutului a condus la crearea unui patrimoniu cultural comun, purtător de valori care ne unesc, consideră MAE român.

Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și România, așa cum bine știți, contribuie prin asistență financiară, expertiză și sprijin politic la parcursul european ireversibil al țării dumneavoastră.

Începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în luna iunie a acestui an, a reconfirmat determinarea Republicii Moldova de a avansa reformele necesare integrării europene și de a veni în întâmpinarea dezideratului cetățenilor din țara dumneavoastră de a se alătura familiei europene. Este important ca cetățenii din R. Moldova, să poată simți avantajele integrării deja, încă din timpul procesului de negociere. Ne dorim ca R. Moldova să fie parte la cât mai multe programe europene, chiar înainte de data finalizare a aderării, mai relatează sursa citată.

Securitate comună

Securitatea conexiunilor dintre România și Republica Moldova este acum parte a securității europene, iar alăturarea Republicii Moldova la alte instrumente existente la nivelul Uniunii Europene, dar și al NATO, face parte dintr-o abordare mai amplă, care să asigure siguranța comună.

Săptămâna viitoare, la Strasbourg, Parlamentul European are pe agendă adoptarea unei rezoluţii despre susținerea parcursului european al țării dumneavoastră: „Întărirea rezilienţei Republicii Moldova în faţa ingerinţelor dinspre Rusia înaintea alegerilor prezidenţiale”.

Ministerul Afacerilor Externe, în calitatea sa de coordonator al politicii de

cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară, acordă o atenție prioritară programelor de asistență oficială pentru dezvoltare dedicate consolidării capacității instituționale și a pregătirii profesionale a experților din Republica Moldova în domeniul afacerilor europene, relatează MAE român, în comunicatul remis mass-media.

Beneficiar principal

Așa cum probabil cunoașteți deja, Republica Moldova este principalul beneficiar de asistență oficială pentru dezvoltare din partea României, fondurile pentru Republica Moldova fiind în continuă creștere în ultimii ani. De altfel, începând cu anul 2021, am extins și diversificat modalitățile de susținere a Republicii Moldova, prin operaționalizarea Fondului de Democratizare și Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova, ca parte a Planului anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară.

Conform datelor preliminare raportate de instituțiile românești în anul 2023, o proporție de 68% din asistența oficială pentru dezvoltare bilaterală acordată de România a fost direcționată în beneficiul Republicii Moldova.

Caracterul cu totul special al relației dintre țările noastre face ca transferul de expertiză dobândit de România din perioada de pre-aderare și din cei peste 17 ani de apartenență la Uniunea Europeană, dinspre București spre Chișinău, să fie un proces natural și firesc. Vă asigurăm că Republica Moldova va beneficia în continuare de proiecte de dezvoltare din partea României în special pe linia consolidării capacității administrative și instituționale în perspectiva integrării europene și a întăririi statului de drept și vă vom fi alături în acest proces ambițios de reformă pentru avansarea în parcursul european ireversibil, dar și pentru construcția unui stat sigur și prosper.

Cooperarea în viitor

Într-o lume aflată într-o dinamică accelerată, potențată de avansul tehnologic și de evoluțiile contextului geopolitic, consolidarea instrumentelor de protejare a mediului informațional în fața dezinformărilor și a manipulărilor străine care au scopul de a submina încrederea cetățenilor în instituțiile și valorile democratice și care adâncesc diviziunile societale, reprezintă un deziderat și o provocare majoră pentru societățile europene și pentru toate națiunile. De la agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, mai întâi în 2014 și mai ales după 2022, am fost martori, atât în România, cât și în Republica Moldova, la numeroase campanii de dezinformare care contestau suveranitatea națională, integritatea teritorială, valorile democratice, extinderea Uniunii Europene sau procesul de aderare. Pentru a avea succes în contracararea tuturor acestor interferențe, este important să existe un stat și o societate puternice și rezistente, mai menționează sursa citată.

Încrederea cetățenilor în instituțiile democratice și în mass-media este factorul cheie în realizarea acestei rezistențe structurale. Sunt esențiale comunicarea instituțională constantă și clară, bazată pe fapte, prezența în spațiul public a unei presei libere și vibrante, existența unei societăți civile puternice, dublate de cooperarea și schimbul de bune practici cu state like minded. De aceea, programe de tipul celui la care ați luat parte pe parcursul ultimei săptămâni sunt un element valoros pentru consolidarea comunicării instituționale și de cunoaștere a pârghiilor pe care le are mass-media pentru contracararea amenințărilor hibride ale contextului internațional actual, se mai arată în finalul comunicatului MAE.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri