MAE roman si bulgar anunta taieri drastice ale cheltuielilor

de | iul. 13, 2010 | Balcani, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministerul de Externe al Bulgariei intentioneaza sa reduca proportional personalul misiunilor diplomatice din strainatate, la toate nivelele, in cadrul masurilor anticriza, potrivit Sofia News Agency. Toate aceste masuri drastice de reducere cu 15% a cheltuielilor MAE bulgar sunt imperios necesare, a declarat purtatoarea de cuvant a institutiei, Vesela Serneva. Potrivit acesteia, pentru a se realiza […]

Baconschi1
Ministerul de Externe al Bulgariei intentioneaza sa reduca proportional personalul misiunilor diplomatice din strainatate, la toate nivelele, in cadrul masurilor anticriza, potrivit Sofia News Agency. Toate aceste masuri drastice de reducere cu 15% a cheltuielilor MAE bulgar sunt imperios necesare, a declarat purtatoarea de cuvant a institutiei, Vesela Serneva.
Potrivit acesteia, pentru a se realiza acest lucru se poate reduce personalul misiunilor diplomatice din strainatate, ca si numarul misiunilor. Ea a mai adaugat ca misiunile bulgare din strainatate constau in reprezentanti pentru diverse organizatii si ministere, iar reprezentanta permamenta la CE include reprezentanti ai tuturor ministerelor bulgare. „In privinta ambasadelor clasice, personalul consta din reprezentanti ai Ministerului Apararii, Economiei, Culturii, Afacerilor Externe si, fireste, ai agentiilor de securitate nationala”, a spus Serneva. Ministerul bulgar al Apararii a anuntat ca, pentru a se reduce cheltuielile, si-a inchis misiunile diplomatice din Addis Abeba, Amman, Bruxelles, Kuwait, Madrid, Praga, Roma,. Sarajevo, Tirana si Hanoi. Personalul de la misiunile din Berlin, Kiev, Belgrad, Moscova, Atena si Bucuresti a fost redus, iar misiunile din Baku, Erevan si Varsovia au fost suspendate temporar. In mai, directorul serviciilor nationale de informatii a spus ca reducerea numarului ambasadelor va afecta intr-o oarecare masura activitatea serviciilor, lasand sa se inteleaga ca multe dintre acestea servesc ca acoperire pentru ofiterii serviciilor secrete din Bulgaria.

Reduceri si la Bucuresti

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a prezentat luni in cadrul unei conferinte de presa, un bilant de etapa la sase luni de la preluarea mandatului ministerial. Analiza sefului diplomatiei romane a avut ca punct de plecare cele trei prioritati stabilite la inceputul anului: afirmarea profilului Romaniei, ca stat membru UE, aprofundarea si extinderea unor relatii bilaterale privilegiate sub formula parteneriatelor strategice si atingerea unor obiective de securitate, in sensul cuprinzator al termenului, informeaza un comunicat de presa al diplomatiei romanesti. De asemenea, aderarea Romaniei la Spatiul Schengen si imbunatatirea serviciilor consulare oferite cetatenilor romani reprezinta obiectivele sectoriale urmarite cu prioritate de catre MAE.

Preocupare pentru Chisinau

In ceea ce priveste relatia cu Republica Moldova, seful diplomatiei romane a evidentiat dinamismul si aprofundarea dialogului bilateral, in urma instalarii la Chisinau a Aliantei pentru Integrare Europeana. Inaugurarea celor doua consulate generale ale Romaniei la Cahul si Balti, perspectiva deschiderii Institutului Mihai Eminescu la Chisinau, alocarea a peste jumatate din fondurile destinate asistentei pentru dezvoltare unor proiecte concrete dedicate Republicii Moldova, sunt doar cateva dintre actiunile MAE care releva semnificatia acordata relatiei bilaterale. In acest context, seful diplomatiei romane a subliniat si sprijinul acordat de MAE pentru perspectiva europeana a Republicii Moldova: “Continuam sa fim cel mai puternic avocat al Republicii Moldova in UE. In acest sens am organizat pana acum doua reuniuni ale Grupului Informal de Sprijin pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, pe care l-am lansat impreuna cu Franta. Prima intalnire a avut loc la Bruxelles in 25 februarie, cea de-a doua la 14 iunie, la Luxemburg, cu o foarte buna participare. Speram sa organizam la Chisinau o a treia astfel de reuniune pe 30 septembrie”. Ministrul de Externe a subliniat importanta acordata de MAE ameliorarii calitatii serviciilor consulare oferite cetatenilor romani aflati in strainatate si a precizat ca MAE a initiat demersuri pentru diminuarea cuantumului taxelor aferente serviciilor pentru inscrierea actelor de stare civila.

Securitate energetica

In legatura cu asigurarea securitatii energetice, seful diplomatiei romane a aratat importanta cooperarii cu statele din Caucazul de Sud si din Asia Centrala, care a cunoscut, in acest prim semestru al anului 2010, o intensificare fara precedent. in context, seful diplomatiei romane a mentionat proiectele AGRI (Interconectorul Azerbaidjan – Georgia – Romania) si PEOP, perspectiva de parteneriat energetic cu Turkmenistanul si posibilitatea de a importa uraniu din Kazahstan. Referitor la Ucraina, ministrul Baconschi a mentionat posibilitatea realizarii unei vizite la Bucuresti a omologului ucrainean. Seful diplomatiei romane a caracterizat dialogul cu Federatia Rusa ca fiind constant si deschis, indicand dorinta autoritatilor romane de a edifica o relatie pragmatica si previzibila cu cele de la Moscova.

Dunarea, subiect prioritar

Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii, incluziunea sociala a romilor si liberalizarea pietei muncii pentru cetatenii romani in cat mai multe state din UE raman proiecte prioritare pe agenda europeana a Romaniei. in ceea ce priveste Strategia UE pentru regiunea Dunarii, ministrul roman de Externe si-a exprimat convingerea ca “Œn anii urmatori aceasta strategie va fi o parghie de dezvoltare regionala de prim ordin. Este vorba despre cooperarea unor state membre si a unor viitoare state membre pe tot parcursul fluviului, cu proiecte foarte pragmatice – de pilda, dublarea volumului de comert pe Dunare cu diverse marfuri, sau modernizarea si ameliorarea infrastructurii portuare pe tot traseul danubian”.

Parteneriat cu SUA

Ministrul Teodor Baconschi a aratat importanta acordata relatiei transatlantice, evocand intrevederea cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, la 1 iunie 2010. seful diplomatiei romane a mentionat, totodata, ca dezvoltarea sistemului american de aparare antiracheta “este un succes atat bilateral, in relatia cu Statele Unite, cat si din perspectiva afirmarii noastre ca membru responsabil al NATO”. Tot in relatia cu SUA, MAE si Ambasada SUA la Bucuresti au initiat o campania publica “Viza pentru SUA”, care si-a propus o mai buna informare a cetatenilor romani privind conditiile de acordare a vizei americane. “Peste 40.000 de accesari pe site-ul MAE ale pachetului de informatii legate de campania respectiva arata ca, intr-adevar, am reusit sa intram in contact cu o categorie foarte larga de solicitari de vize in SUA”, a caracterizat ministrul Teodor Baconschi succesul campaniei de informare. Seful diplomatiei romane a subliniat si preocuparea MAE pentru relatia cu tarile din Balcani, aratand ca primul semestru al anului 2010 s-a caracterizat prin dinamismul contactelor bilaterale: prima vizita a unui ministru de Externe roman la comunitatile romanesti din Voivodina si din nord-estul Serbiei, prima vizita oficiala a unui ministru de externe roman la Sarajevo, precum si prima vizita in Romania a unui ministru de externe croat. In cele sase luni de la preluarea mandatului, ministrul Teodor Baconschi a relansat si dialogul cu doua tari importante din America Latina, efectuand vizite in Argentina si Brazilia si primind, la Bucuresti, vizita omologului brazilian, prima de acest fel in cei 82 de ani de relatii diplomatice. La finalul conferintei de presa, ministrul Teodor Baconschi a lansat noua identitate vizuala a MAE: “Lansam astazi, in mod oficial, trecerea la o noua etapa de comunicare publica a MAE, printr-o noua identitate vizuala a ministerului. Speram ca ea sa poata fixa in constiinta publica o institutie moderna, deschisa, cu o comunicare simpla si directa”, a aratat seful diplomatiei romane.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *