MAE da o replica fundamentata articolului din Der Spiegel privind Chisinaul

de | iul. 16, 2010 | Balcani, R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a dat vineri o replica pe masura revistei saptamanale germane “Der Spiegel” care a scris la mijlocul acestei saptamani ca Romania “baga Republica Moldova pe usa din spate a UE” prin politica statului roman care da posibilitatea cetatenilor de peste Prut, care si-au pierdut aceasta calitate impotriva vointei lor, […]

der sp
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a dat vineri o replica pe masura revistei saptamanale germane “Der Spiegel” care a scris la mijlocul acestei saptamani ca Romania “baga Republica Moldova pe usa din spate a UE” prin politica statului roman care da posibilitatea cetatenilor de peste Prut, care si-au pierdut aceasta calitate impotriva vointei lor, sa poata face o cerere pentru redobandirea cetateniei. Totodata, MAE ofera explicatii clare cum ca Romania nu face exceptie de la normele europene in ceea ce priveste redobandirea cetateniei. “Faptul ca unii dintre fostii cetateni romani au pierdut cetatenia din motive neimputabile lor este o chestiune de notorietate, iar in materia redobandirii cetateniei, Romania nu face exceptie de la normele europene”, mentioneaza MAE intr-un comunicat acordat presei centrale. Ca exemplu pentru o situatie similare, MAE face referinta la articolul 10 din Legea cetateniei romane care contine prevederi similare cu articolul 116 din Constitutia Republicii Federale Germania, care permite tertilor sa se bucure de anumite facilitati legale, si care reglementeaza faptul ca “fostii cetateni germani, care in perioada 30 ianuarie 1933 – 8 mai 1945 si-au pierdut cetatenia din motive politice, etnice sau religioase, precum, si descendentii acestora pot redobandi, la cerere, cetatenia germana”. MAE mai precizeaza ca cererile pentru redobandirea cetateniei romane sunt depuse personal de solicitanti si sunt preluate de Ambasada Romaniei la Chisinau, oficiile consulare de la Cahul si Balti sau cele cinci birouri teritoriale ale Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din Iasi, Timisoara, Galati, Suceava si Cluj, impreuna cu actele aferente, care transmit dosarele complete de redobandire a cetateniei la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei spre verificare si solutionare. Diplomatia romana mai precizeaza ca aceasta politica este in concordanta cu viziunea intregului bloc comunitar in ceea ce priveste regimul de vize pentru cetatenii de peste Prut. “Avand in vedere ca recent, la nivel european, s-a lansat dialogul privind liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova, care urmeaza sa treaca din aceasta toamna intr-o faza operationala, prin elaborarea unui plan de actiune sau, preferabil, a unui road map, este cat se poate de fireasca dorinta Romaniei de a incuraja evolutia europeana a Republicii Moldova”, mentioneaza MAE.

Temerile Der Spiegel

Sub titlul “Moldovenii intra in UE pe usa din dos”, publicatia germana Der Spiegel a scris, marti, ca aproximativ 120.000 dintre cei 3,6 milioane de cetateni ai Republicii Moldova detin pasaport romanesc, iar alte 800.000 de persoane asteapta sa le fie acceptata cererea de redobandire a cetateniei pentru a putea avea pasaport romanesc. Der Spiegel remarca, in acest context, ca pentru a face fata numarului mare de solicitari, Ministerul roman de Externe a deschis doua noi consulate la Balti si Cahul, pe cheltuiala UE. Publicatia germana a gasit si explicatia pentru “calculul din spatele acestei miscari”: presedintele Romaniei, Traian Basescu, vrea sa creasca numarul populatiei si vrea ca numarul naturalizarilor sa depaseasca 10.000 pe luna, anul acesta. “Astfel, intr-o Uniune care sufera deja de o oboseala extinderii, fara un referendum sau fara aprobare de la Bruxelles, Berlin, Paris, are loc o extindere pe ascuns. Moldovenii emigreaza si intra pe usa din dos in Uniune, un paradis economic”, scrie Der Spiegel. Publicatia germana nu a oferit insa exemplul Ungariei care are o diaspora de circa 5.5 milioane si care, odata cu instalarea guvernului Viktor Orban, duce o politica agresiva de redobandire a cetateniei ungare de catre maghiarii care locuiesc pe teritoriu unor tari vecine, state care nu sunt membre UE precum Serbia (circa 300.000) sau Ucraina (150.000).

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *