Macedonia, o tara periculoasa pentru jurnalisti

de | iul. 27, 2013 | Balcani, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Mai multe organizații de media din regiunea Balcanilor sunt alarmate de faptul că jurnalistul macedonean Tomislav Kezarovski continuă să fie în arest, se arata intr-un comunicat remis redactiei agentiei de presa KARADENIZ PRESS.
Politia macedoneana actioneaza dur impotriva mass-media

Politia macedoneana actioneaza dur impotriva mass-media

Mai multe organizații de media din regiunea Balcanilor sunt alarmate de faptul că jurnalistul macedonean Tomislav Kezarovski continuă să fie în arest, se arata intr-un comunicat remis redactiei agentiei de presa KARADENIZ PRESS.  SEENPM – Rețeaua Europeană de Sud-Est pentru Profesionalizare Media, care este afiliata Institutului Internațional de Presă – își exprimă îngrijorarea față de situația lui Tomislav Kezarovski, jurnalist ce activează la Cotidianul „Nova Makedonija” („Noua Macedonie”) din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, se arata in comunicatul citat.

Acuzatii false

Tomislav Kezarovski a petrecut aproape două luni după gratii pentru că, în 2008, a scris în revista „Reporter 92” un articol prin intermediul căruia, potrivit autorităților, a dezvăluit identitatea unui martor protejat, audiat în legătură cu o crimă produsă în 2005. Totuși, în luna februarie 2013, martorul a declarat Curții că mărturiile sale cu privire la acest caz au fost false și că au fost determinate de presiunea poliției. În plus, martorul spune că a primit statutul de martor protejat în ianuarie 2010, doi ani mai târziu după ce Kezarovski a publicat articolul.
Kezarovski a fost arestat la 29 mai 3013, în casa sa din orașul natal, Veles. La sfârșitul lui iunie, o instanță din Skopje a decis că jurnalistul trebuie să rămână în celulă pentru încă 30 de zile, deoarece „ar putea fugi sau influența alți martori”. Săptămâna aceasta instanța a decis să mai extindă detenția cu o lună.

Greva foamei

Familia Kezarovski a informat SEEMO (Organizația Media din Europa de Sud-Est) că jurnalistul, aflat în închisoarea Shutka din Scopje, a început greva foamei din 24 iulie 2013, în semn de protest față de decizia instanței.
Oliver Vujovic, secretarul general al SEEMO, consideră că „acest caz are un impact negativ foarte mare în Macedonia. Este alarmant faptul că Tomislav Kezarovski, care a dezvăluit identitatea unui martor fals și care acționează în interes public, a fost arestat și trimis după gratii. El își făcea meseria de jurnalist, dar acum e tratat ca un criminal. Jurnaliștii trebuie să poată face investigații în interesul public, fără să fie amenințați cu închisoarea”, a conchis Oliver Vujovic.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *