Macedonia: Militari din R Moldova, la o aplicatie NATO

, ,
 

Participarea militarilor din Republica Moldova la exerciţiile multinaţionale contribuie la creşterea interoperabilităţii cu militarii altor ţări în operaţiuni de menţinere a păcii.
„Ţara noastră trebuie să fie pregătită pentru a detaşa militari în contingente internaţionale. Acesta va contribui la creşterea credibilităţii partenerilor străini faţă de Armata Naţională în particular, cât şi Republica Moldova în ansamblu. Militarii Armatei Naţionale sunt pregătiţi pentru a reprezenta ţara la nivelul cuvenit”, a subliniat maiorul maiorul Oleg Fornea, comandantul unui contingent de militari care participă la un exerciţiu multinaţional.
Contingentul Armatei Naţionale detaşat la exerciţiul multinaţional „Cooperative Longbow — Lancer 2012” din Macedonia, a participat marţi la ceremonia oficială de deschidere a aplicaţiei desfăşurată la poligonul Krivolak. General-locotenentul Alfredo Cardona Torres, comandantul Comandamentului Forţelor Aliate Madrid, a declarat că scopul exerciţiului „Cooperative Longbow — Lancer 2012” este de a creşte interoperabilitatea dintre NATO şi partenerii săi în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace. „Doar printr-o colaborare eficientă dintre ţări se poate asigura securitatea şi bunăstarea. Cooperative Lancer —Longbow are scopul de a antrena, a exersa şi promova interoperabilitatea ţărilor Parteneriatului pentru Pace prin implementarea standardelor NATO”, a subliniat oficialul NATO.

36 de militari din R Moldova

În acest an exerciţiul „Cooperative Longbow — Lancer 2012” constă din trei faze: instruire şi training individual, training colectiv la nivel de pluton şi faza finală, training în câmp. De asemenea, militarii vor fi implicaţi în patrulare montană, operaţiuni de securizare a frontierelor, etc. Exerciţiul Cooperative Longbow are ca scop pregătirea comandamentelor de nivel de brigadă în cadrul unor scenarii de răspuns în situaţii de criză sub conducerea NATO. Pe de altă parte, exerciţiul Cooperative Lancer este un exerciţiu de pregătire orientat spre dezvoltarea capabilităţilor în cadrul operaţiunilor de prevenire a situaţiilor de criză, soluţionare a conflictelor şi operaţiuni post-conflict de consolidare a păcii.
Armata Naţională a detaşat la exerciţiu 36 de militari, dintre care 10 ofiţeri la exerciţiul de stat major, iar 26 militari pentru exerciţiul în teren. Ţările participante la exerciţiul „Cooperative Longbow — Lancer 2012” sunt: Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Georgia, Kazakhstan, R Moldova, Muntenegru, Serbia, Elveţia şi Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.