Macedonia ar putea deveni Republica Macedonia – Skopje

, , , ,
 

Republica Macedonia-Skopje, un compromis pentru pacea in Balcani

Republica Macedonia-Skopje, un compromis pentru pacea in Balcani

Guvernul macedonean a venit cu o propunere menita sa puna capat disputei diplomatice cu Grecia pe tema numelui tarii, ministrul macedonean al afacerilor externe Antonio Milososki, trimitand o scrisoare secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, prin care il informeaza ca este de acord ca noul nume al tarii sa fie Republica Macedonia – Skopje, informeaza presa regionala. Opozitia de la Skopje a contestat deja miscarea guvernului fostei reublici iugoslave. Aceasta varianta pentru noul nume a fost discutata inca in timpul summitului NATO din 2008, dar atunci Atena nu a fost de acord. Daca Grecia ar accepta de aceasta data noul nume, Skopje va organiza un referendum in cadrul caruia acesta ar trebui aprobat, a precizat Milososki. Inca de la inceputul anilor ’90, intre Atena si Skopje exista o disputa legata de numele fostei republici iugoslave. Grecia este impotriva folosirii denumirii Macedonia, care coincide cu numele unei provincii a sa. Tensiunile dintre cele doua state balcanice au crescut in 2008, cand Grecia n-a permis ca vecina sa sa adere la NATO. Gasirea unei solutii acceptabile pentru numele Macedoniei face parte si din conditiile pentru integrarea europeana a tarii.

Skopje, sprijinit de la Bucuresti

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut pe 23 februarie 2011, convorbiri cu omologul din Republica Macedonia, Antonio Milososki, aflat in vizita de lucru la Bucuresti. „Vizita domnului ministru Antonio Milososki este un excelent prilej pentru a aduce la zi tabloul relatiilor bilaterale romano-macedonene. Exercitiul aceste este cu atat mai interesant cu cat aniversam 10 ani de la semnarea Tratatului de prietenie si colaborare dintre Romania si Macedonia in 2001”, a declarat seful diplomatiei romane, subliniind dorinta celor doua parti de a extinde cooperarea. Cei doi demnitari au analizat domeniile prioritare de cooperare bilaterala, cu accent pe oferta de expertiza a Romaniei in domeniul integrarii europene si euro-atlantice a Republicii Macedonia. In acest context, ministrul Baconschi a facut referire la intreg cadrul juridic dintre cele doua tari. „Este important ca intreg cadrul juridic bilateral sa fie completat si actualizat. Ne-am propus finalizarea negocierilor pe texte legate de cooperarea in domeniul educatiei, in stiinta si cultura, in domeniul militar si intre ministerele Justitiei”, a evidentiat ministrul roman al Afacerilor Externe. In ceea ce priveste sustinerea activa a Romaniei pentru integrarea europeana si euroatlantica a Republicii Macedonia, ministrul roman a declarat: „Romania este un suporter activ al extinderii UE si NATO in regiunea Balcanilor de Vest. Suntem convinsi ca aceasta este dubla vocatie geostrategica a tuturor tarilor din regiune si vom actiona in continuare pentru ca procesul sa fie finalizat. Desigur, este imperativ ca ritmul reformelor sa fie mentinut, ca executivul de la Skopje sa-si concentreze eforturile asupra indeplinirii domeniilor prioritare mentionate in raportul de tara al Comisiei Europene din 2010. Dialogul permanent si de substanta al prietenilor macedoneni cu UE va contribui inclusiv la consolidarea statului de drept si la asumarea valorilor europene, elemente ce vor conferi R. Macedonia un rol major in asigurarea stabilitatii regionale”.
La randul sau, omologul macedonean a exprimat multumirile sale pentru pozitia Romaniei. „Pretuim sprijinul Romaniei, care este o tara care sustine aderarea tarilor din Balcanii de Vest in UE, mai ales a celor care isi doresc aceasta aderare la marea familie europeana. Trebuie sa lucram mult mai intensiv pentru a ajunge la scopul final”, a declarat ministrul Antonio Milososki.
Ministrul Baconschi a remarcat ca acest an se implinesc zece ani de la incheierea Acordului de la Ohrid, document istoric atat pentru R. Macedonia, cat si pentru regiunea Balcanilor de Vest, la a carui realizare Romania a avut un rol substantial, in calitate de Presedintie-in-Exercitiu a OSCE in 2001. Discutiile s-au axat si pe consolidarea relatiilor economice. „Schimburile economice sunt in crestere, companii romanesti ar putea participa la licitatii pentru dezvoltarea sistemului energetic national din Macedonia. Putem, de asemenea, fi utili in dezvoltarea infrastructurii de IT a statului macedonean”, a declarat seful diplomatiei romane.

Sprijin pentru aromani

Teodor Baconschi a salutat, de asemenea, interesul si disponibilitatea exprimate de omologul din Republica Macedonia pentru conservarea si promovarea intereselor comunitatii aromane din Republica Macedonia. „Domnul ministru m-a asigurat ca comunitatea vlaha – circa 150.000 de persoane – se va bucura de acces la scolarizare in limba materna, servicii religioase in limba materna si, totodata, am convenit sa facem un inventar al subiectelor legate de restituirea proprietatilor acestei minoritati in Macedonia”, a explicat seful diplomatiei romane.
Antonio Milososki a evidentiat aprecierea pe care tara sa o are fata de modul in care Romania se raporteaza la respectarea drepturilor minoritatilor. „Dintre toate tarile din regiune Macedonia este tara unde drepturile minoritatilor sunt la nivelul cel mai ridicat, iar Romania este un exemplu foarte bun din punct de vedere al expunerii minoritatilor in administratie si in Parlamentul Romaniei. Tocmai acest exemplu dat de Romania este si garantia cu care Macedonia sustine Romania pentru a deveni membra a Consiliului pentru Drepturile Omului, un organism ONU din care Macedonia spera sa faca parte in perioada 2013-2016”, a declarat ministrul macedonean.

Cooperare adacemica

Cei doi ministri au semnat si Memorandumul de colaborare intre Institutul Diplomatic Roman si Directoratul Academiei Diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe al Republica Macedonia, document de natura sa consolideze dimensiunea cooperarii pe linie diplomatica, inclusiv pe linia pregatirii diplomatilor, precum si Memorandumul de cooperare intre cele doua Ministere de externe. Vizita ministrului Antonio Milososki a reconfirmat importanta acordata de Romania dialogului cu statele din Balcanii de Vest si sprijinul tarii noastre pentru perspectiva europeana, respectiv euro-atlantica a acestei regiuni.
Reamintim ca in luna mai 2010, presedintele Traian Basescu promitea, la Skopje, la intalnirea cu omologul macedonean, ca Romania va pleda la Consiliul European pentru stabilirea unei date de incepere a negocierilor de aderare a Macedoniei la UE, “in contextul identificarii unei solutii in dosarul numelui”. Seful statului roman l-a asigurat pe presedintele Republicii Macedonia de intregul sprijin al Romaniei pentru aderarea acestei tari la Uniunea Europeana si NATO.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *